doğum borçlanması sigorta başlangıcını geriye çeker mi
doğum borçlanması sigorta başlangıcını geriye çeker mi Ne90'dan bulabilirsiniz
Doğum borçlanması başlangıcı geri çeker mi?
Soru: 1982 doğumlu eşimin ilk işe giriş tarihi Mart 2000 olup şu an 6500 civarında primi var. Çocuk borçlanması yapsak sigorta başlangıcı 1999 öncesine gelir mi? Fuat BALAL
Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden sonraki doğumlar borçlanılabiliyor. Başlangıçtan sonraki doğumların borçlanılması başlangıcı öne çekmez, başlangıçtan önceki doğumlar da borçlanılamıyor.
Ancak bu kuralın tek istisnasını staj sigortasından sonra sigorta başlangıcından önceki doğumlar oluşturuyor. Yani staj sigortasından sonraki doğumların borçlanılması, sigorta başlangıç tarihini borçlanma gün sayısı kadar öne çekiyor. Eşinizin staj sigortası ve başlangıçtan önce yaptığı doğumu varsa doğum borçlanmasıyla başlangıcını 8 Eylül 1999’dan öne çekip EYT kapsamına girebilir.
ARAYI BORÇLANABİLİR MİYİM?
Soru: 4/A tescil tarihim 2 Ekim 1998. Hizmete başlama tarihi 13 Kasım 2000. Toplam 4601 günüm var. Araya borçlandırma yapılabilir mi? SAMİ
Cevap: Doğum ve askerlik durumunuz hakkında bilgi vermemişsiniz. Şayet ilk girişiniz çırak veya staj sigortası ise emeklilik primi ödenmediğinden, emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmaz. Yeni bir kanun çıkartılarak hak verilmediği sürece, çırak veya stajyer olarak geçen süreyi borçlanmanız da mümkün değil.
Şayet 2 Ekim 1998’de işveren işe giriş bildirgenizi SGK’ya gönderdiği halde, çalışma sürenizi bildirmemişse ve bu durumu yeni öğrenmişseniz, hizmet tespit davası açıp, mahkemede, bildirilmeyen çalışma sürenizi, belge veya şahitlerle ispatlayabilirseniz, girişinizi mahkeme kararıyla 2 Ekim 1998’e çekmeniz mümkün olabilir.
BAĞKUR’DA GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA VAR MI?
Soru: 7 Mart 1980 doğumluyum. 1993’te kurulan şirket ortağıyım. Fakat 2008’den bu yana tarım Bağkur ödüyorum. Bu aradaki 15 yılı borçlanarak ödeyip EYT’den yararlanma imkanım var mı? Bağkur’da geriye dönük borçlanma var mı? MUSTAFA
Cevap: 1993’ten Bağkur kaydı yaptırarak 15 yıl prim ödemeniz mümkün değil. Çünkü sizin gibi süresi içinde Bağkur’a kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008’den itibaren başlatıldı. Ancak sizin gibi süresi içinde Bağkur’a kayıt olmayan çok sayıda sigortalı var.
Bunlar geçmişten Bağkur’a kayıt hakkı talep ediyor. Şayet bir yasa çıkartılarak vergi kaydı, ticaret sicil kaydı, oda kaydına dayanarak geçmişten Bağkur’a kayıt hakkı veren bir yasa çıkartılırsa, 18 yaşınızı doldurduğunuz tarih itibarıyla Bağkur’a kayıt yaptırabilirsiniz.
Normal şartlarda EYT kapsamında değilsiniz. Ancak geçmişten Bağkur’a kayıt hakkı verilirse, EYT kapsamına girmeniz mümkün olabilir. Ancak EYT yasa tasarının TBMM’ye sunulmasını beklemek gerekiyor. Çünkü ne getirip ne götüreceği yasa tasarısı açıklanınca belli olacak.
EYT YASASINDAN YARARLANABİLİR MİYİM?
Soru: 1980 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Mayıs 1998 olup 6500 gün prim ödemem var. EYT’den yararlanabilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim? MUSA
Cevap: Girişte adınıza prim ödemesi varsa, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. EYT kapsamındasınız.
