apandisit ameliyatı sonrası ne kadar sürede iyileşir
apandisit ameliyatı sonrası ne kadar sürede iyileşir Ne90'dan bulabilirsiniz
Apandisit Ameliyatı
Apandisit Ameliyatı
Apandisit karın sağ alt bölgesinde kalın bağırsağın başlangıç kısmı olan çekumun alt kenarından başlayan ucu kapalı bir kanal olup görünümü itibarıyla solucana benzeyen bir organdır. Apandisit akut karın ağrısının en önemli sebeplerinden biridir. Tıptaki tanı ve tedavideki gelişmelere rağmen hala ciddi ve acil bir klinik durumdur. Apandisit apendiksin iltihabıdır.Akut veya kronik olabilir. Cerrahi gerektiren karın ağrılarının en sık nedenidir. Hemen her yaşta olabileceği gibi en sık 10- 30 yaş arasında görülür. Kadınlarda erkeklere göre daha sıktır. Tedavi edilmezse apandisit patlayabilir ve karın içinde enfeksiyona neden olur. Hatta ölüme dahi neden olabilir.
Apandisit Belirtileri Nelerdir?
* Göbek çevresinde ağrı
* Sağ kasıkta ağrı
* İştahsızlık
* Bulantı
* Kusma
* Kabızlık
* Gaz çıkaramama
* Karında şişlik
* Ateş
Apandisit hafif bir kramp gibi başlayabilir. Zamanla tablo oturur, ağrının süresi ve şiddeti artar.
Apandi̇si̇t Neden Olur?
Apandisit genelde bir tıkanıklığa bağlı olarak gelişir. Tıkanıklık büyük oranda gaita parçasından kaynaklanır. Az oranda olsa da büyüyen lenf bezleri, parazitler, travma, tümörler de tıkanıklığa yol açabilir.
Apandisitte tıkanıklık olduğunda organ içerisinde bakteriler çoğalır. Artan basınçla ağrılı olabilir. Kan damarları da baskı altına girer ve kangrene neden olabilir. Eğer apandiks patlarsa dışkı karın içerisinde yayılır ve ciddi hayati tehlike olabilir. Diğer organlarda bu enfeksiyondan etkilenebilir ve apse oluşabilir.
Apandi̇si̇t Tanisi Nasil Konulur?
Fizik Muayene: Karın sağ alt kadranda hassasiyet oluşur.
Kan Tahlili: Kan sayımında enfeksiyon belirtileri görülür.
İdrar Tahlili: Böbrek taşını veya idrar yolu enfeksiyonunu ekarte etmek için uygulanabilir.
Pelvik Muayene: Pelvik enfeksiyonları ve hastalıkları ekarte etmek için yapılabilir.
Hamilelik Testi: Şüpheli ektopik gebeliği ekarte etmek için yapılabilir.
Radyolojik Tetkikler: Röntgen, ultrason (en sık) , tomografi gibi.
Apandi̇si̇t Tedavi̇si̇:
Büyük oranda cerrahidir. Eğer apse oluşmuş ise önce drenaj ardından enfeksiyon yatıştıktan sonra cerrahi yapılabilir. Cerrahi açık ya da kapalı yolla yapılabilir. Apandiks perfore olduysa açık cerrahi tercih edilir. Ender de olsa hastalık başlangıç aşamasında ve tüm testler normal ise antibiyotik tedavisi ile semptomlar gerileyebilir.
Apandi̇si̇t Ameli̇yati Sonrasi Süreç:
Genelde hastalar 1 gece hastanede kalırlar. Eğer apse veya perforasyon olmuşsa dren konulabilir. Yatış da birkaç güne uzayabilir.
Hami̇leli̇kte Apandi̇si̇t:
Hamilelik sırasında yapılan en sık cerrahi apandektonidir. Genelde 2. ve 3. üç aylık dönemde ortaya çıkar ve tanı konulmasını zorlaştırır. Tanının gecikmesi komplikasyonları arttırdığı gibi bebek ölümüne dahi neden olabilir. Hamilelerde perforasyon oranı daha yüksektir.
Tedavisi hamile olmayan bir bayandan farklı değildir. Gerekli müdahale gecikmeden yapılmalıdır.
Appandi̇si̇t Olmayi Önleyebi̇li̇r Mi̇yi̇m?
Apandisit olmayı önleyemeyiz. Fakat lifli diyet tüketenlerde daha az görülmektedir.
Yazı kaynağı : www.opdrserkantugen.com
Apandisit Ameliyatı Sonrası Beslenme ve İyileşme
Apandisit Ameliyatı Olanlar Neler Yemeli?
Vücut fonksiyonlarının yeterli düzeyde çalışmasını sağlayan organlardan biri de apendiks organıdır. Apendiks karın boşluğunun sağ alt kısmında bulunur. Bu organ, hemen hemen herkeste ortalama 10 cm uzunluğunda bulunur. Apendiks kalın bağırsakta oluşan mikropların vücuda yayılmasını önler ve vücudu bu mikrop durumunda uyarır. Fakat zaman zaman apendiks zarar görebilir. Bu zararlardan biri de apandisit denilen bir rahatsızlıktır.
