1925 yılında iskoçyalı ilk canlı televizyon yayınını kim gerçekleştirdi
1925 yılında iskoçyalı ilk canlı televizyon yayınını kim gerçekleştirdi Ne90'dan bulabilirsiniz
John Logie Baird
John Logie Baird (14 Ağustos 1888 – 14 Haziran 1946), İskoç mucit.
21. yüzyılın vazgeçilmez aletlerinden biri olan televizyonun tarihi, 75 yıl önce, İskoç mucit John Logie Baird’in keşfiyle başladı. Baird, 21. yüzyılda insanları saatlerce karşısında oturtabilen televizyonun babasıydı. Keşif merakı çocuk yaşlarda başlayan Baird, 12 yaşında, evine bir elektrik sistemi döşedi ardından yoldayken arkadaşlarıyla konuşmasını mümkün kılacak ilk telefon santralini geliştirdi. İskoçya'da Kraliyet Teknik Kolejinde elektrik dersleri alan Baird, Glasgow Üniversitesinde elektrik mühendisliği okudu. Birinci Dünya Savaşı sırasında eğitimine ara veren mucit, silahlı kuvvetlerde çalışmak istedi ama kabul edilmedi. Başvurusu reddedilen Baird, Clyde Valley Elektrik Enerjisi Şirketi’nde çalışmaya başladı ancak sağlık problemleri işi bırakmasına sebep oldu.
Clyde Valley’den sonra aralarında Trinidad’da bir reçel fabrikasında işçiliğin de bulunduğu çeşitli işlerde çalışan Baird, nihayet 1922’de memleketi Sussex’e geri döndü ve burada tamirciliğe başladı. Nakkaş mucit Baird'in Sussex’deki mütevazı hayatı, 50 yıldır düşlediği televizyon icadı üzerinde yoğunlaşma fırsatı verdi.
Parası olmadığı için ilk televizyonunu bir lavabo ve bir çay tenekesiyle yapan Baird, bir sonraki denemesinde projeksiyon lambasını bisküvi kutusuyla kaplayıp basit bir düzenek geliştirdi ve düzeneğe kullanılmış lenslerle devrelerden tarama diskler ekledi. Baird’in icat ettiği bu düzenek, tahta çubuklar arasına nakış iğneleri ve bal mumuyla tutturulan bir cihaz olarak TV’nin dedesi kabul edildi. Çalışmalarını bundan sonra da sürdüren mucit, 1925'te hayal ettiği gibi, “Stok ey Bill” adını verdiği ilk ilkel televizyonda görüntü transmisyonunu da gerçekleştirmeyi başardı. Logie Baird'in icadı parlak bulundu ama pek ciddiye alınmadı. Baird’in ilk ilkel TV’yi icat ettiği dönemde, BBC gibi yayıncılar radyoya odaklanmıştı. BBC’nin TV yayıncılığına geçişi, 1929’da sınırlı bir kitleye ulaşan ilk deneme yayınıyla başladı. Günde iki yayın kuşağında hizmet vermeye başlayan BBC televizyonu, ilk kuşakta haber, ikinci kuşakta ise müzik yayını veriyordu. Baird televizyondan sonra infrared ışınlar üzerinde de çalışmalar yaptı.
Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]
Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org
Nerede o “telesafirlik” günleri
Günümüz dünyasının belki de en önemli buluşlarından birisi televizyon ya da diğer ismiyle “magic box” (sihirli kutu), neredeyse herkesin hayatının bir parçası olmayı başarabilmiş bir kitle iletişim aracı. İskoçyalı bilim adamı John Logie Baird tarafından 1923 yılında icat edildi. Baird 1925’te ilk televizyon patentini aldı ve icat ettiği alete televisor adını verdi. 1929’da ise ilk defa bir televizyon istasyonu kurarak bunu yayın hayatına geçirdi. Daha sonra Amerikalı Philo Taylor Farnsworth, yeni bir sistem geliştirerek tüplü televizyonlara geçişi sağladı. Hızla ilerleyen teknolojiyle günümüzde tüplü televizyonlar yerlerini; plazma, led gibi yeni modellere bıraktı.
Tek kamerayla yayın
Bu sihirli kutuyla Türkiye ne zaman ve nasıl tanıştı? Yaygın yanlış bilginin aksine televizyon Türkiye’ye 1968 yılında gelmedi. Bu TRT’nin Ankara’da TV yayınına başladığı tarih olarak kabul ediliyor. Türkiye’de televizyon bu tarihten önce de mevcuttu. 9 Temmuz 1952’de ilk kez İstanbul Teknik Üniversitesi’nde kurulan bir stüdyoda deneme yayınına geçildi. O yıllarda kişiye özel televizyon alıcısı bulunmuyordu. İTÜ’de 4 adet, bu işle uğraşan öğretim üyelerinin evlerinde 3 adet ve Beyoğlu’nda birkaç mağazada olmak üzere ülkede yalnızca 10 televizyon alıcısı vardı. 1953 yılının haziran ayında 1 kamera ve 10 alıcı ile ilk televizyon yayını başladı.
