Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    halka açık fırtına uyarısı 1. sinyal

    1 ziyaretçi

    halka açık fırtına uyarısı 1. sinyal Ne90'dan bulabilirsiniz

    Halka Açık Fırtına Uyarısı 1. Sinyal Nedir?

    Meteoroloji'den 5 bölge için fırtına uyarısı! Şiddeti 100 kilometreyi bulacak

    Meteoroloji'den 5 bölge için fırtına uyarısı! Şiddeti 100 kilometreyi bulacak

    Genel Müdürlükten yapılan açıklamada, yarından itibaren Marmara'nın batısı ve güneyi, Ege Bölgesi, Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun batısı ile Batı Karadeniz'in batı kesimlerinde güney yönlerden fırtına (50-70 kilometre/saat), yüksek kesimlerde hamleli kuvvetli fırtına (70-90 kilometre/saat), yer yer tam fırtınanın (90-100 kilometre/saat) olacağı tahmininde bulundu.

    Meteoroloji 4.Bölge Müdürlüğü, geçen salı günü kuvvetli yağış ve rüzgarın etkili olduğu Antalya için de yeni bir uyarı yaptı. Uyarıda, kentte yarın öğle saatlerinden itibaren kuvvetli fırtına beklendiği kaydedildi. Fırtınanın hızının 50 ila 70 kilometre arasında, bazı yerlerde ise 90 kilometreye kadar ulaşmasının beklendiği belirtildi.

    Fırtınanın pazar akşam saatlerinden sonra etkisini yitirmesinin beklendiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Yapılan son meteorolojik değerlendirmelere göre rüzgarın, 10 Aralık Cuma öğle saatlerinden itibaren Antalya'da güney ve güneydoğu yönlerden fırtına (50-70 km), yüksek kesimlerde hamleli kuvvetli fırtına (70-90 km) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtınanın cumartesi sabah saatlerinde etkisini azaltması, akşam saatlerinden sonra tekrar kuvvetlenmesi ve 12 Aralık Pazar günü akşam saatlerine kadar etkili olması bekleniyor. Fırtınanın oluşturacağı ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların ve ilgililerin tedbirli olması gerekmektedir."

    Marmara Bölgesi için yapılan uyarıda ise; Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Yalova, Kocaeli ve Sakarya çevreleri için fırtına uyarısı yaptı. Yetkililer, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması ve trafikteki aksamalara karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

    MGM İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nden yapılan açıklamada rüzgarın yarından itibaren Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Yalova çevreleri ile Kocaeli ve Sakarya'nın güney kesimlerinde, güney yönlerden fırtına (50-70 km/saat) şeklinde eseceğinin tahmin edildiği bildirildi. Fırtınanın cumartesi günü sabah saatlerinde etkisini azaltması, akşam saatlerinden sonra tekrar kuvvetlenmesi ve pazar günü akşam saatlerine kadar ise etkili olmasının beklendiği belirtildi. Vatandaşların, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması ile trafikte aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

    Meteoroloji 3. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada da, Eskişehir Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezinin değerlendirmesine göre, 4 ilde yarın saat 00.00'dan itibaren rüzgarın güneyli yönlerden fırtına, yüksek kesimlerde hamleli olarak kuvvetli fırtına ve yer yer tam fırtına şeklinde eseceği öngörülüyor.

    Rüzgarın etkisini 11 Aralık Cumartesi günü sabah saatlerinde azaltacağı belirtilen açıklamada, aynı gün akşamdan itibaren 12 Aralık Pazar akşamına kadar sürmesinin beklendiği duyuruldu.

    Açıklamada, çatı uçması, ulaşımda aksamalar, ağaç veya direklerin devrilmesi, toz savrulması, soba ve baca gazı zehirlenmeleri gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşlar ile yetkililerin dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

    Yazı kaynağı : www.haberler.com

    Sıkça Sorulan Sorular - Meteoroloji Genel Müdürlüğü

    Hava Tahmini Nasıl Hazırlanır?

    Hava Tahmini; Belirli bir ülke, bölge veya merkezde, bir zaman dilimi içinde görülebilecek meteorolojik olayların gözlem ve analizlere dayanılarak subjektif veya objektif yöntemler kullanılarak önceden öngörülme çalışmaları hava tahmini olarak adlandırılır.