Apendiks organında oluşan iltihaplanma durumuna apandisit adı verilir ve tıbbi müdahale ile bu iltihap ortadan kaldırılır. Geç kalınan durumlarda diğer organları da etkileyen bu iltihap yaşam kalitesini düşüreceği gibi hayati tehlikeye de neden olabilir. Apandisit ameliyatları ciddi durumlarda doktor uygun görürse yapılır. Yeni başlayan iltihaplanmalar için antibiyotik tedavisi uygulanır.
Apandisit ameliyatı sonrası hastaların kendilerine çok dikkat etmesi önerilmektedir. İltihabın tekrarlanmaması adına kişisel bakıma ve temizliğe önem vermesi gerekir. Apandisit ameliyatı sonrası beslenme de oldukça ciddi bir konudur. Apandiksi yormayan ve zarar vermeyen yiyecekler tercih edilmelidir. Apandisit ameliyatı olanlar ne yemeli konusunu bu sayfada inceledik ve apandisit ameliyatı olanların daha da bilinçlenmesini hedefledik.
Şimdi bu satırlarda apandisit ameliyatı iyileşme süreci için işinize yarayacak bilgiler yer alıyor. Sağlıklı beslenme tüyoları ile apandisit ameliyatının etkilerini üzerinizden kısa süre içinde atabilirsiniz. Hızlı şekilde iyileşmek için yazımızı sonuna kadar okumalısınız…
Apandisit Ameliyat Sonrası Beslenme ve Hızlı İyileşme İpuçları
1) İlaçlarınızı Düzenli Kullanın
2) Öksürürken Dikkat!
3) Aromaterapi ile Ağrılarınızdan Kurtulun
4) Zencefil Çayı İçin
Zencefil Çayının Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Nasıl Yapılır?
Zencefil Çayı (Öksürük İçin)
5) Ananas Tüketin
Ananas Nasıl Yenir? Keyifli ve Pratik 7 Fikir
6) Taze Deniz Ürünleri Tercih Edin
Balık Mevsimi Listesi – Hangi Ayda Hangi Balık Yenir? 12 Ay 12 Tarif
7) Yoğurt ve Turşu Tüketin
Probiyotikler: Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?
8) Dikiş İzlerine Hindistan Cevizi Yağı Sürün
Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?
9) Yavaş Hareket Edin
10) Asitli ve Gazlı İçeceklerden Uzak Kalmalısınız
Daha Hızlı İyileşmek İçin Neler Yapılmalı?
Menisküse İyi Gelen 5 Bitkisel Tedavi Yöntemi
Safra Kesesi Taşına İyi Gelen 10 Bitkisel Tedavi
Kortizon Tedavisinde Beslenmenin 7 Sağlıklı Yolu
Böbrek Kisti 10 Bitkisel Tedavisi, Uzman Görüşler
Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Evde Bitkisel Çözüm
Yazı kaynağı : www.nefisyemektarifleri.com
8 Maddede Apandisit Ameliyatı. Nasıl Yapılır? Yan Etkileri Nelerdir? Ağrı Yapar mi?
1- Apendiks nedir?
Apendiks, tıp literatüründe kör bağırsağın tıbbi ismidir. Kalın bağırsak ile ince bağırsağın birleştiği bölgede bulunur. Kalın bağırsağın bir uzantısı olarak kabul edilir. Apendiks, kalın bağırsak tarafından emilen maddelerden çıkan yararlı bakterileri içerisinde biriktirerek bunların vücuda geri dönüşünü sağlamakta, sindirim sistemine destek olmakta ve enfeksiyonlara karşı vücudun verdiği savaşı desteklemektedir. Sağlığımız için faydalı işler yapmasının yanında herhangi bir nedenle apendiksin alınması durumunda vücudumuzda bir fonksiyon bozukluğu görülmemektedir. Bunun temel nedeni apendiksin hayati değer taşıyan bir işlev üstlenmemesidir. Apendiks, aynı bademciklerin yaptığı gibi vücudu farklı virüslere karşı korucuyu görevler üstlenir. Apendiks üzerinde oluşabilecek iltihaplanmalar sonucunda ise halk arasında “apandisit” adı verilen hastalık meydana gelmektedir.
2- Apandisit nedir?
Bağırsak sisteminin apendiks adı verilen bölgesinde herhangi bir nedene bağlı olarak medyana gelen iltihaplanmalar sonucunda apandisit ortaya çıkar. İltihaplanma genel olarak apendiksin iç kısmının dışkı ile tıkanması sonucu olur. Böyle bir durumda apendiks içerisinde basınç artmaya başlar. Basıncın iyice artması ile birlikte apendiksin farklı bölgelerinde şişlikler meydana gelir. Zamanla nekroz adı verilen çürüme başlar ve apendiks yırtılır. Halk arasında bu yırtılmalara apandisit patlaması denmektedir.
