besinlerin uzun süre bozulmadan kalabilmesi için paketlenip soğutucularda buzlu duruma getirme nedir
besinlerin uzun süre bozulmadan kalabilmesi için paketlenip soğutucularda buzlu duruma getirme nedir Ne90'dan bulabilirsiniz
1 besinlerin uzun sure bozulmadan kalabilmesi icin paketlenip sogutucularda buzlu duruma getirme ned.... Idea question from @Ecrinzeyno062009
Merhaba!
1. Sorunun cevabı "Dondurulmuş besin"
2. sorunun cevabı "Paketlenmiş besin" olacaktır.
Dondurulmuş besinler genelde mevsimlik yetişen gıdaların korunmasını sağlamak için üretilen gıdalardır. Mesela fasülyeyi mevsiminde işleyip dondurup olmayan mevsimde kullanabilirsiniz. Bunun yanında dışarıda veya evde yapılan yemeklerden bazıları artık market raflarında dondurulmuş olarak satılmakta, ve bu yemekleri kolayca alıp pişirerek insanlar yemek yapma işini çok kısa sürelere indirmektedirler.
Paketlenmiş besinler de çoğunlukla alıp paketini açıp yiyebildiğimiz besinlerden oluşuyor. Bu besinlerin çoğunda raf ömrünü uzatmak için çeşitli katkı maddesi ve kimyasallar bulunur, ve bu kimyasalların bazıları insan sağlığını bir miktar kötü etkilemektedir. Paketlenmiş besinler dondurularak da satılabilir, bu tür besinler aynı zamanda dondurulmuş besin kategorisine de dahildir.
Yazı kaynağı : doku.tips
Page 236 - ATA YAYINCILIK 4. Sınıf Tüm Dersler Okul Defterim
Yazı kaynağı : www.ataekitap.com
Page 44 - ATA YAYINCILIK 4. Sınıf Ata Yarıyıl Tatilinde
Yazı kaynağı : www.ataekitap.com
Besinlerin Uzun Süre Bozulmadan Kalabilmesi İçin Paketlenip Soğutucularda Buzlu Duruma Getirme İşlemi Nedir?
Besinlerin uzun süre bozulmadan kalabilmeleri için paketlenip soğutucularda buzlu duruma getirilen işlem, dondurma olarak bilinir. Dondurma, besinlerin hızlı bir şekilde -40 dereceye kadar soğutulması sonucu oluşur. Bu işlem, besinlerin bakterilerinin ve mikroorganizmaların üremesini yavaşlatır ve böylece besinlerin bozulmasını geciktirir.
Dondurma, çeşitli besinler için uygulanabilir. Et, balık, tavuk, sebzeler, meyveler, süt ürünleri gibi besinler dondurulabilir. Dondurulmuş besinler, uygun şekilde saklandığında, yıllarca bozulmadan saklanabilir. Dondurulmuş besinler, defrost edildikten sonra, yine aynı şekilde tüketilebilirler.
Bu işlem, evde veya profesyonel olarak gerçekleştirilir. Evde dondurma işlemi, dondurucuya koyulan besinlerin öncelikle soğutulması sonra dondurucuda -18 dereceye kadar soğutulmasıdır. Profesyonel olarak gerçekleştirilen dondurma işlemi ise, besinlerin hızlı bir şekilde -40 dereceye kadar
Yazı kaynağı : 112bilgi.com
Besinleri Daha Uzun Nasıl Saklayabiliriz?
Pişirme: Pişirme, özellikle güvenli tüketim için besinleri korumanın bir yoludur. Pişirme süresince ulaşılan sıcaklık birçok patojenin yok edilmesine etkindir. Fakat bakteri toksinleri ve sporları pişirme sıcaklıklarından etkilenmezler. Pişirme süresince besinin iç sıcaklığının 74°C ve üzerine ulaşması bakteriyolojik olarak besinin güvenliğini sağlar.
Besinlerin Kurutma İşlemiyle Korunması: Besinlerin kurutulması; mikroorganizmaların çoğalmaları için ihtiyacı olan nem miktarının azaltılması amacıyla yapılır. Besinlerin mevcut su miktarının %25 civarına indirilmesi birçok mikroorganizmanın varlığını azaltır. Güneşte kurutma bu yöntemin en kolay yoludur. Günümüzde sıcak hava kullanılan kurutma tünelleri ve sıcak hava püskürtme yöntemleriyle teknolojik kurutma işlemleri gerçekleştirilmektedir. Güneşte kurutma bu yöntemin en kolay yoludur.
Tuz ile Koruma: Tuz, eski zamanlardan bu yana koruyucu olarak kullanılmaktadır. Besine eklenen tuz ile mikroorganizma çoğalması için gerekli nem miktarı azaltılmış olur. Mikroorganizmaların tuz toleransı genellikle pH veya düşük sıcaklık nedeniyle azalır.
Şeker ile koruma: Şeker, tuz gibi benzer işlev görür, fakat konsantrasyonunun daha yüksek olması gerekir. Küfler ve mayalar % 60’lık şeker konsantrasyonunda canlı kalmakta, bakterilerden daha az başarılıdırlar. Besinleri korumanın bu yolu genellikle reçel, marmelat, kondense süt ve meyve şekerlemeleri gibi besinlerde kullanılır. Bunların yanında bazı kekler de şeker sayesinde daha uzun raf ömrüne sahiptirler.
Benzoik Asit / Sodyum Benzoat: Meyve suları, turşular veya salça gibi yüksek asitli besinlerde küf ve maya çoğalmasını önlemek amacıyla kullanılır. Fakat genellikle nötral besinlerde etkili değillerdir. Benzoat, istenmeyen yanık tadına neden olabilir.
Sülfür dioksit / Sülfit: Sülfür dioksit, bir antioksidandır ve bakteri ile küflerin çoğalmasını inhibe eder. Besinlerdeki enzimatik kararmayı önlemek amacıyla da kullanılır. Bu bileşikler sosis gibi et ürünleri, meyve suyu, bira ve şaraplarda kullanılırlar.
Atmosfer kontrolü: Fiziksel koruyucu yöntemlerinden biri, besinlerin etrafındaki atmosferin değiştirilmesidir. Vakum paketlerdeki besinlerde bakterilerin çok iyi çoğalamadıklarını göstermektedir.
Dumanlama: Dumanlama, tuzlama ve kurutma yöntemleri et ve balık gibi besinlerin saklanmasında kullanılan en eski yöntemlerdir biridir. Dumanlamanın asıl amacı özel bir lezzet ve tat veren ürünlerin oluşumunu sağlamaktır.
Yazı kaynağı : www.dilarakocak.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.