avrasya tüneli denizin kaç metre altında
avrasya tüneli denizin kaç metre altında Ne90'dan bulabilirsiniz
Avrasya Tüneli Açıldı
Avrasya Tüneli resmen açıldı. Tünelin hizmete girmesiyle Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki mesafe 100 dakikadan 15 dakikaya düştü. İki yakayı birbirine bağlayan Avrasya Tüneli'nin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım yaptı. Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Yılbaşına kadar tünelin geçiş ücreti 15 TL olacak ve geliri şehit ailelerine aktarılacak" dedi. Yılbaşından sonraki ücret daha sonra açıklanacak.
Tünelin geçiş ücretinde dolar kuru baz alınacak. Tünel geçiş ücreti otomobiller için 4 dolar + KDV (yaklaşık 17 TL), minibüsler için 6 dolar + KDV (yaklaşık 25 TL) karşılığı olarak belirlendi. Her iki yönde de ödeme yapılacak.
24 SAAT AÇIK OLACAK MI?
Tünel 30 Ocak'a kadar 24 saat değil, belli bir süre çalışacak. 14 saatle (sabah 07.00-akşam 21.00) başlayacak uygulama ile en geç 30 Ocak'ta 24 saat çalışma sistemine geçilecek.
TOPLAM UZUNLUĞU 14,6 KİLOMETRE
İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergahı kapsıyor.
EN DERİN YERİ DENİZİN 106 METRE ALTINDA
Projenin 5,4 km'lik kısmı deniz tabanı altına özel bir teknolojiyle inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşuyor. Tünelin en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunuyor.
AZAMİ HIZ 70 KM OLACAK
Güzergahta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar indi. Avrasya Tüneli'nde hız sınırı 70 km olacak.
HGS VE OGS İLE GEÇİLEBİLECEK
Tünelin, iki gidiş ve iki geliş yolunda hem HGS hem OGS ile geçiş yapılabilecek. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak, araçtaki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.
ARAÇ GARANTİSİ NE KADAR?
Başlangıçta 120 bin ile 130 bin aracın geçişi bekleniyor. Devlet yüklenici firmaya günde 68 bin 500 araçlık geçişi garanti etti.
60 BİN METREKARE DENİZ DOLGUSU
İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada bölgeye 60 bin metrekare deniz dolgusu, 15 bin metre yaya yolu, uluslararası standartlarda bisiklet yolu, 320 bin metrekare yeşil alan, yürüyüş yolları, yapıldığı belirtildi. Aynı açıklamada yeni yolların asfaltlanması için 70 bin ton asfalt döküldüğü ayrıca 350 adet aydınlatma direği dikildiği açıklandı.
NE KADARA MAL OLDU, KİM İŞLETECEK?
Avrasya Tüneli, 1.2 milyar dolara mal oldu. Projeyi tamamlayan Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ (ATAŞ), 2009 yılında Avrasya Tüneli’ni gerçekleştirmek üzere kuruldu. Türkiye’den Yapı Merkezi ve Güney Kore’den SK E&C şirketleri, ATAŞ’ın iki eşit ortağı konumunda. Şirket tüneli 24 yıl işletecek.
9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREME DAYANIKLI
Tünel fay hatlarına yakınlığı nedeniyle richter ölçeğine göre 9 büyüklüğünde bir depreme dayanacak güçte yapıldı.
24 SAAT İZLENECEK
Avrasya Tüneli'nde her noktanın 7 gün 24 saat izlendiği kapalı devre kamera sistemi, olay algılama sistemleri, haberleşme ve ihbar sistemleri yer alacak. Yüksek teknoloji altyapısıyla tünel içinde hız kontrolü sağlanacak.
Yazı kaynağı : zeytinburnu.istanbul
Avrasya Tüneli Kaç Km Uzunluktadır, Ne Kadar Derinliktedir?
Değişik geçiş ücretlerine sahip olan Avrasya Tüneli, bütün farklı araçların güvenli şekilde geçiş yapmasına olanak vermektedir. İki yakayı bir araya getiren Avrasya Tüneli, günümüzde oldukça fazla kullanılan tünel içerisinde gelmektedir.
Avrasya Tüneli Kaç Km Uzunluktadır, Ne Kadar Derinliktedir?
Avrasya Tünelini daha önce kullanan ya da kullanmamış olan ve kullanmak isteyen pek çok kişi, tünelin kaç kilometre uzunluğunda ve ne kadar derinliğe sahip olduğunu öğrenmeye çalışıyor. Bu doğrultuda Avrasya Tüneli'nin bir kısmının deniz altında kaldığını bir kısmını ise dış kısımda yer aldığını söylemek mümkün.
Avrasya Tüneli projesinin 5,4 kilometre kadar kısmı deniz tabanında yer alan bölümünde bulunmaktadır. Özel teknoloji ile inşa edilmiş etkin metotlar ile hazırlanmış olan bu bölüm, tünelin belli bir kısmını anlatmaktadır. Toplamda ise 14,6 kilometre kadar bir uzunluğa sahip olduğunu söylemek mümkün. İki katlı sahip geçiş imkanı veren Avrasya tüneli, her katı üzerinden aynı uzunluğa sahiptir. Derinlik açısından ise Avrasya Tüneli'nin en derin kısmı 106 metreye denk gelmektedir. Bu doğrultuda katmanlarına bağlı olarak farklı derinliklere sahip hale gelir. Genel açıdan bakıldığında ise 100 ile 105 metre arasında değişkenlik göstermektedir. Bu derinlik Avrasya Tüneli'nin deniz tabanında kalan kısmını anlatmaktadır. Böylece her gün yoğun şekilde ve güvenli bir biçimde pek çok araç Anadolu ile Avrupa Yakası arasında düzenli olarak gidip gelmektedir.
Yazı kaynağı : www.milliyet.com.tr
Boğaz 106 metre derinlikten geçilecek
Tünel inşaatının büyük ölçüde tamamlanmasının ardından bağlantı yollarına hız verilirken,pek çok noktaya "Avrasya Tüneli" tabelaları konuldu ve açılışa kadar üzerleri kapatıldı. Göztepe-Kazlıçeşme arasında hizmet verecek projenin toplam uzunluğu 14,5 kilometre. Bu uzunluğun 5.4 kilometrelik bölümü İstanbul boğazının altından geçiyor. Tünel Richter ölçeğine göre 9 şiddetinde bir depreme dayanacak güçte yapıldı.
BOĞAZIN 106 METRE ALTINDAN GEÇİYOR
İstanbul’u trafiğini rahatlatması beklenen Türkiye’nin ilk denizaltından geçen tüneli, Avrasya tünelinde artık sona yaklaşılıyor. Deniz altında tünel inşaatı sürerken, karada devam eden bağlantı yollarlındaki çalışmada hummalı bir şekilde sürüyor. Göztepe-Kazlıçeşme arasında hizmet verecek projenin toplam uzunluğu 14,5 iken bunun 5.4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altında inşa edildi. Proje otomobillerin ve minibüslerin geçeceği 2’şer şeritli ve iki katlı tünelden oluşuyor. Köprünün deniz altındaki en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre olurken, bu noktada tünel deniz tabanın 55 metre altından ilerliyor.
BAĞLANTI YOLLARINDA HUMMALI ÇALIŞMA
Tünel inşaatının 22 Ağustos 2016 tarihinde tamamlanmasının ardından bağlantı yolları ve buralarda yapılacak araç ve yayalar için yapılan alt ve üst geçiş çalışmalarına hız verildi. Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edildi. Pek çok noktada çalışmalar sona ererken en büyük kavşaklardan biri olan Yenikapı kavşağında çalışmalar sürüyor. Kaba inşaatları tamamlanan köprü ve alt geçitlerin ince işçiliklerinin yapımına devam ediliyor. Projenin bir çok yerinde ise "Avrasya Tüneli" tabelaları takıldı, ancak açılışa kadar üzerleri kapatıldı.
AVRASYA TÜNELİNİNDE GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE
Tünel’de operasyon merkezi 24 saat boyunca tünelin güvenli çalışması, trafiğin kesintiye uğramadan akması için çalışacak. Her 600 metrede bir konumlanan emniyet şeritleri, alt ve üst katlar arasında geçişi sağlayan ve tünel boyunca uzanan acil tahliye sistemi ile güvenli bekleme alanları, anlık bilgi akışı için genel anons sistemi bulunacak. Ayrıca tünelde her noktasından erişilebilen haberleşme ve ihbar sistemi, tünelin her noktasının 7x24 izlendiği kapalı Devre Televizyon sistemi ve olay algılama sistemleri, yangına dayanıklı yüzey kaplaması, tünelin her noktasından rahatça erişilen özel yangın söndürme sistemleri bulunuyor. Tünel fay hatlarına yakınlığı nedeniyle Richter ölçeğine göre 9 şiddetinde bir depreme dayanacak güçte yapıldı.
SADECE ARAÇLARA PARA ALINACAK
1 milyar 245 milyon 121 bin 188 ABD Dolarlık projeyi tamamlayacak firmalar tüneli 24 yıl 5 ay boyunca işletecek. Projenin İstanbul’da trafiğin çok yoğun olduğu güzergahta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar indireceği belirtiliyor. Tünelden araç geçiş ücretleri açılış yılında tek yönde otomobiller için 4 Dolar artı KDV, Minibüsler için ise 6 dolar artı KDV olacak. Sadece araç geçiş ücreti alınacak olan Avrasya Tüneli’nde yolucular için ödeme yapılmayacak.
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.