güneş ışığından korunmada görev alan vitamin
güneş ışığından korunmada görev alan vitamin Ne90'dan bulabilirsiniz
D Vitaminine Dair Her Şey!
Bu soruya cevap verebilmek için öncelikle vitamin nedir bu konuya bir göz atalım.
Vitamin Nedir?
Vücudumuzdaki sistemlerin sağlıklı bir şekilde çalışması, yaşam kalitemizin yüksek olması için yediğimiz birçok besin maddesi içinde bulunan organik bileşikler olan vitaminlere ihtiyaç duyulur. Bu organik bileşikler suda ve yağda eriyen vitaminler olarak 2 ana grupta toplanır. Suda çözünen vitaminler vücutta depolanmazken yağda eriyen vitaminler vücutta depolanabilir. Vitaminleri vücudumuza alabilmek için en iyi yol ise besin maddeleridir.
Suda Eriyen Vitaminler: B kompleks vitaminleri (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12) Folat, C vitamini
Yağda Eriyen Vitaminler: A, D, E, K vitaminleridir.
D Vitamini Nedir?
D vitamini yağda eriyen ve vücutta depolanabilen bir vitamindir. D vitamini seviyesi insanın hem çocukluk hem de erişkin yaşlarında oldukça büyük önem taşır. Halk arasında D vitamini güneş ışığı vitamini olarak da bilinir. En önemli kaynağı hayvansal ya da bitkisel besin maddeleri ve güneş ışığıdır. Güneş ışığı ile alınan D vitaminin büyük bir kısmı deride sentezlenir. Besinlerle alınan ya da deride sentezlenen D vitamininin insan vücudunda görev yapabilmesi için aktif hale dönüşmesi gereklidir. Aktif D vitaminine dönüşüm vücutta karaciğer ve böbrekte olur. Daha sonra karaciğer ve yağ dokusunda depolanır.
Günümüzde güneş ışığından uzak bir yaşam sürülmesi nedeni ile D vitamini eksikliği küresel bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.
D Vitamininin Görevleri Nelerdir?
*: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/01/20170126M1-5-1.pdf
D Vitamini Doğal Yollardan Nasıl Alınır?
D vitaminin doğal yollardan almanın 2 ana yolu vardır. Bu yollar Güneş ve D vitamini içeren gıdalardır.
D vitamini Nerelerde Bulunur?
D vitamini bazı besin maddelerinde bulunur.
Hayvansal besinlerden; Yumurta sarısı, kırmızı et, sığır karaciğeri, beyaz et, özellikle soğuk iklimlerde yetişen yağlı balıklar (somon, ton, uskumru, kılıç balığı vb.), karides, süt, kefir sayılabilir.
Bitkisel besinlerden; Güneş ışığı altında yetişen mantarlar, muz, kuşburnu, kivi, çilek, böğürtlen, havuç, üzüm, karpuz, şeftali, kayısı sayılabilir.
Vücudun günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık %80’i güneş yoluyla alınır. Cilt güneş ışığını sentezler ve D vitaminine dönüştürür. Güneş ışığının geliş açısı, mevsim, saat, kişinin ten rengi, ağırlığı, yaşı D vitamini üretimini etkiler. Kişinin kullandığı güneş koruyucular hatta hava kirliliği bile etkili olabilir.
Vücut için yeterli miktarda D vitamini alabilmek için gün içinde 10.00-15.00 saatleri arasında özellikle iç kol yüzeyi ve bacaklar güneşi görecek şekilde ve güneş koruyucu malzemeler kullanmadan en az 15-20 dakika güneş ışığı alınması gerekir.
Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafya dikkate alındığında mayıs-kasım ayları arasında Güneş ışığı yeterlidir. Ancak 15 faktör ve üzeri güneş koruyucu kullanılması ya da pencere arkasından yapılan güneşlenmeler yeterli faydayı sağlamayabilir. Bu nedenle açık havada güneşlenmek ve koruyucu bir malzeme kullanmamak gereklidir. Ülkemizde güneş ışınları yeterli olmasına rağmen D vitamini eksikliği oldukça fazladır. Bilinçsiz kullanılan güneş koruyucular da bu sorunun bir nedeni olabilir.
Güneş koruyucuların yüz bölgesinde düzenli kullanımı önerilse de D vitamini sentezi için önemli olan bölgelerde (iç kol ve bacaklara) bu sürelerde kullanımı önerilmez.
D vitamininin doğal yollarla ikinci alınma yolu gıdalardır. Bu yolla ancak D vitaminin %10-20’lik kısmı alınabilir. D vitaminin emilimini artırabilmek için diyette emilimi artıran havuç, kuru kayısı, kuşkonmaz, ıspanak ve kuruyemişlerin eklenmesi fayda sağlar. Haftada en az 2 defa D vitamininden zengin besinleri içeren öğünler tüketilmelidir.
D vitamini seviyesini öğrenebilmek için mutlaka bir hekim gözetiminde kan tahlili yaptırmak gereklidir. Bu tahlil sonucunda çıkacak seviyeye göre hekimin uygun göreceği dozda D vitamini takviye olarak kullanılabilir. Ancak takviye D vitamini kullanımı kararını mutlaka bir hekim vermelidir.
Yazı kaynağı : imuneksfarma.com
Hangi Vitamin Ne İşe Yarar? Hangi Besinde Hangi Vitaminler Bulunur?
Vitaminler vücutta birçok reaksiyonu katalize eden bileşikler olup, hayati fonksiyonlar için mutlaka gereklidir. İnsan vücudunda sentezlenemedikleri için besinlerle dışarıdan alınmaları zorunludur.
Yazı kaynağı : www.memorial.com.tr
Güneş Işığı Vitamini
D vitamini ihtiyacımız için periyodik olarak güneşlenmek sağlığımız açısından çok önemli. Güneş banyosu hem cildimizi bronzlaştırıp daha çekici görünmemizi sağlıyor hem de cildimizde güneş ışığıyla birlikte aktive olan D vitamini, vücut sistemimizi yenileyip güçlendiriyor!
10-15 dakika güneşlenme ile vücudun depoladığı D vitamini, besinler yoluyla alınandan ortalama 10 kat daha fazla! Bazı yağlı deniz ürünleri ve hayvansal gıdalarla vücudumuzun sadece yüzde 10’luk D vitamini ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Geri kalan yüzde 90’ını ise güneşlenerek, vücudumuzun kendi kendine D vitamini üretmesine yardımcı olarak sağlıyoruz.
Güneşin zararları konusunda yapılan çalışmalar nedeniyle güneşten korkmaya, koruyucu krem kullanmadan güneşe çıkmamaya, plaj ve havuzlarda şemsiyelerin altına saklanmaya başlamıştık. Oysa yapılan son araştırmalar sonucunda uzmanların çoğu bunun tam zıddını, sağlığımız için gerekli D vitamini ihtiyacımızı karşılamak için cildimizin doğrudan güneşe maruz kalması gerektiğini söylüyor. Bununla birlikte güneş altında kaldığımız süre tabii ki çok önemli, aşırıya kaçmamak gerekiyor. D vitamini oluşumu için özellikle güneşin dik geldiği 10:00 ve 15: 00 arası saatlerde, 10 ya da en fazla 15 dakika güneşlenmek yeterli oluyor. Ancak tabii ki ideali güneşin dik geldiği öğlen saatleri dışındaki saatlerde, her gün 20-30 dakika güneşlenmek. Çünkü aslında D vitaminini derimiz yoluyla alıyoruz, bu yüzden güneş ışığının doğrudan deriye temas etmesi, yani giysili olmamamız gerekiyor. 20 faktörün üstündeki güneş koruyucu kremler, derimizin üstünü örterek D vitamini oluşumunu engelliyor. D vitamini, kemik sağlığının korunmasında rol alan kalsiyum ve fosfatın ince bağırsaklardan emilmesini ve kemik yapısında kullanılmasını sağlıyor. Örtünme, sürekli kapalı alanda çalışma gibi nedenlerden dolayı güneşlenme imkanı olmayanlar, solaryumu deneyebilir. Solaryum cihazları filtreli olduğu için sanıldığı gibi kanserojen etkisi olan ışınlar cilde temas etmiyor. Bununla birlikte solaryum cihazlarının ve filtrelerinin bakımlarının iyi yapılması ve sağlık standartlarına uygun olmaları önem taşıyor. D vitamini aktivasyonu için ayda 5-10 dakikalık solaryum seansları yeterli oluyor, aşırıya kaçmamaya dikkat etmek gerekiyor. Solaryum sonrası bol su içilmesi ve cilde nemlendirici krem sürülmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca D vitamini eksikliği olanlar, bir uzmana danışarak çeşitli firmaların kapsül, ampul veya damla şeklindeki ürünlerden faydalanabilirler.
D Vitamini Eksikliğinde Vücut Hangi Hastalıklara Karşı Alarm Veriyor?
D Vitamini yetersizliğinde büyüme çağındaki çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde kemiklerin gücünü kaybetmesi ve yumuşaması, ileri yaşlarda kemik erimesi riski oluşuyor. Kemikleri ve dişleri güçlendirdiği için çocukların daha çok miktarda D vitaminine ihtiyacı oluyor. D vitamini eksikliği, en çok kemik yapısına olumsuz etki ederek, kemiklerin gücünü ve sertliğini kaybetmesine neden oluyor.
D vitamini kemiklerde olduğu gibi kaslarda da etkili. Bu vitaminin eksikliğinde kaslar güçsüzleşiyor ve kas ağrıları baş gösterebiliyor. Devamlı yorgunluk ve vücudunuzda kronik ağrı probleminiz varsa; kan tahlili yaptırarak, kandaki D vitamini değerlerinize baktırmanızı tavsiye ederiz. D vitamini eksikliği kemik ve kas hastalıklarının dışında; başta kanserler, enfeksiyonlar, alerjik ve romatizmal hastalıklar, MS (multipl-skleroz) ve kalp hastalıkları olmak üzere metabolik sendrom, obezite, kronik yorgunluk, uyku bozuklukları, depresyon, hipertansiyon ve hipoglisemi gibi çok sayıda hastalığa yol açabiliyor. Ayrıca D vitamini, günümüzde çoğu kadının problemi olan kilo sorunuyla da yakından ilişkili ve kışın daha kolay kilo almamızın nedenlerinden biri de güneşlenemediğimiz için D vitaminine ihtiyaç duymamız. Vücudumuzda D vitamini eksildiğinde metabolizmamız yavaşlıyor; kolayca kilo alıyoruz ama çok zor kilo verebiliyoruz.
D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunuyor?
D vitamini yağda çözünen bir vitamin olduğu için daha çok yağlı besinlerde bulunuyor. Somon, ton balığı, uskumru, levrek, havyar, istiridye, midye, karides, soya sütü, peynir, tereyağı, tatlı patates, mantar, yulaf, ceviz, yumurta sarısı, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, kakao ve balık yağında bolca D vitamini bulunuyor. Ayrıca maydanoz, ısırgan otu ve yonca gibi bitkiler de D vitamini ihtiva ediyor.
Uzun lafın kısası “Güneş girmeyen eve doktor girer” atasözünü, ‘’Güneş girmeyen vücuda hastalık girer’’ şeklinde yorumlayarak, bu yaz sizlere bol güneşlenmeli, güneş vitaminli ve sağlıklı günler diliyoruz…
Pınar Efe
Yazı kaynağı : www.brandlifemag.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.