Damdan naklen maç yayını
Televizyon İstanbul’da büyük bir heyecanla karşılanmıştı ama alıcı sayısı yok denecek kadar azdı. Bu yüzden dönemin popüler deyimiyle “telesafirlik” kavramı ortaya çıktı. Televizyonu olmayanlar, olanların evine misafirliğe gidiyordu. Bir yıl sonra ülkedeki televizyon sayısının 300 olduğu tahmin ediliyordu. İTÜ TV 12 sene daha zaman zaman ara verilerek yayın hayatına Taşkışla’dan devam etti. İlk naklen televizyon yayını; 12 Kasım 1961’de Mithat Paşa Stadyumu’nda (İnönü Stadyumu) oynanan ve Türkiye’nin 2-1 kaybettiği, Sovyetler Birliği futbol maçıyla gerçekleştirildi.
O dönemde yayımlanan tüm maçlar Mithat Paşa Stadı’nda oynanan maçlarla sınırlı kalıyordu. Çünkü kameralar başka bir stada ya da gösteri alanına taşınamıyordu ve Taşkışla binasının damından sadece Mithatpaşa Stadı görünüyordu. Kısacası yayınlar “damdan naklen” olarak yapılıyordu.
1968 yılında TRT, Ankara’da yayın hayatına başladı. Bunun üzerine İTÜ TV’nin yayınları sona erdi. 1971’de stüdyo ve cihazlarını TRT’ye devretti ve 4 Şubat 1972’de seyircilerine veda etti.
UHF bandında TRT2
Hızla gelişen televizyon yayınları için 11 Kasım 1983’te Radyo Televizyon Yüksek Kurulu kuruldu. 1984’te TRT renkli yayına geçerken, 1986’da da İstanbul merkezli, UHF bandı üzerinden TRT 2 yayın hayatına başladı. Nihayetinde Türkiye’de ilk özel televizyon Magic Box adıyla, Almanya üzerinden, Mart 1990’da deneme yayınlarına geçti ve Mayıs 1990’da faaliyete girdi. Kanal 1992’de Star adını aldı. Star TV kanalını sırasıyla, Teleon, Show TV, Flash TV, Kanal 6, Cine 5, Samanyolu TV, Kanal D, ATV, Kral TV izledi.
Televizyonun ilkleri
Yazı kaynağı : www.milliyet.com.tr
Televizyon Nedir? I Televizyonun İcadı I Televizyonun Mucidi I Televizyonun Tarihi I Tarihteki İlk Televizyon I Televizyonu Kim İcat Etti? I Televizyonu Kim Buldu? I Televizyonu İlk Kim İcat Etti? I Televizyon Ne Zaman İcat Edildi? I Televizyonun Tarihçesi I Televizyonun Özellikleri I Televizyonun Gelişimi I TÜBİTAK Bilim Genç
subjug/iStock
Bu sesli yayına Bilim Genç Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts ve YouTube kanalları üzerinden de ulaşabilirsiniz.
Her ne kadar günümüzde özellikle gençler başta olmak üzere birçok insan haber almak, film izlemek, müzik dinlemek için mobil cihazlardaki internet tabanlı uygulamaları tercih etse de televizyon hâlâ evlerin baş köşesindeki yerini koruyor. Üstelik internet tabanlı uygulamalar yeni nesil akıllı televizyonlarla entegre şekilde çalışabiliyor. Peki “eğlence kutusu” olarak nitelendirilen televizyon nasıl icat edildi? Gelin, birlikte göz atalım.
Televizyon Nedir?
Televizyon kelimesi Eski Yunancada “uzak” anlamına gelen telos ve Latincede “görmek” anlamında kullanılan visio kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Televizyonu kısaca bir vericiden yayılan elektromanyetik dalgaların görüntü ve ses olarak görünmesini ve duyulmasını sağlayan cihaz olarak tanımlayabiliriz. Geçmişte dünyanın dört bir köşesinden çok sayıda kişi hareketli görüntüleri uzak yerlere taşımak için çabaladı. Ancak televizyonun icadında John Logie Baird, Vladimir Zworkin ve Philo T. Farnsworth isimleri öne çıkıyor.
Heritage Image Partnership Ltd/Alamy
Fotoğrafta John Logie Baird’in icat ettiği televizyonu izleyen insanlar görülüyor.
Televizyonu Kim İcat Etti?
İskoç mühendis John Logie Baird, 1925 yılında çok sayıda çark ve parçadan oluşan ilk mekanik televizyonu icat etti. Baird, tasarımında, 1894 yılında Alman mühendis Paul Nipkow tarafından geliştirilen ve görüntüleri elektrik sinyalleri olarak iletmek üzere tarayan delikli bir disk kullandı. Televizyona ulaşan sinyaller cihazda bulunan ampulün parlaklığını çok hızlı bir biçimde değiştiriyordu. Bu düzenekte hareketli delikler ve değişen parlaklık bir araya geldiğinde küçük hareketli görüntüler ortaya çıkıyordu. Görüntüyü büyütmek için merceklerden yararlanılıyordu. Fakat Baird’in tasarımı her ne kadar heyecan verici olsa da titrek ve bulanık bir görüntü sağlıyordu. Bu nedenle Baird “Televisor” adını verdiği cihazdan yalnızca 1000 adet satabildi.
Science History Images/Alamy
Fotoğrafta Philo T. Farnsworth icat ettiği televizyonla birlikte görülüyor.
Birkaç yıl sonra Rus asıllı ABD’li mucit Vladimir Zworykin görüntüleri ekranda göstermeye yarayan katot ışınlı tüpü geliştirdi. Philo T. Farnsworth ise kendi görüntü tarayıcısını üreterek Zwortkin ile birlikte televizyonun mekanik bir sistemden elektronik bir sistem hâline gelmesine gelmesinde önemli rol oynadı.
Başlangıçta televizyonlar yalnızca siyah-beyaz görüntü verse de ekranın fosfor tabakasıyla kaplanmasıyla birlikte görüntüler renkli hâle geldi. Tüplü televizyonlar olarak da bilinen katot ışınlı televizyonlarda katottan çıkan elektron demetleri elektromıknatıslar tarafından fosforla kaplı ekrana yönlendirilir. Fosfor tabakasına çarpan elektronların ışık yaymasıyla birlikte ekranda görüntü oluşur. Televizyona çok yakından bakarsanız anlamsız görüntüler görürsünüz. Birkaç adım uzaklaştığınızda ise görüntüler netleşmeye başlar. Bunun sebebi ekranın piksel adı verilen küçük karelerden meydana gelmesidir. Bu pikseller kırmızı, yeşil, mavi renkler ve bu renklerden elde edilen ara renklerle aydınlatılır. Piksellerin aydınlatılmasıyla oluşturulan resimler peş peşe oynatıldığında hareketli bir görüntü meydana gelir.
by sonmez/iStock
Günümüzdeki televizyonlarda katot ışınlı tüp yerine yeni nesil elektronik sistemler kullanılıyor. Televizyonlar gün geçtikçe daha parlak ve daha net görüntüler sağlarken çok daha ince olacak şekilde üretiliyor. Akıllı televizyonlarda artık internete girilebiliyor, üç boyutlu filmler izlenebiliyor ve mobil cihazlarla bağlantı kurulabiliyor. Gelecekte televizyonların çok daha etkileşimli hâle gelmesi bekleniyor.
İlk Televizyon Yayını
Öncesinde farklı ülkelerde deneme amaçlı yayınlar yapılsa da ilk düzenli ve yüksek çözünürlüklü televizyon yayını Britanya Yayın Şirketi (BBC) tarafından 1936 yılında başlatıldı. Birinci Dünya Savaşı nedeniyle televizyon istasyonları bir süreliğine kapansa da radar gibi savaş sırasında geliştirilen yeni teknikler televizyonu çok daha güçlü bir araç hâline getirdi.
Türkiye’deki İlk Televizyon Yayını
Türkiye’deki ilk televizyon yayını ise İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından 1952 yılında gerçekleştirildi. Başlangıçta üniversite bünyesindeki yüksek frekans tekniği bilim dalı öğrencilerine uygulamalı eğitim vermek üzere kurulan laboratuvarda gerçekleştirilen kapalı devre yayınlar zaman içinde üniversite dışına da verilmeye başlandı. İlk canlı yayın ise yine İTÜ TV tarafından İstanbul’da 12 Kasım 1961 yılında Türkiye-Sovyetler Birliği futbol maçı ile gerçekleştirildi.
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) Yasası’nın yürürlüğe girmesinden sonra İTÜ TV, 1970 yılında, yayın hayatına son verdi ve bir yıl sonra vericilerini TRT'ye devretti.
TommL/iStock
Kaynaklar:
Yazı kaynağı : bilimgenc.tubitak.gov.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.