Sigortanız 18 yaşından küçükken başladığından, emeklilik şartlarını sağlayıp sağlamadığınızın hesabında, sigorta başlangıç tarihi olarak 18 yaşınızı doldurduğunuz 24 Ocak 1999 tarihi dikkate alınacaktır. Çıkacak EYT yasası yaş aramazsa, priminiz yeterli olduğundan 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 24 Ocak 2024’te, yaş ararsa aranan yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
Yazı kaynağı : www.posta.com.tr
EYT'DE DOĞUM BORÇLANMASI: Doğum borçlanması ile EYT'li olunur mu? EYT doğum borçlanması geriye çeker mi? - Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2 Milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:
Ülkemizdeki sosyal güvenlik sisteminin makul seviyeye getirilmesi konusunda çok adım atmış bir ülkeyiz.
Kamu bütçesinde büyük yük bindiren sosyal güvenlik sistemimizi yönetilebilir bir hale getirilmesi için çok çalıştık.
Elbette her düzenleme beraberinde yeni tartışmaları getirdi. Bunlardan biri de 1999 düzenlemesine göre emeklilikte primi doldurduğu halde yaşı bekleyen çalışanların talebidir. Prensip olarak çalıştığı dönemden daha uzun bir süre maaş almanın sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz. Ülke ekonomimize yük bindirmemek için uzunca süre buna sıcak bakmadık.
85 milyonun geleceğini düşündüğümüz için konuyu ölçüp biçmeden taahhüt altına girmek istemedik.
Küresel krizin ülkemize etkileri sebebiyle vatandaşımızın yanında olduğumuzu asgari ücret, memur maaşı ve emekli maaşıyla gösterdik.
Bugün de emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını çözme yoluna gidiyoruz. Sistemi tartışmadan arındıracağımıza inanıyorum.
Her konuda olduğu gibi bu düzenlemeyi de milletimiz için yapıyoruz. Tekrar hatırlayacak olursak, emekli olmak için prim günü, sigortalılık süresini ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenlemeyle ilk iki şartı baz alıyoruz. Her yıl istihdamına 1 milyon kişi ekleyen bir ülke olarak dengeyi korumayı başarıyoruz. 2 milyon 200 bin vatandaşımız da emekliliğe kavuşuyor. Hetrhangi bir yaş sınırı istenmeyecektir. BOrçlanma işlemleri de zaten başlatıldı. Yeni düzenleme ile sistemin mali yükünü dengeleyecek çalışmaları da yaptık. Hemen emekli olmak istemeyenler için ayrı bir düzenleme hazırlıyoruz.
İşveren için kredi desteği yapılacak. Her vatandaşımızın emeğine ihtiyacımız var. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için düzenleme getiriyoruz.
EYT ile ilgili düzenlemenin hal sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum."
EYT emeklilik yaşı, çalışma yılı emeklilik gün sayısı nedir?
EYT ile kimler hemen emekli olacak?
EYT ile kim ne zaman emekli olacak?
EYT den yararlanmak için geçmişe yönelik borçlanma hakkı olacak mı?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kısa süre önce yaptığı açıklamasında prim düzenlemesinden bahsederek "EYT için net tarih 8 Eylül 1999. Yıpranma hakkı, doğum ve askerlik borçlanmaları olsa bile işe başlangıç tarihi geriye çekilemez. Bunlar ancak eksik prim gün sayısını tamamlamak üzere yapılır. Yani o eksik kalan prim gün sayısını telafi eder" ifadelerini kullandı.
Primleri eksik olan ve 5000 güne tamamlayamayacak EYT’lilerin durumu kritik.Bu kişiler doğum ve askerlik borçlanması ile kendilerini emekli yapabilecek.
Primleri eksik olan ancak borçlanma yöntemiyle emekli olabilecek kişilerin de başvuru için acele etmesi gerekiyor. Kadınlara doğum, erkeklere ise askerlik borçlanması imkanı tanınıyor.
Doğum borçlanması emeklilik tarihini öne çeker mi?
Örneğin, Eylül 1999 sonrası sigorta başlangıcı olan kadın çalışan doğum borçlanması yaparak sigorta başlangıcını 1999 Eylül öncesine çekebilir mi?