    Hava Tahmini Üç Aşamalıdır:

    Gözlem

    Hava Tahminlerinde Gözlemler ve kullanılan ürünler aşağıdaki gibidir.

    Yer Gözlemleri

    Meteorolojide saatlik yer gözlemi (SİNOPTİK) ve iklimsel gözlem (KLİMATOLOJİK) olmak üzere iki çeşit yer gözlemi yapılmaktadır. Sinoptik gözlemler hava tahmininde kullanılan gözlemlerdir.

    Sinoptik Gözlemler; bütün dünyada meteoroloji istasyonlarında GMT saatine göre aynı anda yapılır. Bu saate göre, İngiltere'deki Grinwich'ten geçen boylam derecesi başlangıç kabul edilir ve bu başlangıç boylamında 12.00 GMT'de yapılan bir sinoptik rasat mahalli olarak Türkiye'de öğleden sonra 15.00'de, Hindistan'da akşam 18.00'de, Avustralya'da gece 22.00'de ve Orta Amerika'da ise sabah 05.00'de yapılır. Bu gözlemlerin hepsi de 12.00 GMT gözlemi olarak isimlendirilir.

    Sinoptik gözlemler; GMT saati ile her saat ve üçer saatlik aralıklarla yapılır. 00.00, 06.00, 12,00, 18.00 GMT'de yapılan gözlemler Ana Sinoptik; 03.00, 09.00, 15.00, 21.00 GMT'de yapılan gözlemler de Ara Sinoptik Gözlem olarak isimlendirilir. Havaalanlarında bulunan istasyonlarda ayrıca Havacılıkla ilgili METAR ve AERO gözlemleri de yapılmaktadır.

    Yer gözlemlerinde;

    Ölçülen bu değerler kodlanarak milli meteoroloji merkezlerine buradan da uluslararası toplama merkezlerine gönderilir. Uluslararası merkezde toplanan bilgiler tekrar bütün ülkelere dağıtılır.

    Gemi Gözlemleri

    Yüksek Hava Gözlemleri

    Meteoroloji Radarları

    Meteoroloji Radarları Radar Görüntüsü

    Ülkemizde toplam 10 adet bulunan Meteoroloji Radarları 3 şekilde kullanılmaktadır.

    Meteoroloji Uyduları

    Uydular sensörleri vasıtasıyla kaydettikleri verileri belirli aralıklarla yer istasyonlarına göndererek, hava olaylarının küresel olarak incelenmesini kolaylaştırırlar.

    Meteoroloji Uyduları Uydu Görüntüsü

    Sabit Yörüngeli Uydular; Dünyanın dönüş hızıyla aynı hıza sahip bulunduğundan dünya ile göreceli olarak aynı konumda kalmaktadır. Sabit yörüngeli uydular bulunduğu yerde dünyanın görüntüsünü yaklaşık olarak 4-5 km çözünürlükte, kuzey ve güney yarım kürelerinde 65 enlem dereceleri arasında alırlar.

    Kutupsal Yörüngeli Uydular; Güneşe göreceli olarak sabit bir pozisyonda bulunmaktadırlar ve sürekli olarak ekvator üzerinden yerel saatle aynı zamanda geçmektedirler. Kutupsal yörüngeli uydular dünya üzerindeki dönüşlerini 1 saat 42 dakikada tamamlamakta ve dünya üzerindeki herhangi bir noktadan 12 saatte bir geçmektedir. Sabit ve kutupsal yörüngeli uydular ile dünya üzerindeki herhangi bir noktanın 6 saatlik aralıklarla günde 4 defa görüntüsü alınabilmektedir.

    Otomatik Gözlem İstasyonları

    Tüm ülkeye yayılmış olan gözlem ağımızda toplam 861 olmak üzere;

    Meteoroloji istasyonlarında yapılan ölçümlerin tamamı otomatik olarak ölçülüp kodlanarak hata oranı en aza indirilmiş olarak ilgili yerlere iletilir.

    Analiz

    Toplanan yer seviyesi ve yüksek atmosfer gözlem verileri haritalara işlenir. Yer haritaları, yer seviyesinde belirli saatlerde yapılan gözlemlerin harita üzerine işlenmesi ve izobarların (eş basınç eğrileri) çizilmesiyle elde edilir. Yer haritaları basınç, sıcaklık, havanın kapalılık miktarı ve bulut türleri, görüş uzaklığı, rüzgar yön ve hızı ile yağış ve diğer meteorolojik olayların bilgilerini içermektedir.

    Harita Harita

    Yüksek Seviye haritalarında ise 850, 700, 500 ve 300 hPa gibi basıç seviyelerinde atmosferin Meteorolojik görünümü analiz edilmektedir.

    Yüksek Seviye haritalarında analiz edilen parametreler;

    Yapılan bütün analizler; atmosferin durumunu gösteren değişkenlerin (sıcaklık, rüzgar, nem ve basınç) zamana ve yere bağlı değişimlerini ifade eden denklemlerin (hareket, termodinamik, süreklilik, hidrostatik eşitlik) matematik çözümleri yapılarak gelecekteki durumunu tahmin etme işlemi olan sayısal hava tahmini ile de mukayese edilir.

    Atmosferin durumunu gösteren değişkenlerin (sıcaklık, rüzgar, nem ve basınç) zamana ve yere bağlı değişimlerini ifade eden denklemlerin (hareket, termodinamik, süreklilik, hidrostatik eşitlik) matematik çözümleri yapılarak gelecekteki durumunu tahmin etme işlemine "Sayısal Hava Tahmini" denir.

    Türkiye'de Kullanılan Sayısal Hava Tahmin Modelleri

    Orta Vadeli Hava Tahminine Yönelik Kullanılan Modeller

    Denizlerimize Yönelik Tahmin Modelleri

    Deniz Tahmin Ürünleri

    Bölgesel İklim Modelleri

    Tahmin

    Yapılan yer, yukarı seviye, uydu, radar ve sayısal tahmin analizleri son defa bütün uzman ve tecrübeli personelin katıldığı brifingde tekrar değerlendirilir ve hava tahmin raporları, denizlerimiz için Deniz Tahmin Raporları oluşturularak varsa meteorolojik uyarılara karar verilir.

    Tahmin

    Buna ilaveten; Kuvvetli Meteorolojik hadiselere bağlı can ve mal kayıplarını azaltmak amacı ile Meteoroloji Genel Müdürlüğünün hazırladığı uyarılara ek olarak Bölge Müdürlükleri merkezlerinde 24 saat esasına göre çalışan Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezleri, sorumluluk sahasındaki il ve ilçeler için günlük ve beş günlük hava tahminleri yapmakta, gerektiğinde Meteorolojik verilere göre Meteorolojik Uyarılar yayınlanmaktadır.

    Hazırlanan tüm Meteorolojik ürün ve tahminler internet sitemizde (www.mgm.gov.tr) eş zamanlı olarak yayımlanır. Ayrıca tüm tahmin ve uyarılar kamuoyuna duyurulmak üzere Radyo, TV’ler, Basın, Ajanslar ile ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarına anında ulaştırılır.

    Yazı kaynağı : mgm.gov.tr

    Tropikal siklon uyarıları ve saatleri

    Yeni tropikal siklon konumu ve tahmin bilgileri, Güney Yarımküre'de en az on iki saatte bir ve Kuzey Yarımküre'de en az altı saatte bir Bölgesel Özel Meteoroloji Merkezleri ve Tropikal Siklon Uyarı Merkezlerinden edinilebilir. [1][2][3][4][5]Ulusal Kasırga Merkezi ile birlikte, Orta Amerika'nın ulusal meteorolojik ve hidrolojik hizmetleri , kuzey Atlantik Okyanusu ve 140. meridyen batısının doğusundaki kuzeydoğu Pasifik Okyanusu , anakara Afrika ve Avrupa hariç, tümü tropik fırtına/kasırga saatleri ve uyarıları yayınlar. [6] Tropikal fırtına saatleri, belirli bir bölgede tropik, subtropikal bir fırtına ile bağlantılı olarak 48 saat içinde 34 ila 63 knot (39-73 mph; 63-118 km/s) arasında şiddetli ve fırtına kuvvetli rüzgarlar mümkün olduğunda verilir. veya tropikal sonrası siklon. [7] Bu saatler, 36 saat içinde uyarı bölgesinde bir yerde fırtına ve fırtına kuvvetli rüzgarların meydana gelmesinin beklendiği durumlarda tropikal fırtına uyarılarına yükseltilir. [7] Kasırga saatleri, tropik, subtropikal veya post-tropikal bir siklon ile bağlantılı olarak belirli bir alanda 48 saat içinde 64 knot (74 mph; 119 km/s) sürekli rüzgarlar mümkün olduğunda verilir. [7] Bu saatler, 36 saat içinde uyarı bölgesinde bir yerde kasırga kuvvetli rüzgarların oluşması beklendiğinde, kasırga uyarılarına yükseltilir. [7]

