4 yaş idrar yolu enfeksiyonu ne iyi gelir
4 yaş idrar yolu enfeksiyonu ne iyi gelir Ne90'dan bulabilirsiniz
Çocuğunuzu idrar yolu enfeksiyonlarından korumak için 7 öneri
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyon türü olarak tanımlanıyor. Özellikle küçük yaştaki çocuklar için risk oluşturan idrar yolu enfeksiyonları, henüz gelişmekte olan böbrekler için tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Erken tanı konulamaması durumunda tedavi edilemeyen çocuklar, gelecekte hipertansiyon ve böbrek yetmezliği riski altında olabiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Çivilibal, çocukluk çağında görülen idrar yolu enfeksiyonu ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
İdrar yolu enfeksiyonları, hayatın ilk bir yılı hariç kız çocuklarında daha sık görülmektedir. Çocuklarda en sık idrar yolu enfeksiyonu (İYE) etkeni bağırsak kökenli bakterilerdir. Bu bakteriler işeme kanalı (üretra) yoluyla mesaneye yerleşir, burada çoğalır ve sonrasında aşağı idrar yollarından yukarı idrar yollarına (böbreklere) doğru ilerler.
Birçok nedene bağlı olarak gelişebiliyor
Bu belirtilere dikkat!
Hastanın yaşına ve enfeksiyonun yerleşim yerine göre, belirti ve bulgular değişiklik gösterebilir. Ateş, kilo alamama, kusma, ishal, huzursuzluk, sarılık, kötü kokulu idrar, halsizlik, karın ağrısı, kabızlık, işeme alışkanlığında değişiklik (sık idrara çıkma, idrar kaçırma), ağrılı idrar yapma, kötü kokulu idrar, büyüme geriliği gibi bulguların varlığında idrar yolu enfeksiyonu olabileceği düşünülmelidir. Küçük bebeklerde ateş, huzursuzluk, iştahsızlık gibi genel belirtilerle kendini gösterebilirken; büyük çocuklarda ise idrar yaparken yanma, ağrı, sık idrara çıkma gibi belirtiler ön plandadır. İdrar yolu enfeksiyonunun yerleşim yerine göre, enfeksiyon sadece aşağı idrar yollarını etkilemiş, böbreklere kadar çıkmamış ise; ağrılı idrar yapma, yanma hissi, sık idrara çıkma, kasıklarda ağrı ve idrar kaçırma şikayetleri görülür. Böbrekleri de tutan bir enfeksiyon varsa; ateş, titreme, sırt ve böğür ağrısı, kusma, kilo kaybı, genel durumda bozukluk ortaya çıkar. Özellikle böbrekleri tutan idrar yolu enfeksiyonu olan hastalarda böbrek hasarı oluşma riski vardır. Bu nedenle ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçiren özellikle küçük yaştaki çocuklarda, hem hızla tanı konularak uygun tedaviye başlanmalı hem de idrar yolu anormallikleri açısından ileri incelemeler yapılmalıdır.
Bebeklerde idrar örneği alımına özen gösterilmeli
İYE ile ilgili belirti veya bulgularla doktora gelen çocuklara idrar tahlili ve idrar kültürü yapılarak tanı konulmaktadır. Bunun için öncelikle doğru idrar örneği alınmalıdır. Doğru idrar örneği alımı, tuvalet eğitimini tamamlamış büyük çocuklarda ılık su ile perine bölgesi temizliği yapıldıktan sonra orta akım idrarı alınması ile sağlanır. İdrar kontrolü olmayan küçük çocuklar ve bebeklerde ise idrar tahlili için örnek idrar torbaları ile alınır. Bunun için de genital bölge uygun şekilde temizlendikten sonra, idrar torbası genital bölgeye yapıştırılır. Bebek idrar yapmadığı takdirde 30 dakikada bir tekrar temizlik yapılarak yeni torba takılması uygundur. İdrar torbalarının steril olmaması ve genital bölgeden idrar torbasına kolayca mikropların bulaşması, hatalı sonuçlara neden olabileceğinden idrar kültürü için torba ile idrar alınması önerilmemektedir. Bunun yerine idrar kontrolü henüz gelişmemiş küçük çocuklarda ve bebeklerde kültür alınması gerekiyorsa; idrar sondası ile idrar kesesine girerek veya kasık bölgesinden idrar kesesine enjektör ile girilerek idrar örneği alınmalıdır. Bu iki yöntemle idrar kültürünün alınması; hem yanlış tanı ve tedavileri hem de gereksiz ileri incelemelerin yapılmasını önlemesi açısından son derece önemlidir. Her iki yöntemin de bebeğe herhangi bir zararlı etkisi yoktur.
İdrar yolu enfeksiyon sorunlarında birçok görüntüleme yöntemi bulunuyor
İdrar yolu enfeksiyonu geçiren her çocuğa ultrasonografi yapılmalıdır. Ultrasonografi radyasyon etkisi ve hiç bir zararı olmayan çok değerli bir inceleme yöntemidir. Bu yöntemle, böbrek boyutları, yerleşimi, doku kalınlıkları, idrar akımını engelleyen darlık veya tıkanıklıklar, mesane kapasitesi ve duvar kalınlığı ile idrar yollarında taş veya normal dışı yapılanmalar hakkında ayrıntılı bilgi alınır. Damardan nükleer madde verilerek çekilen sintigrafiler, geçirilmiş idrar yolu enfeksiyonlarına bağlı böbrek hasarlarını ve darlık gibi idrar akımnı bozan anomalilerin saptanmasını sağlar. Halk arasında sondalı film olarak nitelendirilen Voiding sistoüretrografi ise, vezikoüreteral reflü (mesaneden böbreğe doğru idrar kaçışı) tanısı için kullanılır. Bu iki işlem her idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuğa uygulanmaz. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu geçiren ve/veya anormal ultrason bulgusu olan çocuklara sintigrafi ve/veya voiding yapılır. İşeme bozukluğu olan ve İYE geçiren çocuklara ayrıca üroflowmetri (idrar akım testi) tetkiki yapılır. İdrar kültüründe üreyen mikroba yönelik uygun antibiyotikle tedavisi yapılır. Tedavi sonrası kontrolde idrar tahlili ve kültürü alınmaktadır.
Bu önerilere dikkat!
Yazı kaynağı : www.memorial.com.tr
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? 14 Bitkisel Destek
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
İdrar yolu enfeksiyonu bakterilerin idrar yolundan vücuda girmesiyle meydana gelir. Kadın ve erkekleri etkileyebilen bu enfeksiyon, hastalara birkaç gün zorlu anlar yaşatabilir. İdrar yaparken yanma hissi, nadir de olsa idrarda görülen kan, bazı kişilerde mide bulantısı idrar yolu enfeksiyonunun belirtilerindendir. Eğer idrar yolu teşhisi yapıldıysa ve doktorunuz kullanmanız gereken ilaçları önerdiyse, mutlaka ilaçlarınızı düzenli şekilde kullanmalısınız. Hiçbir besin ya da gıda takviyesi ilaç yerine geçmez.
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
Sağlıklı bağışıklık sistemine sahip olmanız için hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir evde tedavi için neler yapılır başlıklarına değineceğiz. İlaç tedavinize ek olacak bu bilgilerle iyileşme süreciniz hızlanabilir. “İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir bitkisel çözüm bulabilir miyim?” diyenlere burada bitkisel tavsiyelerde bulunacağız.
İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen yiyecekler bakterilerin kısa sürede vücudunuzdan atılmasını sağlayacaktır. Sağlıklı ve faydalı bitkileri öğrenmek için bir an önce idrar yolları enfeksiyonuna neler iyi gelir sorunuzu yanıtlayalım. Tüm kullanımlar öncesinde doktor onayı almanız şarttır. Kendinizde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri gözlemliyorsanız önce doktor muayenesinden geçmelisiniz. Hastanede reçete edilen ilaçlarınızı düzenli olarak doktor kontrolünde uygulamalısınız.
Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?
Uygulamadan önce doktor onayı alınız.
İbrahim Saraçoğlu, idrar yolu enfeksiyonu şikayetinde olan kişilere karnabahar kürünü önermektedir. Yapmanız gerekenler ise kaynattığınız karnabaharın suyunu günde 3 defa olacak şekilde tüketmek. Karnabahar vücudunuzdaki mikropların atılmasında önemli bir rol oynayacaktır.
Tarif için: Karnabahar Kürü
İlginizi çekebilir: İbrahim Saraçoğlu Karnabahar Kürü Faydaları, Yapılışı
Soğan doğal antibiyotiklerden biridir. Soğanın hastalıklara karşı olan etkisi ise epey fazladır. Antioksidan etkili olduğu için vücuda girmeye çalışan bakterileri kovar. Bu konuda idrar yolu enfeksiyonu şikayetinde de etkili olacaktır. Soğanda bulunan sülfür, iltihapların iyileştirilmesinde yardımcıdır. Her defasında taze olarak hazırlayarak, soğan suyunun faydasını alabilirsiniz.
Tarif: Soğan Suyu Kürü
Limon pek çok hastalığı vücuttan atma konusunda güçlü bir besindir. C vitamini ve antioksidan maddeleri içerdiğinden dolayı vücudu arındırır, bakterilerden temizler. Dilerseniz akşamdan hazırlayacağınız limonlu suyu, ertesi sabah içebilirsiniz. Bir bardak suyun içine limon suyu sıkarak da etkisini görebilirsiniz. Limon enfeksiyonla mücadele ederken çok etkili ve faydalı olacaktır.
İlginizi çekebilir: Limonlu Suyun Faydaları Nelerdir?
Elma sirkesinde pek çok vitamin bulunmaktadır. C vitamini ile vücuttan zararlı maddeleri atar. İdrar yolu enfeksiyonunu geçirmeye yardımcı olmak için bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Elma Sirkesi İçmenin 10 Mucizevi Faydası
Antioksidan bitkiler denildiğinde akıllara öncelikle maydanoz gelmektedir. Maydanoz öyle bir bitkidir ki vücutta oluşan mikroplarla savaşacak kadar güçlüdür. Kahvaltıda ve diğer öğünlerde bolca maydanoz tüketebilirsiniz. İsterseniz içme suyunuza birkaç dal maydanoz ekleyip suyu da içebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Maydanoz Limon Kürü Yapılışı ve Faydaları
Karbonat, idrardaki asit ve baz dengesini kontrol eder. 1 litre suyun içine 1 çay kaşığı karbonat ilave edin ve bir süre bekleyin. Karbonat suyun içinde çözündüğünde suyu içebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Karbonat Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?
Yaban mersini, bakterilerin vücuda yayılmasını durdurabilen içeriğe sahiptir. Taze olarak tüketebileceğiniz yaban mersini, kuru haliyle de faydalı oluyor. Ayrıca yaban mersini çayı da pek çok derde şifa olacak özellikte.
İlginizi çekebilir: Yaban Mersini Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
1 tatlı kaşığı kereviz tohumunu bir bardak sıcak suda demleyip süzebilirsiniz. Kereviz tohumunda antioksidan maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler de daha temiz ve arınmış vücuda sahip olmanızı destekler.
Antibiyotik etkili çay ağacı yağı, enfeksiyonu gidermek için tercih edilebilecek bir bitkisel yağdır. Çay ağacı yağının bir miktar ardıç yağı ile karıştırılıp mesane bölgesine uygulanabileceği düşünülüyor.
İlginizi çekebilir: Çay Ağacı Yağı Faydaları Nelerdir?
Bol su tüketmek her derde deva olacaktır. Ilık su tüketimi enfeksiyonun vücuttan atılmasını kolaylaştırmaktadır. Gün içinde su tüketimine önem vermenizi tavsiye ederiz. Vücut fonksiyonlarının düzenli şekilde işlemesi için gerekli olan suyu, bolca tüketebilirsiniz. İdrar yolu ve diğer enfeksiyonlar için mutlaka bol bol su içmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Düzenli Su İçmenin Şaşırtıcı Faydaları
Yeşil çay yapısında antioksidan maddeler barındıran bir bitki çayıdır. Gün içinde tüketilen 2 fincan yeşil çay, idrar yollarında oluşan iltihap ve enfeksiyonun daha kolay iyileşmesine destek olabilir.
İlginizi çekebilir: Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilmeli?
İdrar yollarında oluşan enfeksiyonun evde tedavisine lahana suyuyla başlayabilirsiniz. Her sabah taze şekilde hazırlayacağınız beyaz lahana suyu, idrar yollarının temizlenmesine yardım edebilir. Oluşan iltihabın sökülmesine ve şikayetlerin giderilmesine destek olur.
İlginizi çekebilir: Lahana Suyu Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Ne İşe Yarar?
Kekik idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi diye merak ediyorsanız bu bitkinin öncelikle idrar söktürücü olduğunu belirtelim. İdrar yolu enfeksiyonunun iyileşmesinde vücudun temizlenmesi önemlidir ve kekik bunu destekler. Kekik ayrıca idrar yolu enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalarla da savaşarak hem rahatsızlığı hafifletebilmekte hem de tekrar yakalanma riskini düşürebilmektedir.
İlginizi çekebilir: Kekik Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? En İyi 10 Etki!
Yoğurt idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi sorusunun cevabı evettir. Osman Müftüoğlu yoğurdun probiyotik etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirdiğini özellikle vurgulamaktadır. Yoğurt mantar enfeksiyonları için doğal bir destek görevi görmektedir.
İlginizi çekebilir: Yoğurdun Faydaları, Suyunun Faydaları, Yoğurt Yemenin Faydaları
Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…
En güvenilir tedavi yöntemleri için size en yakın sağlık merkezine başvurunuz; doktorunuzun önermediği ilaçları kullanmayınız.
Kum Dökmeye Ne İyi Gelir? 10 Bitkisel Çözüm
Karın Ağrısına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Anında Kesen 5 Bitki Çayı
Kasık Ağrısı Nedenleri, Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Evde Çözüm
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri, Bitkisel Tedavisi, Evde Çözümler
Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Düşer? İyi Gelen Şifalı Bitkiler
Yazı kaynağı : www.nefisyemektarifleri.com
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?
Doç. Dr. Küçükdurmaz, özellikle küçük yaştaki çocuklar için risk oluşturan idrar yolu enfeksiyonlarının henüz gelişmekte olan böbrekler için olumsuz sonuçlara yol açabileceğini kaydetti.
Böbrek hastalıklarının her yaştan insanı etkilediğini ve birçok çocuğun da yaşamın erken dönemlerinden itibaren böbrek hastalığı riski altında olduğunu kaydeden Doç. Dr. Küçükdurmaz, çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarının, üst solunum yolları enfeksiyonlarından sonra en çok görülen hastalık olarak kabul edildiğine vurgu yaptı.
Hastalığın çok küçük çocuklarda karın ağrısı, bulantı, kusma, ateş, iştahsızlık, göz kapaklarında, yüzde ve bacaklarda şişlik gibi bulgular gösterirken daha büyük çocuklarda idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma gibi bulguların gözlenebileceğini vurgulayan Doç. Dr. Küçükdurmaz, şöyle devam etti:
“Tuvalet eğitimini tamamlamış çocuklarda alt ıslatma sorununun başlaması, idrarın bulanık ve kötü kokulu olması idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir. Ancak bebeklerde enfeksiyon bulgularının anlaşılması zorlaşabilir. Küçük yaştaki bir çocukta herhangi bir muayene bulgusu olmaksızın ateş görülüyorsa idrar yolu enfeksiyonundan mutlaka şüphe edilmeli ve üroloji hekimi ile iletişime geçilmelidir.”
Doç. Dr. Küçükdurmaz, bir yaşından önce erkeklerde, sonraki yaşlarda ise kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonlarının daha sık görüldüğünü anımsatarak, “İdrar yolu enfeksiyonlarına neden olan bakteriler mesaneye girerek yukarıya doğru ilerler. Kız çocuklarında mesaneye giden yol daha kısa olduğundan bakterilerin mesaneye ulaşmaları da daha kolaydır” dedi.
Erkek çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ve sünnet arasında bir bağlantı bulunduğuna değinen Doç. Dr. Küçükdurmaz, şu bilgileri paylaştı:
“Sünnet derisi altında toplanan bakteriler hastalığa neden olabilmektedir. Yapılan çalışmalarda sünnetin idrar yolu enfeksiyonu geçirme riskini yüzde 80-90 oranında azalttığı ortaya konmuştur. Bu nedenle erkek çocukların, özellikle de bir kez ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocukların bir yaşından önce sünnet edilmesi önerilmektedir.”
Soğuk hava gibi dış etkenlerin vücudun bağışıklık sistemini zayıflatabileceğini ve idrar yollarındaki kan akımını azaltarak veya mikroorganizmaları vücut dışına atmaya yardımcı mekanizmaların çalışmasını engelleyerek enfeksiyonlara zemin hazırlayabileceğini anlatan Doç. Dr. Küçükdurmaz, “Bu yüzden kış aylarında idrar yolu enfeksiyonlarında artışlar görülebilir. Farklı hastalıklar sebebiyle, gereksiz antibiyotik kullanımı da idrar yolları enfeksiyonlarını tetikleyen bir başka etkendir” diye konuştu.
Hastalığın tanısı için ilk olarak idrar tahlili ve idrar kültürü yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Küçükdurmaz, enfeksiyonun altında yatan nedenlerin araştırılmasının çok önemli olduğunun altını çizdi.
Ateşli ya da tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında (yılda üçten fazla) altta yatan ürolojik bir sorun olup olmadığının mutlaka araştırılması gerektiğine dikkati çeken Doç. Dr. Küçükdurmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu hastalarda mesaneden böbreğe idrar kaçağı (vezikoüreteral reflü), üreteropelvik bileşke tıkanıklığı, böbrek ya da idrar kanallarında taş veya farklı bir lezyon olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve böyle çocuklar çocuk ürolojisi ile ilgilenen hekimlere yönlendirilmelidir. Çocuk hangi yaşta olursa olsun, idrar yolu enfeksiyonun kaynağının araştırılması büyük önem taşır.”
idrar yolu enfeksiyonun tedavisi ve korunma yollarına değinen Doç. Dr. Küçükdurmaz, hastalığın tedavisine başlamadan önce çocukta işeme disfonksiyonu belirtileri (idrarını uzun süre tutma, işemeyi erteleme, altına kaçırma) olup olmadığının mutlaka değerlendirilmesini önerdi.
Enfeksiyonun ortadan kaldırılması için antibiyotikler kullanılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Küçükdurmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
“Antibiyotik seçiminde ampirik tedaviye başlanırken ilaç direnç oranlarının da mutlaka göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Genellikle ilaç kullanılmaya başlandıktan 2 gün sonra şikyetler azalmaya başlar. Bu sırada doğru antibiyotik kullanımına dikkat edilmeli, tedavi yarım bırakılmamalıdır. 7-10 günlük tedavinin sonunda yeni bir idrar tahlili ile tedavinin seyri belirlenmelidir. Çocuklarda idrar yolları enfeksiyonlarının tekrarlama riskinin olduğu akılda tutulmalı; hastalığın belirtileri görüldüğünde zaman kaybetmeden gerekli tahlil ve tedaviler için doktora başvurulmalıdır.”
DHA
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.