Hayır; çekemez. Doğum borçlanması; doğumdan önce sigorta girişi olan kadın çalışanlara tanınan bir hak. Bu sayede prim gün sayısı eksik olan kadın çalışanlar, doğum sonrası çalışamadığı süreleri borçlanarak, bu sürelerdeki eksik prim gün sayılarını tamamlayabiliyor. Bu durum da işe giriş tarihini öne çekmiyor.
Askerlik borçlanması yaparak EYT’den yararlanılır mı?
Askerlik borçlanması EYT’li sayılır mı, eksik primi askerlik borçlanması ile tamamlasam EYT’de emekli olabilir miyim? TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, aralık ayında Meclis'e sunulması beklenen EYT düzenlemesiyle ilgili izleyicilerden gelen soruları yanıtladı.
Sigortaya girişim 2000 yılında ancak 1995 yılında 550 gün askerlik yaptım. EYT’den yararlanmak için borçlanma yapmam gerekir mi?
EYT düzenlemesi çıktıktan sonra emekli olmak mecburi mi olacak? Çalışmaya devam edemez miyim?
1970 doğumluyum. SGK girişim Ocak 1997 olup 8500 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Yeni çıkacak yasanın bana faydası olur mu?
Yasa çıkmasa da 56 yaşında emekli olabilir. Yasa çıkarsa EYT kapsamında.
Staj mağdurları konusunda bir bilgi var mı?
Şu an için görünen bir çalışma yok, Bakanlık da ifade etti. Onların da bu dönemi sayılırsa bu mağduriyet de giderilmiş olur. Basında 212 ile çalıştım, 2000 öncesinde de çalışmam var, 8 Eylül tarihini bir ay ile kaçırıyorum. Basındaki yıpranmayla öne çekip EYT'den yararlanmam mümkün mü?
2000 yılı öncesinde fiili hizmet zammıyla çalışmışsa yıpranma süresi başlangıcı geri çeker. Bir ay geri çekeceği için EYT hakkından faydalanabilir.
Askerlik ya da doğum borçlanması yaparak EYT düzenlemesinden yararlanabilecek mi?
Hürriyet yazarı Noyan Doğan da borçlanma yapılarak EYT ile emeklilik hakkını elde edilip edilmeyeceğine ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Prim gün sayısı yeterli olmayanlar, askerlik ya da doğum borçlanması yaparak EYT düzenlemesinden yararlanabilecek mi? Düzenlemede, borçlanma hakkı tanınıp tanınmayacağı net değil. Prim gün sayısı, çalışma yılı şartlarını yerine getirip de sadece yaşa takılanlara yönelik bir düzenleme olacağı için borçlanma hakkı tanınmayabilir. Ama bu gibi kişilere bir öneride bulunayım. EYT düzenlemesi çıkmadan önce askerlik ya da doğum borçlanması yapabilirsiniz.
Düzenleme çıktıktan sonra eğer borçlanma hakkı tanınmazsa borçlanma bedelini Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) iade alabilirsiniz. Kişilerin bu hakkı var. Burada kritik nokta; emekli aylığı bağlanmadan önce iade alınabilecek olması. Emekli aylığı bağlanmadan önce askerlik, doğum ve yurtdışı borçlanması yapanlar, borçlanma bedelinin iadesini talep edebilir ve ödedikleri parayı geri alabilirler.”
Askerlik borçlanması emekliliği ne kadar aşağıya çeker?
Sigorta başlangıcından önce yani çalışamaya başlamadan önce askere gittiyseniz askerlik borçlanması ile sigorta başlangıç tarihiniz borçlanacağınız gün sayısı kadar erkene çekilir ve bu da emeklilik yaşını etkiler. Ancak sigortalıyken askere gittiyseniz borçlanma sadece prim gün sayınızı etkiler, emeklilik yaşını öne çekmez.
Askerlik borçlanması ne kadar?
Askerlik borçlanması yapacak kişi borçlanacağı sürelere ilişkin prim tutarlarını kendisi belirler ve kendi cebinden öder. 2021’de askerlik borçlanması günlük en düşük 38,15 TL, en yüksek ise 286,20 TL olarak belirlenmişti. 2022 asgari ücretinin belirlenmesiyle askerlik borçlanması da en düşük 57.15 TL en yüksek 429 TL oldu.
Askerlik borçlanması nereye yapılır, nasıl ödenir?
Askerlik borçlanması, borçlanılabilecek sürelere ilişkin primlerin SGK'ya ödenmesi ile yapılır. Askerlik borçlanması yapmak isteyen sigortalı, SGK'ya askerliğini yaptığını gösterir belgelerle birlikte başvurur ve yalnızca bu sürelerin primlerini ödeyerek borçlanma yapar.
Askerlik borçlanmasına hangi süreler dâhildir?
Yazı kaynağı : www.yenisafak.com
Doğum borçlanması emeklilik yaşını öne çeker mi?
Doğum borçlanması emeklilik yaşını öne çeker mi?
Annem şu an 54 yaşında. Sigorta girişi 1982 yılında yapılmış, ardından isteğe bağlı tarım sigortası ödemeye başladık (ek 5). Şu an 3270 prim günü var. Emeklilik yaşı 58 olarak gözüküyor. Doğum borçlanması yaparak emeklilik yaşı öne çekilebilir mi? İram Yörük
Doğum borçlanması, ilk defa sigortalı olunan tarihten sonra doğan en fazla üç çocuk için, doğum tarihinden itibaren iki yıl içinde kalan prim ödenmemiş süreler için yapılabiliyor.
Sigorta başlangıcından önceki doğumlar için borçlanma yapılamadığından, kural olarak doğum borçlanmasıyla sigorta başlangıcının, dolayısıyla emeklilik yaşının öne çekilmesi mümkün değil. Ancak 4/a (SSK) kapsamında kısa vadeli sigorta kollarına prim bildirilen staj süresine ilişkin staj başlangıcı, doğum borçlanmasında sigorta başlangıcı kabul ediliyor.
Bu bağlamda, sigortalılığı ilk defa staj sigortasıyla başlayan kadın sigortalılar, bu tarihten sonra doğan çocukları için doğum borçlanması yapabiliyor. Staj sigortasından sonra emeklilik için gerekli olan uzun vadeli sigorta başlangıcından önce doğan çocukları için borçlanmaları halinde de, sigorta başlangıçlarının borçlandıkları süre kadar geri gelmesi, buna bağlı olarak emeklilik yaşının öne çekilmesi mümkün olabiliyor.
Ayrıca prim günü dışındaki sigortalılık süresi ve yaş şartını sağlamış olup da prim günü eksik olanların, doğum borçlanmasıyla prim günlerini tamamlayıp erken emekli olmaları mümkün olabiliyor. Verdiğiniz bilgilere göre annenizin doğum borçlanmasıyla emeklilik yaşını öne çekmesi mümkün değil.
Çalışırken bağlanmayan aylık emekli olunca bağlanır mı?
2019 yılında babam vefat etti. Kendisi SSK'dan emekliydi. Ben de duldum ve Emekli Sandığı'na bağlı çalışıyordum. SSK yetkilileri babamdan maaş alamayacağımı söylediler. Şimdi ben Emekli Sandığı'ndan emekli oluyorum. Acaba babamdan maaş alabilir miydim, yanlış bir şey yapıldı mı? Şu an babamdan, dul olduğum için maaş alabilir miyim?Ayşe Yenici
SSK emeklisi babadan kız çocuğuna ölüm (yetim) aylığı bağlanabilmesi için evli olmaması, evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmasının yanı sıra, sosyal güvenlik kanunları kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almıyor olması gerekiyor.
Dul olsanız da Emekli Sandığı'na tabi olarak çalıştığınız için bağlanmayan yetim aylığı, kendi sigortalılığınız nedeniyle Emekli Sandığı'ndan emekli aylığı almaya başladığınızda da bağlanmaz. Siz 4/a (SSK), babanız 4/c (Emekli Sandığı) statüsünde olsaydı, çalışırken de emekli olduğunuzda da babanızdan aylık alabilirdiniz.
Yazı kaynağı : www.sozcu.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.