3- Apandisitin belirtileri nelerdir?
Apandisitin en belirgin belirtileri arasında karın bölgesinde hassaslık, ağrı, mide bulantıları, iştahsızlık, sindirim bozuklukları, kabızlık, ishal, ateş ve zaman zaman kalp çarpıntısı gelmektedir. Apandisit ağrısı, hastalığın ilk döneminde daha az şiddette görülür ve hissedilir. Zamanla önce göbek çevresine ve karnın sağ alt bölümüne yayılır. Ağrı artmaya başladığında da diğer belirtiler ortaya çıkar. İshal, iştah kaybı ve kusmalar bu evrede daha sık görülür.
4- Apandisit neden ortaya çıkar?
Apandisite neden olan çok farklı durumlar olabilir. Bunlardan en sık görülenleri; vücutta var olan enfeksiyon nedeni ile apendiksin lenf dokusunun genişlemesi, bağırsak hastalıkları, genetik yatkınlık, dışkı, parazitler veya meyve çekirdeklerinin artıkları olabilir.
Apandisitin nedeni ne olursa olsun vücut içerisinde göstereceği tepki aynıdır. Apendiks bölgesinde başlayan ağrı karın bölgesine vurarak kendini gösterir. Fakat kişiden kişiye yerleşim yeri farklılık gösterdiği için tanısını koymak biraz zorlaşabilir, hastalık kendini saklayabilir.
5- Apandisit tanısı nasıl konur?
Apandisit genel olarak karın bölgesinde hissedilen ağrı ile başladığından birçok farklı hastalık ile kolaylıkla karıştırılabilmektedir.
Apandisit ağrıları, göbek deliği civarından başlar, önce mide etrafına yayılır. Bununla birlikte kusma, kanlı ishal, karın bölgesinde hassaslaşma veya kabızlık gibi belirtilere neden olur. Bu durumda hızla doktorunuz ulaşmanız gerekir. Erken tanı koyulamaması durumunda apendiks bölgesinde yırtılma (Apandisit patlaması) oluşabilir. Bu durumda hastanın hayati tehlikesi de mevcuttur.
Doktorunuz akyuvarların (lökosit) yüksekliğini ölçen kan testleri, ultrasonografi ya da tomografi ile hastalığın teşhisini koyabilir.
Genel olarak iki tür apandisitten bahsedilir. Bunlar kronik ve akut apandisittir. Öncelikle hastanın genel durumu incelenir ve tedavi süreci başlatılır.
6- Apandisit tedavisi nasıl yapılır?
Apandisitin tedavisi cerrahi yöntemdir. Cerrahi olarak uygulanacak yöntemlerle apendiks bölgesi alınır ve hasta tedavi edilir. Apandisit ameliyatı açık cerrahi ya da laparoskopik (kapalı) olarak gerçekleştirilebilir. Eğer hastaya hızlı tanı konulmuşsa ameliyat sırasında perforasyon (İltihabın karın içerisinde yayılması durumu) görülmez.
Apandisitin iltihaplanması durumunda apendiksin alınması mecburi bir durumdur. Bunun en temel sebebi bu bölgedeki iltihabı kurutmak için herhangi bir ilaç tedavisinin uygulanamamasıdır. Apendiks bölgesinde ağrı hissedildiği an, bölgede yırtılma gerçekleşmeden erken önlem alınması gerekmektedir. Eğer yırtılma gerçekleşmiş ve iltihap kana karışmış ise müdahale edilemez ve hasta için hayati tehlike başlamış olur.
7- Apandisit ameliyatı nasıl yapılır?
Apandisit ameliyatları, eğer hastaya erken teşhis konulmuş ise oldukça basit ve kısa sürecek bir şekilde yapılabilir. Hasta hızla ameliyata alınır, uzun bir hazırlık sürecine ihtiyaç duyulmaz. Hastanın ameliyatı öncesinde 6 saat kadar bir süre aç kalması istenir. Eğer hastanede ise bir şey yemez ve içmez.
Ameliyatlar çoğunlukla laparoskopik (Kapalı) olarak gerçekleştirilir. Karnın sağ alt tarafından en büyüğü 1’er cm’lik 3 adet delik açılarak içeri girilir. İlgili bölüm alınarak çıkartılır. Eğer yırtılma olmuşsa ve iltihap yayılmışsa bunlar temizlenir.
8- Apandisit ameliyatı sonrası süreç nasıldır?
Apandisit ameliyatı sonrasında hastalar çoğunlukla 12 saat içerisinde ayağa kalkabilirler. Küçük ağrılar dışında yan etkiler görülmez. Hastanın ve hastalığın genel durumuna göre ortalama olarak 1 hafta içerisinde normal hayata geri dönebilirler. Eğer ameliyat sırasında ilgili bölgeye dikiş atılmış ise bunun korunması için bir dizi önlem alınabilir. Doktorunuzun vereceği beslenme düzenine uyulur.
Yazı kaynağı : www.leventhastanesi.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.