emekli olduğumda ne kadar maaş alırım hesaplama
emekli olduğumda ne kadar maaş alırım hesaplama Ne90'dan bulabilirsiniz
Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım? 2023 Emekli Maaşı Hesaplama - Emekli Aylığı ve Yaş Sorgulaması Nasıl Yapılır? - Son Haberler - Milliyet
Emeklilik bir nevi çalışamadığınız yaşlılık dönemini güvence altına almak demektir. Sigortalı olarak çalışan kişiler gerekli yükümlülükleri yerine getirdikten sonra emekli olmaya hak kazanır. Emeklilikleri yaklaşan ve yıllar boyu çalışan kişiler ‘ne kadar emekli maaşı alırım?’ sorunu araştırma içerisine giriyor.
Emekli Maaşı Hesaplama 2023
SGK kapsamında 3 adet sigorta sistemi bulunur. Bunlar 4A, 4B ve 4C şeklindedir. Çalıştığınız sigorta sistemine yatırılan primlerin hesaplaması yapılırken prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş dikkate alınarak hesaplanıyor. Emekli maaşını hesaplamak isteyenler SGK maaş hesaplama robotu üzerinden kolayca sorgulama yapabiliyor.
4B Bağ-Kur emekli maaşı için vatandaşlar e-Devlet sistemine giriş yaparak alacakları maaşın tutarını öğrenebilirler. turkiye.gov.tr 4b emekli aylık hesaplamasayfasından vatandaşlar gerekli bilgileri doldurarak emekli maaşı hesaplaması yapabilirler.
Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?
Emekli maaşı hesaplaması çalışma günü, prim ödemesi gibi pek çok kritere göre değişiklik göstermektedir. Emekli maaşı hesaplamak için;
4A Emekli Maaşı Hesaplama Robotu
4B Emekli Maaşı Hesaplama Robotu
4C Emekli Maaşı Hesaplama Robotu
Ne Zaman Emekli Olurum?
SGK sayfasında emekli maaşı hesaplamasının yanında ne zaman emekli olacağınıza dair sorgulama yapabileceğiniz sayfası bulunur. Bunun için;
2023 Emekli Maaşı Ne Kadar?
Aralık ayında enflasyon yıllık yüzde 64,27 aylık olarak da yüzde 1,18 gerçekleşti. Buna göre emekliye zam oranı yüzde 15,39 olurken memura zam oranı ise yüzde 16,47 olarak hesaplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı son dakika açıklaması ile emekli ve memur zammının yüzde 25 oranında uygulanacağını bildirdi. Buna göre en düşük emekli maaşı 4.375 TL olurken, en düşük memur emekli aylığı 7.597,5 TL oldu.
Emekli Maaşımın Ne Kadar Olduğunu Nasıl Öğrenirim?
SGK bünyesindeki kişiler emekli maaşının ne kadar olduğunu, hizmet dökümü sorgulamalarını ve ne zaman emekli olabileceklerini e-Devlet kapısı üzerinden kolayca sorgulayabilirler.
Yazı kaynağı : www.milliyet.com.tr
EMEKLİ MAAŞ SORGULAMA: Ne kadar emekli maaşı alırım? Emeklilik maaş hesaplama nasıl nereden yapılır? - Yeni Şafak
Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani EYT düzenlemesine göre, 1999 öncesi sigortalı olan vatandaşlar emeklilik hakkı kazandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT düzenlemesinin ayrıntılarını açıkladı. Erdoğan, "Düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Yaş sınırı uygulanmayacaktır" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında, EYT konusunda yapılan çalışmayı açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT düzenlemesini açıklayarak "Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır." dedi.
"Bugün ülkemizin tüm tartışma alanlarını, milletimizin her kesiminin beklentilerini çözmüş olarak 2023'e girme kararlılığımızın son örneği olan emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili düzenlemenin müjdesiyle sizlerin huzurundayım." sözleriyle konuşmasına başlayan Erdoğan, kamuoyunda "emeklilikte yaşa takılanlar", yani EYT olarak bilinen düzenlemenin uzun ve kapsamlı bir çalışmanın ardından nihai halini aldığını bildirdi.
Türkiye'deki sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilir, makul ve adil bir seviyeye getirilmesi hususunda çok önemli reformlara imza atan bir hükûmet olduklarını vurgulayan Erdoğan, "Geçmiş yıllardaki gerçeklerden kopuk uygulamalar sebebiyle kamu bütçesine büyük yük bindiren sosyal güvenlik sistemimizi yönetilebilir bir hale getirmek için çok çalıştık, çok uğraştık." diye konuştu.
Kendilerinden önceki dönemde, Eylül 1999'da yürürlüğe giren düzenlemeyle atılan adımları, dünyanın ve Türkiye'nin hakikatlerine uygun şekilde 2008'de daha ileriye taşıdıklarını dile getiren Erdoğan elbette her reformun, her düzenlemenin beraberinde yeni tartışmaları da getirdiğini söyledi.
Bunlardan birinin de 1999 düzenlemesine göre emeklilikte yıl ve prim günü şartını doldurduğu halde yaş şartı sebebiyle beklemek zorunda kalan çalışanların epeydir dile getirdikleri talepler olduğunu belirten Erdoğan şöyle devam etti:
"Prensip olarak 20 veya 25 yıl çalışmış bir kişinin çalıştığı süreden çok daha uzun bir dönem emekli maaşı alabileceği sistemin sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz. Nitekim geçmiş yıllarda bunun acısı çok yaşanmıştır. Sistemin idamesine zarar vermemek ve ülke ekonomisinin üzerine kaldıramayacağı yükler bindirmemek için uzunca bir süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık. Bu yaklaşımımızdaki amaç, asla çalışanlarımızın haklarının tesliminin önüne geçmek değildi. Tam tersine 85 milyon hep birlikte ortak geleceğimizi düşündüğümüz için konuyu derinlemesine incelemeden, ölçüp biçmeden, hesabını kitabını sağlamca yapmadan herhangi bir taahhüt altına girmek istemedik."
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi kasımda yüzde 2,88 artış gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 84,39 oldu.
Emekli memur zammı ne kadar?
Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte temmuz memur ve emeklinin alacağı zam oranı belli oldu. Buna göre memurlar yüzde 41,85'lik zammı garantilemiş oldu. SSK ve Bağkur Emeklileri ise maaşlarına yüzde 42,85 oranında zam alacak.
En düşük memur emeklisi maaşı ne kadar?
En düşük emekli maaşı ne kadar?
Emekli maaş sorgulama nasıl yapılır?
SGK kapsamında sigorta sistemi 4A, 4B ve 4C olmak üzere üçe ayrılıyor. Bu noktada çalışılan sigorta sistemi, ödenen primler hesaplanırken prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş faktörleri dikkate alınıyor.
Emekli maaş hesaplama nereden yapılıyor?
Emekli maaşı hesaplama işlemi, ödenen prim günü, yaş ve sigortalılık süresine göre farklılık gösteriyor. Maaş sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden de yapılabiliyor. Peki emekli olunca ne kadar maaş alırım? İşte detaylar...
SGK üzerinden emekli maaş hesaplaması nasıl yapılır?
4A SGK emeklisi vatandaşların emekli maaşlarını hesaplamak isterken yapması gereken tek işlem “uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/” adresine giderek “TC Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi” gibi bilgiler ile sorgusunu tamamlamak. Emekli maaşınız çalıştığınız devre boyunca yatırdığınız primlerle orantılı olarak hesaplanır.
4A MAAŞ HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ
Bağ-Kur emeklisi maaş hesaplaması nereden yapılır?
4A yani SGK’lı vatandaşların yanında bir de kendi sigortasını kendileri ödeyen Bağkurlular bulunmakta. 4B Bağ-Kur emeklisi olan vatandaşlar ise e-Devlet sistemine giriş yaparak kolaya alacakları maaş tutarını görüntüleyebilir. Bu işlem için hizmet dökümü sayfasında yer alan 4B emekli maaşı hesaplama linkine tıklayarak esnaf veya tarım işçisi seçeneklerini seçmeniz gerekmektedir.
4C emeklisi maaş sorgulaması nasıl, nereden yapılır?
4A ve 4B’de olduğu gibi emekli maaş sorgulamasını hem SGK üzerinden hem de e devlet kapısı yardımıyla yapabilmekte.
Yazı kaynağı : www.yenisafak.com
Emekli Maaşı Hesaplama
Emekli Maaşı Hesaplama
Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?
Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım? Sorunuzu MGC Legal ekibi bu makalede detaylı olarak cevapladı.
Emekli maaşı hesaplama; çalıştığınız süre, ödediğiniz prim miktarı gibi pek çok spesifik kritere göre emekli maaşı hesaplanmakta. Uzun süre çalışan ve yüksek prim ödeyen sigortalıların görece daha fazla maaş aldığını gözlemlemekteyiz.
4A SGK Emekli Maaşı Hesaplama
Emekli yaşı ve prim hesaplaması örneği olarak, 01.05.2008 tarihinden önce sigorta başlangıcı olanlar için emeklilik yaşını belirleyen temel unsur sigorta başlangıç tarihidir. Ancak 01.05.2008 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanlar için emeklilik yaşını belirleyen temel unsur prim gün sayısını ne zaman doldurduğudur. Örneğin 01.05.2008 yılında sonra girişi olan erkek çalışan (4A) 7200 prim gün sayısını 2035 yılına kadar doldurabilirse 60 yaşında, ancak 2035’den sonra prim gün sayısını doldurursa her 2 yıl için 1 emeklilik yaşı artarak 2044 ve sonrasında 65 yaşında emekli olabilecek.
2000 yılından önce 4A SGK sigorta girişi olanların emekli maaşı hesaplaması kat sayı ve aylık bağlama oranı, gösterge rakamı kullanılarak yapılır. Karışık bir formüle sahip olan emekli maaşı hesaplaması şu şekilde örneklendirilebilir. Mesela 2019 yılında emekli olacak bir kişi için esas alınacak değerler, 2018 yılına ait olacaktır. Yani, emekli olacağı yıldan bir yıl öncesine ait değerler baz alınır.
Kişinin yıllık ortalama kazancı hesaplanır. Bu hesaplama yapılırken son 10 yılın kazancı değerlendirilir. Daha sonra kişinin son 10 yıldaki kazancı 10’a bölünür, yıllık ortalama kazancı bulunur. Bu hesaplama sonrasında bulunan değer, gösterge tablosu ile karşılaştırılarak en yakın değer, gösterge rakamı olarak kabul edilir. SGK yani şimdiki adıyla 4A emekli maaşı hesaplama için Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olan adresten sorgulama yapılmaktadır.
4B (BAĞ-KUR) Emekli Maaşı Hesaplama
2000 yılından öncesi için yapılan hesaplamalarda en son basamaktan 1 tam yıl prim ödemesi gerçekleşmiş ise primin %70’i maaş olarak bağlanır. Son basamaktan ödenmemiş durumlarda ise bir önceki basamağa göre hesaplanır.
2000-2008 yılları arası için 4B emeklilik maaşı hesaplama formülü;
2008 yıllı sonrasındaki dönemde 4B emekli maaş hesaplama formülü;
Kendi adına çalışıp sigorta primlerini yatıran Bağkur’luların emekli aylığı hesaplanmasında da da aynı SSK’lıların (4A) olduğu gibi üç dönem çalışmaları ve bu çalışmaların karşılığında belirlenen aylık bağlama oranı söz konusu oluyor. Bu kapsamda 2000 yılında önceki dönemde, yüksek gelir düzeyi üzerinden yani en yüksek basamaktan prim ödeyen Bağkur’luların emekli olduklarında alacağı aylıklar daha yüksek oluyor. 1 Ekim 2008 tarihi sonrasında Bağkur’lu emeklilerin maaşlarında ne yazık ki düşük sistemden hesaplama yapılıyor. Bu yüzden emekli aylığının yüksek olmasını isteyen Bağkur’luların sigorta primine esas kazançlarını yükseltmeleri ve SGK’ya yüksek basamaktan prim ödemeleri büyük önem teşkil ediyor.
Bağkur’luların 2020 yılında SGK’dan alabilecekleri en düşük emekli maaşı bin 784 TL olarak düzenlenmiştir. Bu tutar üzerinde promosyon ve ikramiyeler eklenmemiştir. Ayrıca tarım emeklilerinin dahil olduğu Bağkur’da TÜFE hesaplamasına göre kurumdan alınacak maaşların tutarı hesaplanmaktadır. Bunun yanı sıra alınacak maaşta, sigortalının emeklilik süresine göre değişiklik de görülebilmektedir. Bağkur’luların emeklilik özelliklerine göre birbirlerinden farklı miktarlarda zamlı emekli maaşları almaları mümkün olmaktadır. Bu yüzden, Bağkur emeklisi olan herkes aynı maaşı alamaz.
4C Emekli Maaşı Hesaplama
T.C. Emekli Sandığı’na bağlı olan ve devlet memurlarını kapsayan sisteme şimdilerde 4C denmektedir. Sosyal güvenlik Kurumu çatısı altında olan 4C’liler bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.
4C kapsamında emekli olmuş olan vatandaşlar, emekli aylık bilgilerini de diğer tüm sorgulamalar gibi e-devlet kapısı üzerinden gerçekleştirebilirler.
Sizin için Seçtiklerimiz
Yazı kaynağı : www.mgc.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.