Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    çimpe kalesi hangi padişah zamanında alınmıştır

    1 ziyaretçi

    çimpe kalesi hangi padişah zamanında alınmıştır Ne90'dan bulabilirsiniz

    Çimpe Kalesi

    Çimpe Kalesi’nin Alınması Tarihi - Çimpe Kalesi Ne Zaman, Hangi Padişah Döneminde Fethedildi?

    Çimpe Kalesi’nin Alınması Tarihi - Çimpe Kalesi Ne Zaman, Hangi Padişah Döneminde Fethedildi?

    Osmanlılar, toprakların tümünü fetih ile ele geçirmemiş; yeri geldiğinde stratejik bir şekilde hamleler gerçekleştirerek, sükunet içerisinde bu topraklara sahip olmuştur. Çimpe Kalesi'de bu şekilde ele geçirilen topraklardan bir tanesidir. Bu özelliği sebebiyle de çimpe kalesi ne zaman fethedildi sorusu sıklıkla araştırılmaktadır. Dilerseniz, çimpe kalesi hangi padişah döneminde alınmıştır, birlikte inceleyelim...

    Çimpe Kalesi'nin Alınması Tarihi

    Bizans İmparatoru Kantakuzen, devletinin hem iç hem de dış problemlerinin hallolması için sürekli bir şekilde Orhan Bey'den yardım talep ediyordu. Orhan Bey, Bulgar ve Sırp hücumlarına ve de Balkan Bölgesi içerisinde görülen isyanlara karşı duramayan Bizans'ın isteği neticesinde, oğlu Süleyman Paşa'yı desteğe gönderdi. Bizans İmparatoru ise Osmanlı Devleti'ne, kendisine yapılmış olan desteklere karşılık olarak 1353 yılında Gelibolu'da bulunan Çimpe Kalesi'ni vermiştir. Süleyman Paşa ise, 20 bin kişilik orduyla Rumeli'ye girerek Çimpe Kalesi'ne yerleşmiştir. Çimpe Kalesi'nin alınma tarihi olarak çeşitli kaynaklarda 1352, 1353 ve 1356 yılları kaynak olarak gösterilmektedir. Fakat kalenin alınması hakkındaki en genel kanaat 1352 tarihi olarak belirtilmektedir.

    Çimpe Kalesi Ne Zaman, Hangi Padişah Döneminde Fethedildi?

    Çimpe Kalesi, 1352 senesinde ve Orhan Bey döneminde ele geçirilmiştir. Pek çok tarihti ve tarihi kaynaklar içerisinde, Orhan Bey oğlu olan Süleyman Paşa`nın Edirne kentini kuşatmış olan Sırp ve Bulgar güçlerini kırarak, Bizans`a destek vermesi neticesinde Çimpe Kalesi'nin hediye olarak verildiği de bilinmektedir. Bu olayla, Osmanlı Devleti ilk defa Rumeli tarafında bir kale sahibi olmuştur. Osmanlılar, Çimpe Kalesi`ni Balkanlar kısmında, askeri üs kullanmıştır. Çimpe Kalesi, Gelibolu`da konumlanmış olan, hem Çanakkale Boğazı`nı hem de Saroz Körfezi`ni görmektedir.

    Yazı kaynağı : www.sabah.com.tr

    çimpe kalesi

    Çimpe Kalesi Nerede? Çimpe Kalesi Tarihi, Özellikleri Ve Hakkında Bilgi

    Çimpe Kalesi Nerede? Çimpe Kalesi Tarihi, Özellikleri Ve Hakkında Bilgi

    Bizanslıların Osmanlı Devleti'ne hediye ettiği bir kale olarak Çimpe Kalesi, böylece baştan sona Osmanlı Devleti'nde kalan ve Türkiye Cumhuriyeti’ne geçen bir kale şeklinde öne çıkıyor. Özellikleri, heybetin ve tarihi ile beraber her sene yoğun oranda yerli ve yabancı turist çektiğini dile getirmek mümkün.

     Çimpe Kalesi Nerede?

     Gelibolu'nun yaklaşık olarak 10 veya 12 kilometre uzağında kalan Çimpe Kalesi, Karayokuş mevkiinde yer almaktadır. Yüksekçe bir tepenin üzerine kurulmuş olması ile beraber oldukça etkili bir manzarası vardır. Kalenin 4 kilometre kadar uzağında, Marmara Denizi'ne doğru Namaztepe yer almaktadır. Farklı ulaşım yolları ile beraber Çimpe Kalesine gidilebilir ve rahatlıkla ziyaret edilebilir.

     Çimpe Kalesi Tarihi

     Çimpe Kalesi Bizanslılar tarafından Osmanlı hediye edilmiş olan bir kaledir. 1352 yılında Sırp-Bulgar saldırısına karşı Osmanlı Devleti'nden yardım isteyen Bizanslılar, aldıkları yardıma karşılık hediye olarak Çimpe Kalesini vermiştir. Böylece Osmanlı Devleti'ne geçen kale bir daha başka bir devlete geçmeden Türkiye'de kalmıştır. 1200'lü yıllarda yapılmış olmasına rağmen günümüzde hala sağlam kalan yapılar arasında yer alıyor.

     Çimpe Kalesi Özellikleri

     Özellikle Çimpe Kalesi zafer kazanma noktasında önemli bir yere sahiptir. Bu kalede üst kuran Gazi Süleyman Paşa, böylece Gelibolu ile beraber Bolayır’ı fethettikten sonra, Rumeli fethine böylece başlamıştır. Ayrıca kaleye Gelibolu yarımadasına yapılacak saldırılara karşı, cephe oluşturmak amacıyla özel şekilde hazırlanmıştır. Diğer yandan Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi de rahat şekilde izlenebilmekte ve takip edilebilmektedir. Bu yönüyle muhteşem bir manzara özelliğine sahip olduğunu dile getirmek mümkün.

     Çimpe Kalesi Hakkında Bilgi

     Çimpe Kalesi Bizanslılar ile Osmanlı Devleti arasında bir hediye olmasıyla önemli bir yere sahip. Aynı zamanda pek çok savaş için çok kritik ve stratejik bir konumda yer aldığını dile getirmek mümkün. Rumeli’yi fethetme konusunda da önemli bir yere sahiptir. 800 yıllık bir tarihe sahip olmasına rağmen günümüzde hala sağlam bir yapı olarak öne çıkıyor. Bölgeye gelmek suretiyle turistik açıdan ziyaret etmek mümkündür. Özellikle çimenlerle kaplı boşluk bir arazide olduğu için, çok daha rahat şekilde ziyaret edilebilmektedir. Tarihi ve kültürel açıdan hem yerli hem de yabancı turist çektiğini dile getirmek mümkün.

    Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap