Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    günlük hayatta kullandığımız eşyaları ısı iletkeni ve ısı yalıtkanı olarak sınıflandırıp rapor haline getiriniz

    1 ziyaretçi

    günlük hayatta kullandığımız eşyaları ısı iletkeni ve ısı yalıtkanı olarak sınıflandırıp rapor haline getiriniz Ne90'dan bulabilirsiniz

    Günlük hayatta kullandığınız eşyaları ısı iletkeni ve ısı yalıtkanı olarak sınıf

    Isı iletkeni ve yalıtkanı olan maddelerin günlük yaşantımızda nerelerde kullanılır ?

    Isı nedir?

    Sıcaklıkları farklı maddeler arasında gerçekleşen yani sıcak maddelerden soğuk maddelere aktarılan enerjiye ısı denir.
    Isı bir madde değil, bir enerji çeşididir.
    Isının birimi kalori(cal) veya joule(J) olarak ifade edilir.
    Isı kalorimetre kabıyla ölçülür.

    Isı akışı (ısı alışverişi):

    Sıcaklıkları farklı maddeler arasında gerçekleşir.
    Isı akışı sıcaklığı fazla olan maddeden sıcaklığı az olan maddeye doğru gerçekleşir.
    Isı akış yönü sıcaklığı fazla olan maddeden sıcaklığı az olan maddeye doğrudur.
    Isı akışı olması için maddelerin sıcaklıklarının kesinlikle birbirinden farklı olması gerekmektedir. Sıcaklıkları aynı olan maddeler arasında ısı alışverişi gerçekleşmez.
    Isı alışverişi, maddelerin son sıcaklıkları birbirine eşit oluncaya kadar devam eder ve son sıcaklıklar eşit olunca biter.
    Isı alışverişi sonunda oluşan son sıcaklığa denge sıcaklığı adı verilir.
    Denge sıcaklığı maddelerin başlangıçtaki sıcaklıkları arasında değer alır.
    Isı akışı (ısı alışverişi)

    Isı Nasıl İletilir?

    Isı bir enerjidir. Sıcaklıkları farklı olan maddeler birbirine temas ettiğinde, sıcaktan soğuğa doğru ısı akışı olur. Isı alışverişi sıcaklıklar eşitleninceye kadar devam eder.Elde tutulan bir demir çubuğun bir ucu ısıtıldığında, sıcaklığın, yavaş yavaş bütün çubukta arttığı gözlenir.

    Isı iletkeni

    Isının sıcak maddeden soğuk maddeye doğru akmasına ısı iletkenliği denir. Isı iletkenliği aynı maddede olabileceği gibi farklı maddeler arasında da olabilir. Sıcaklığı farklı olan iki madde veya ortam arasındaki ısı alışverişi, her iki maddenin veya ortamın sıcaklığı eşit oluncaya kadar devam eder. Bu süre boyunca sıcak olan madde soğurken soğuk olan madde ise ısınır. Farklı sıcaklıklardaki iki madde arasında ısı alışverişi olabilmesi için maddelerin birbirine temas etmesi ve temas eden yüzeylerin ısı alışverişini engellememesi gerekir.

    Isı alışverişini engellemeyen veya ısıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni madde denir. Altn, gümüş, bakır, alüminyum, demir ve çelik gibi metaller ısıyı iyi ileten maddelere örnek olarak verilebilir. Yemek pişirirken kullandığımız tencere ve tavalar ocağın verdiği ısının yemeklere iletilmesini sağlamak için demir, çelik ve bakır gibi iletken maddelerden kullanılırken elimizin korunması içinde sap kısmında yalıtlan madde kullanılır.
    Isı iletkeni ve yalıtkanı olan maddelerin günlük yaşantımızda nerelerde kullanılır ?

    Isının yayılma yolları:

    Isınan maddenin taneciklerinin hareket enerjisi artar. Hareket enerjisi artan tanecikler diğer taneciklere çarparak enerjilerini aktarır. Bu şekilde ısının yayılması gerçekleşir.
    Isı iletim yoluyla, konveksiyon yoluyla ve ışıma yoluyla olmak üzere üç farklı biçimde yayılır.

    İletim yoluyla yayılma:

    Maddeleri oluşturan taneciklerin birbirlerine çarpmasıyla ısının aktarılmasına ısının iletim yoluyla yayılması
    Katı maddelerde ısı iletim yoluyla yayılır.
    Tencere içindeki metal kaşığın ısınması, Ocağın üstüne bırakılan suyun ısınması bu yolla gerçekleşir.

    Konveksiyon yoluyla yayılma:

    Akışkan madde taneciklerinin yer değiştirmesi ile gerçekleşen bu olaya konveksiyon denir. Isının bu şekilde yayılmasına da konveksiyon yoluyla yayılma denir.
    Sıvı ve gazlarda ısı konveksiyon yoluyla yayılır.
    Çaydanlıktaki suyun ısınması, kalorifer peteğinin odayı ısıtması bu yolla gerçekleşir.

    Işıma yoluyla iletim:

    Sıcak maddelerden yayılan ışık ışınları da ısının yayılmasını sağlar. Isının bu şekilde ışık ışınları ile yayılmasına ışıma ile yayılma denir.
    Gazlarda ve boşlukta ısı bu şekilde yayılır.
    Güneşin dünyamızı ısıtması, mikrodalga fırınların yemekleri pişirmesi, elektrikli ısıtıcıların(infrared) odamızı ısıtması bu yolla gerçekleşir.

    Isı yalıtkanı

    Isıyı iyi iletmeyen maddelere (ısıyı kötü ileten maddeler) ısı yalıtkanı denir. Bu maddeleri oluşturan tanecikler düzensizdir ve tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır. Tahta, beton,plastik köpük, cam yünü, asbest, çift camlı pencerelerdeki hava boşluğu, termoslardaki iç ve dış yüzey arasındaki havasız ortam ısı yalıtımı için kullanılır.
    Isı iletiminin istendiği yerde ısı iletkeni, istenmediği durumlarda ısı yalıtkanı malzemeler kullanılır.
    Örneğin; tencerenin ısıyı iletmesi istendiği için çelik malzeme kullanılır, ancak kulpların ısıyı iletmesi istenmez. Bu yüzden plastik ya da ahşaptan yapılır.
    Taneciklerin arasındaki boşluk ve taneciklerin düzensizliği arttıkça maddelerin ısı iletkenliği azalır.

    Isı yalıtkanı maddeler

    Isı yalıtkanı genel olarak var olan ısıyı koruyabilmek için kullanılmaktadır.

    Maddelerde ısı akışını yavaşlatmak için kullanılan malzemelere ısı yalıtım malzemeleri denir.

    Isı katılar da hızlı, gazlarda ise yavaş yayılır. Bunun için yalıtım malzemesi olarak içerisinde hava boşlukları bulunan malzemeler kullanılır.

    Buna da en güzel örnek evlerimizde kullanılan çift camlar ve termos tur

    Benzer Yazılar

    Yazı kaynağı : diyot.net

    Isı iletkeni ve yalıtkanı olan maddelerin günlük yaşantımızda nerelerde kullanıldığını İnternet, ansiklopedi vb. kaynaklardan araştırınız

    Isı iletkeni ve yalıtkanı olan maddelerin günlük yaşantımızda nerelerde kullanıldığını İnternet, ansiklopedi vb. kaynaklardan araştırınız

    İletken ve yalıtkan maddeler, elektrik iletimine göre adlandırılır. İletken maddeler, elektriği ileten maddelerdir. Yalıtkan maddeler, elektriği iletmeyen maddelerdir.

    İletken maddelerde serbest elektronlar bulunur ve elektrik akımı bu elektronlar üzerinden ilerlediği için madde iletkendir. Yalıtkan maddelerde serbest elektron olmadığı için elektrik akımı ilerleyemez.

    İletken maddeler daha çok metallerdir. Yalıtkan maddeler ise, cam, porselen, ebonit, plastik, lastik, tahta gibi maddelerdir.

    İletken maddeler nerelerde kullanılır

    Yalıtkan maddeler nerelerde kullanılır

    İletken Maddeler : Yapılarında bulunan serbest elektronlar sayesinde elektrik akımını iletebilen maddelerdir. Bu maddeler genelde demir ve metalik yapılı maddelerdir. Bu maddeler arasında en iyi iletken olarak altın gösterilir. Daha sonrasında ise çinko, bakır, gümüş, alüminyum, platin, kalay, titanyum gibi maddeler gelir. Bu maddeler günlük hayatımızda ısınma amaçlı peteklerde, yemek yapma amaçlı tencere-tavalarda, takı sektöründe kullanılmaktadır.

    Yalıtkan Maddeler : Yapılarında bulunan serbest elektronlar yok denecek kadar azdır bu sebeple elektrik akımını iletmezler. Bu maddeler günlük hayatımızda birçok yerde kullanılmaktadırlar. Yalıtkan maddelere örnek olarak plastik, ahşap, cam, kağıt, beton, halı, tuğla, kauçuk… verilebilir. Bu malzemeler inşaat sektöründen dokuma sektörüne, mobilya sektöründen züccaciye sektörüne kadar her alanda kullanılmaktadırlar.

    Yazı kaynağı : www.egitimsistem.com

    Isı iletkeni ve yalıtkanı olan maddelerin günlük yaşantımızda nerelerde kullanıldığını İnternet, ansiklopedi vb. kaynaklardan araştırınız. Araştırmanızın sonuçlarını kısa bir metin hâline getirerek sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

    Isı iletkeni ve yalıtkanı olan maddelerin günlük yaşantımızda nerelerde kullanıldığını araştırınız.

    6. Sınıf Fen Bilimleri Isı iletkeni ve yalıtkanı olan maddelerin günlük yaşantımızda nerelerde kullanıldığını araştırınız. konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.

    Cevap: Dünyada iletken ve yalıtkan maddeler bulunmaktadır. İletken maddeler yapılarında bulunan serbest elektronlar sayesinde elektrik akımını iletebilen maddelerdir.

    Yalıtkan maddelerde ise yapılarında bulunan elektronlar yok olması ve ya çok az derecede olmasından dolayı elektrik akımını iletmeyen maddelerdir.

    Cevap: İletken maddeler Elektriği ileten maddelerdir. Bunlar genellikle metal ve demir yapılı maddelerdir. Bu maddeler arasında en iyi iletken altındır. Daha sonra ise çinko bakır, gümüş, aliminyum, platin, kalay ve titanyum gelmektedir.

    Bu maddeler hayatımızda ısınma amaçlı sobalarda klimalarda yemek yapmak amaçlı tencere ve tavalarla aydınlanma için Elektriğin gelmesini sağlayan tellere kullanılmaktadır. Yalıtkan maddeler ise plastik, ahşap, cam, kağıt, beton, tuğla, kauçuk gibi maddelerdir.

    Bu maddeler inşaat sektörlerinde dokuma sektöründe mobilya sektöründe, zücaciye sektöründe günlük hayatımızın neredeyse her yerinde kullanılmaktadır.

    Yazı kaynağı : www.forumsayfacevaplari.com

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap