e vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açar
e vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açar Ne90'dan bulabilirsiniz
E vitamini faydaları nelerdir?
Dengeli beslenme, vücudun günlük işlevlerini yerine getirebilmesinin yanı sıra sağlığın korunması ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için oldukça önemlidir. Doğal ve sağlıklı besinlerle oluşturulmuş, tüm besin gruplarını ölçülü olarak içeren bir beslenme programının uygulanması vücuda ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağladığı gibi tüm besin ögelerini de dengeli oranlarda içerir. Tüketilen yiyeceklerle birlikte protein, karbonhidrat ve yağlar olarak üç gruba ayrılan besin ögelerine ek olarak vitamin ve minerallere olan gereksinim de karşılanmalıdır. Yağda çözünen vitaminlerden bir tanesi olan E vitamini; cilt sağlığı, göz sağlığı ve hormonal düzen gibi pek çok alanda önemli görevlere sahip olan bir besin ögesidir. Aynı zamanda antioksidan özelliği bulunan vitaminlerden bir tanesi olan E vitamini bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde de oldukça etkilidir. Bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğu E vitamininin besinlerle birlikte düzenli olarak alınması önem taşır.
E vitamini nedir?
E vitamini, vücudun günlük fonksiyonlarının yerine getirilebilmesi için gerekli olan ve tokoferol olarak da adlandırılan temel vitamin türlerinden bir tanesidir. Tıpkı A, D ve K vitaminleri gibi E vitamini de yağda çözünür ve karaciğerde bir miktar depolanabilir. Besinlerle birlikte alındıktan sonra ince bağırsaklardan emilen bu vitamin, karaciğerde depolanabilme özelliği bulunması nedeniyle eksikliği suda çözünen vitaminlere oranla daha nadir görülen bir besin ögesidir. Karaciğere ek olarak kalp, böbrekler, böbrek üstü bezleri, kaslar ve dokularda da bir miktar E vitamini depolanabilir. Sekiz farklı formu bulunan bu vitaminin insan vücudunda kullanılabilen tek formu alfa tokoferol olarak adlandırılan formdur. Bitkisel yağlarda ve değerli yağlar içeren bitkisel besinler E vitamininin temel kaynakları arasında yer alır. Besinlerle birlikte vücuda alınabileceği gibi E vitamini, bazı durumlarda E vitamini takviyeleri şeklinde de vücuda alınabilir. Yetişkin bireylerde günlük E vitamini gereksinimi erkekler için 10 mg, kadınlar için 8 mg düzeyindedir. Çocuklar için ise günlük gereksinim çocuğun yaşına göre 3-10 mg aralığında değişmektedir. Bu gereksinimin günlük olarak karşılanması oldukça önemlidir. Uzun süre boyunca E vitamini kaynaklarının yeterli miktarda tüketilmemesine veya bazı hastalıklar nedeniyle E vitamini yetersizliği geliştiğinde sağlık açısından bazı olumsuzluklar ortaya çıkmaya başlar.
E vitamininin faydaları nelerdir?
E vitamini insan vücudunda pek çok önemli göreve sahiptir. Vücuttaki birçok organın düzgün şekilde çalışabilmesi için yeterli E vitamini düzeyine sahip olmak gerekir. Hormonal sistemin düzenli çalışabilmesi için de bu vitamin oldukça önemlidir. Özellikle cinsiyet hormonlarının sağlıklı bir şekilde üretilmesi, jinekolojik ve ürolojik hastalıkların önlenmesi ve üreme yeteneğinin arttırılması açısından E vitamini içeren besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi gerekir. Aynı zamanda antioksidan bir vitamin olan E vitamini, serbest radikalleri indirgeyerek vücutta zararlı etkilere yol açmalarını önler. Bu sayede oksidatif stresi azaltır, hücrelerde genetik hasarların oluşumunu önleyerek, kanser başta olmak üzere birçok hastalıkla savaşmaya yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkıda bulunan E vitamini, vücuda yeterli miktarda alındığında enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudun korunmasına katkıda bulunur. Göz ve cilt sağlığı açısından da yeterli E vitamini alımı oldukça önemlidir. Büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklarda sağlıklı göz gelişiminin devam etmesi, yetişkin bireylerde ise göz sağlının korunabilmesi için günlük E vitamini gereksinimi tam olarak karşılanmalıdır. Ek olarak cilt elastikiyetinin sağlanması, cildin yenilenme hızının arttırılması, daha sağlıklı bir cilt görünümü elde edilmesi ve kırışıklık gibi kusurların önlenmesi açısından E vitamini gereksiniminin karşılanması önemlidir.
E vitamininin vücuttaki bazı diğer faydaları şunlardır:
E vitamini nelerde var?
E vitaminine olan günlük gereksinimin karşılanabilmesi için bu vitamini bol miktarda içeren temel besin türlerinin diyette yeteri kadar bulundurulması gerekir. E vitamininin en değerli kaynakları;
E vitamini takviyesi kullanılmalı mıdır?
E vitamini takviyeleri veya bu vitamini de içerisinde barındıran vitamin-mineral tabletleri eczanelerde ve sağlıklı yaşam ürünlerinin satıldığı mağazalarda bulunabilir. Ancak tüm besin gruplarını dengeli miktarlarda içeren sağlıklı bir beslenme programı ile E vitamini gereksinimi tam olarak karşılanabilir. Bu nedenle E vitamini kaynağı besinleri tüketmesinde tıbbi bir engel bulunmayan bireylerin E vitamini desteği kullanmasına gerek yoktur. Tüm vitamin ve minerallerde olduğu gibi E vitamininin de doğal yollarla karşılanması daha sağlıklıdır. Dolayısıyla hekime danışılmaksızın, hastalıklardan korunmak veya bünyeyi güçlendirmek gibi amaçlarla bilinçsiz şekilde vitamin ve mineral takviyeleri kullanmak kesinlikle önerilmediği gibi gereğinden fazla alınan vitamin ve minerallerin sağlığı olumsuz etkileyebildiği de bilinmelidir. Buna ek olarak E vitamini yetersizliği teşhis edilmiş olan kişilerde veya herhangi bir hastalık nedeniyle özel bir diyet uygulayan, bu nedenle E vitamini kaynaklarını yeterince tüketemeyen bireylerde hekim önerisiyle E vitamini takviyeleri reçetelendirilebilir. Bu takviyeler genellikle kapsül şeklindedir ve kullanım sıklığı ile dozu hekim tarafından belirlenmelidir. E vitamininin yetersizliği genellikle bitkisel yağları yeterince tüketmeyenlerde, yağ içeriği çok düşük olan diyetleri uygulayan bireylerde görülür. Ayrıca sindirim sistemine ilişkin hastalıkları bulunan kişilerde de bağırsaklardan E vitamini emilimi yeterli düzeyde olmadığında E vitamini yetersizliği gelişebilir. Bu gibi durumlar hekim önerisi ile E vitamini takviyelerinin kullanılabileceği durumlar arasında sayılabilir.
E vitamini eksikliği arasında görme problemleri, halsizlik ve yorgunluk, kansızlık, deride ve dilde çatlaklar, kansızlık, ciltte kolay morarma, kas ve kemik ağrıları, kas kaybı, tırnak ve saç sağlığının bozulması gibi durumlar yer alır. Bu belirtilerden birçoğu farklı hastalıklarda da görülebilen semptomlar olduğundan belirtileri yaşayan kişilerin mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurması ve muayeneden geçmesi gerekmektedir. Eğer siz de E vitamini eksikliği belirtileri yaşıyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli testleri yaptırabilirsiniz. Muayene ve test sonuçlarınıza göre vitamin takviyesine ihtiyaç duyup duymadığınızı öğrenebilir, hekiminiz tarafından verilecek önerilere dikkat ederek sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Yazı kaynağı : www.medicalpark.com.tr
E Vitamini Eksikliği ve E Vitamini Fazlalığı
E vitamini, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlayan, antioksidan özelliklere sahip, yağda çözünebilen bir vitamin çeşididir. Bu vitamin, birçok gıdada doğal olarak bulunur ancak alımının arttırılmasına yardımcı olmak için üreticiler tarafından takviye olarak çeşitli haplar, ilaçlar ve kapsüller gibi çeşitli gıda ürünlerine de eklenir. Vitamin E, vücuda kan dolaşımı yoluyla karışmadan önce karaciğerde depolanır. Vücudumuzun çalışması için temel bir vitamin olduğundan; E vitamini eksikliği de, E Vitamini fazlalığı da vücutta bazı önemli sorunların ortaya çıkmasına sebep olur.
Yetişkin insan vücudundaki normal vitamin E seviyesi genellikle litre başına 5.5 ile 17 miligram aralığındadır. Genel olarak dengeli beslenme ile ihtiyaç duyduğumuz vitaminleri alırız. E vitamininin eksikliği de bu sebeple sıklıkla görülen bir durum değildir ve genellikle altta yatan farklı bir durumun sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle prematüre bebeklerde E Vitamini eksikliği görülebilmektedir. Eğer bir yetişkinin vücudunda litre başına 4 miligramdan daha az vitamin E varsa, bu kişiler dışarıdan E vitamini takviyesi almaya ihtiyaç duyar.
E Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Vitamin E düşüklüğü yaşayan kişilerde aşağıdaki belirtiler görülebilir:
E Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?
Eksikliği görülen kişilerde aşağıdaki hastalıklar ortaya çıkabilmektedir:
E Vitamini Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?
Fazlalığının belirtileri, hafif ve ağır belirtiler olmak üzere gruplanabilir. Yapılan araştırmalara göre E vitamini fazlalığı hafif belirtileri; bulantı, baş ağrısı, ishal, mide ağrıları ve bitkinlik olarak görülmektedir.
Eğer yakın zaman içerisinde ve düzenli bir şekilde yüksek dozlarda vitamin E alındıysa baş ağrısı ve bulantı gibi belirtiler kısa süre içerisinde fark edilebilir. Bu belirtilerin görülmesi kişiden kişiye değişebilmektedir. E vitamini fazlalığı yaşayan bir kişide yukarıdaki belirtilerin hepsi görülebilir iken, bir başka kişide yalnızca iki tanesi görülebilmektedir.
E Vitamininin fazlalığı, bu belirtiler ışığında erkenden teşhis edilebilir ve medikal yardım alınabilirse, ileride oluşabilecek muhtemel aşırı kanama ve iç kanama gibi ciddi rahatsızlıkların önüne geçilmiş olur.
E Vitamini Fazlalığında Görülen Hastalıklar Nelerdir?
E Vitamini, her ne kadar insan vücudu için gerekli bir besin öğesi olsa da, bilinçsizce aşırı kullanılması sonucu ciddi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. E vitamini fazlalığı kanın sulanmasına ve herhangi bir sebepten felç kalmanıza veya ölmenize neden olabileceği gibi tiroid sorunlarına, halsizliğe, duygu bozukluklarına, sindirim sistemi düzensizliklerine, meme hassasiyetine ve damar içi pıhtı oluşumu ile bağlantılı damar iltihabı gibi sonuçlar doğurabilir.
Vitamin E Eksikliğine Ne İyi Gelir?
Öncelikle, vücudunuzda vitamin E eksikliği belirtileri gözlemliyorsanız doktorunuza danışmanız gerekir. Bu eksiklik, ilk aşamada düzenli ve kontrollü bir şekilde vücuda vitamin E takviyesi ile tedavi edilebilir. Öncelikli olarak, bu vitamin bakımından zengin gıdalardan oluşan sağlıklı bir diyet ile başlanılan tedavi aşamasında, yeterli olmadığı takdirde E vitamini takviye besinleri alınabilir.
E vitamini en çok hangi besinlerde bulunur?
vitamin E açısından zengın besinlerdir. Bu gıdaların yanında takviye E vitamini ürünleri almak da vücuttaki E vitaminini arttırmanın faydalı yollarından birisidir. Elbette ki, bu ürünleri kullanırken dikkatli olunması gerekmektedir.
En İyi Multivitamin ve E Vitamini Takviyesi
Ülkemizdeki yüksek orandaki sahte ve/veya uygunsuz ürün arzı her alışerişte ve özellikle takviye edici gıda alalnıdan biz tüketicileri kaygılandırmaktadır. Bikalite’nin ortaya çıkış sebeplerinin başında güvenilir ve orijinal ürün sunmak bulunmaktadır.
Bikalite uzman ekibi, yalnızca kalite standartlarına uygun, belgeli ve kaliteli ürünleri sizin için seçmekte ve üreticisinden doğrudan size ulaştırmaktadır. E Vitamini takviyesi ve diğer besin takviyesi ihtiyaçlarınızda gönül rahatlığıyla Bikalite’deki ürünlerimizi tercih edebilirsiniz.
Kaynakça:
Uyarı Metni
Yazı kaynağı : www.bikalite.com
E vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?
E vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?
E vitamini birçok yiyecekte bulunan yağda çözünen bir besindir. Vücutta, antioksidan görevi görür ve hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olur. E vitamini eksikliği sağlıklı insanlarda çok nadirdir. Genellikle yağın düzgün bir şekilde sindirilmediği veya emilmediği Crohn hastalığı, kistik fibroz ve abetalipoproteinemi ayrıca, E vitamini eksikliği olan ataksi (AVED) gibi bazı nadir genetik hastalıklarda görülür. Peki, E vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...
Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için E vitaminine ihtiyacı vardır, böylece istilacı bakteri ve virüslerle savaşabilir. Kan damarlarını genişletmeye ve kanın içlerinde pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, hücreler birbirleriyle etkileşime geçmek ve birçok önemli işlevi yerine getirmek için E vitamini kullanır. Peki, E vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…
E VİTAMİNİ NEDİR?
E vitamini, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanıza yardımcı olan antioksidan özelliklere sahip yağda çözünen bir vitamindir. Vücutta, antioksidan görevi görür ve hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olur. Serbest radikaller, vücudumuz yediğimiz yiyecekleri enerjiye dönüştürdüğünde oluşan bileşiklerdir. İnsanlar ayrıca sigara dumanı, hava kirliliği ve güneşten gelen ultraviyole ışıktan dolayı çevrede serbest radikallere maruz kalırlar .
Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için E vitaminine ihtiyacı vardır, böylece istilacı bakteri ve virüslerle savaşabilir. Kan damarlarını genişletmeye ve kanın içlerinde pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur. Ek olarak, hücreler birbirleriyle etkileşime geçmek ve birçok önemli işlevi yerine getirmek için E vitamini kullanır.
E VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
– Görme problemleri
– Uzun süreli yorgunluk
– Dil ve deride çatlaklar
– Kansızlık
– Zihinsel yorgunluk
– Ciltte kolayca oluşan çürük ve morarmalar
– Kemik ağrıları
– Kas kaybı
– Aşırı kanamalar
– Cansız tırnak ve saçlar
E VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?
E vitamini çok sık görülüyor olmasa dahi bazı sebeplere bağlı olarak gelişebilmektedir.
Bunlar:
Genetik: Kendi aile bireylerinizde E vitamini eksikliği yaşamış kişiler varsa siz de bu durumu karşı dikkatli olmalısınız.
Tıbbi durumlar: E vitamini eksikliği ayrıca yağ emilimini azaltan hastalıklardan dolayı oluşabilmektedir. Bunun sebebi ise E vitamininin vücut tarafından iyice emilebilmesi için yağ besinine ihtiyaç duyulmasıdır. Kronik pankreatit, çölyak hastalığı, kolestatik karaciğer hastalığı ve kistik fibrozis E vitamini eksikliğine sebep olabilecek hastalıklardır.
E VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
E vitamini eksikliğinde vitamin takviyesi sağlık uzmanına danışılmadan alınmamalıdır. Sağlık uzmanı mevcut rahatsızlıklarınızı da göz önünde bulundurarak uygun dozda E vitamini takviyelerinden birini reçete edebilir. Bu tedavi yöntemiyle yaşadığınız belirtiler hafifleyebilir ve E vitamini değerleriniz normal seviyeye ulaşabilir. Ancak tedavi uygulanmazsa belirtiler zamanla kötüleşebilir ve bu durum ek komplikasyonlara yol açarak yaşam kalitenizi etkileyebilir.
E VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
E vitamini birçok yiyecekte yüksek miktarda bulunmaktadır.
İşte E vitamini içeren besinler:
* Badem, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık, ceviz gibi kuruyemişler
* Zeytinyağı gibi bitkisel yağlar
* Ispanak, marul, tere, maydanoz, lahana, brokoli, balkabağı, kereviz gibi sebzeler
* Ton balığı, somon, sardalye ve hamsi gibi balıklar
* Muz, kivi, avokado, mango gibi meyveler
* Domates, patates
* Tahıllar, tereyağı,
* Kırmızı et, yumurta
Yazı kaynağı : www.sozcu.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.