    Rüzgarlar tropik fırtına kuvvetine ulaştığında kasırga hazırlık faaliyetleri zorlaştığından, kasırga gözlemi ve uyarıları, beklenen kasırga kuvvetli rüzgarların başlangıcından ziyade, beklenen tropik fırtına kuvvetli rüzgarların başlangıcından önce verilir. [7] Tahminlerdeki belirsizlikler nedeniyle zaman zaman tropik fırtına uyarısı ve kasırga saati her ikisi de geçerli olabilir. Bu saatler ve uyarılar ayrıca Hawaii Adaları için Orta Pasifik Kasırga Merkezi ve Guam'daki Hava Tahmin Ofisi tarafından Mikronezya'nın bazı bölümleri için yayınlanır, ancak uluslararası bir anlaşma nedeniyle Amerikan Samoası için verilmez . [8]

    Amerika Birleşik Devletleri'nde , Ulusal Hava Servisi tarafından, büyük bir (Kategori 3 veya daha yüksek) kasırgadan ve 100 knot (115 mph) veya daha büyük sürekli yüzey rüzgarlarından etkilenmesi beklenen herhangi bir kara alanı için bir aşırı rüzgar uyarısı verilir. ; 185 km/s). [8] Uyarı, göz duvarının en kuvvetli rüzgarlarının bir alanı etkilemesi beklenmeden hemen önce verilir . [9] Uyarı, mümkün olan en küçük alan için verilecek ve iki saat veya daha kısa süreler için geçerli olacaktır. [9] Katrina Kasırgası'nın karaya düşmesinden kaynaklanan karışıklığa yanıt olarak geliştirildi . Jackson ve New Orleans / Baton Rouge'daki NWS ofisleri, gerçek bir kasırga yaşanmayacak, ancak genellikle kasırgalarla ilişkilendirilen aşırı rüzgar hızlarına maruz kalacak alanlar için 11 kasırga uyarısı yayınladı . [10] Aşırı rüzgar uyarısının artık bu durumlarda kullanılması bekleniyor.

    2017'de Ulusal Kasırga Merkezi , Amerika Birleşik Devletleri'nin Atlantik ve Körfez Kıyılarını kapsayacak yeni bir fırtına dalgalanması uyarı ve izleme sistemi başlattı . Önümüzdeki 48 saat içinde potansiyel veya devam eden bir tropikal, subtropikal veya tropikal sonrası siklonla ilişkili yaşamı tehdit eden bir fırtına dalgalanması olması durumunda bir fırtına dalgalanması saati verilir. Bu saatler, 36 saat içinde yaşamı tehdit eden fırtına dalgalanması tehlikesi olduğunda fırtına dalgalanması uyarılarına yükseltilecektir. Ancak, çevre koşullarının hazırlıkları engellemesi bekleniyorsa, hem nöbetler hem de uyarılar belirtilenden daha erken verilebilir. [11]

    In Mexico , renk kodlu uyarı sistemi tropikal siklon veya olası tropikal siklonlar millete bir tehdit oluşturması halinde kamuoyunu haberdar etmek için kullanılır. Ölçek, minimum tehlike olan altta mavi ile başlar, ardından düşük seviyeli tehlike anlamına gelen yeşil bir uyarıya geçer. Sarı bir uyarı, orta derecede tehlikeyi belirtir, ardından yüksek tehlike seviyesi anlamına gelen turuncu bir uyarı gelir. Ölçek, maksimum tehlike seviyesi olan kırmızı bir uyarı ile tamamlanır. [12]

    Kanada

    In Kanada , terminoloji ABD'nin buna oldukça benzer, ancak bazı farklar vardır: [13]

    Yazı kaynağı : stringfixer.com

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    ateş 2 Ay önce
    0

    yazı çok kötü lütfen silin

    Yorum yap