Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    hem sgk hem de bağkurlu olan kişi nasıl emekli olur

    1 ziyaretçi

    hem sgk hem de bağkurlu olan kişi nasıl emekli olur Ne90'dan bulabilirsiniz

    Hem SGK hem de BAĞKUR'u olan kişi nasıl emekli olur?

    Hem SGK hem de BAĞKUR'u olan kişi nasıl emekli olur?

    Akit haber güncel son dakika gündem haberleri ve haber arşivi.

    Biz her vakit, hakikati haykırdık ve gerçeğin izinde olduk. Her devrin gazetesi olmadık, milletin gazetesi olduk.

    www.yeniakit.com.tr internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü sair içeriklerle ilgili telif hakları Uğurlu Gazetecilik Basın Yayın Matbaacılık Reklamcılık Limited Şirketi’ne aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeksizin iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz, yeniden yayıma konulamaz.

    Yüklenme süresi 0.0220 sn.

    Yazı kaynağı : www.yeniakit.com.tr

    Emeklilik sistemi değişiyor! Bağ-Kur ve SSK arasındaki prim farkı ne olacak?

    Makaleler

    Makaleler

    SSK ve Bağkur Çakışması

    5510 sayılı Kanun olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda 01.03.2011 tarihinde önemli bir değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklik ile "Sigortalılığın Üstünlüğü" ilkesi benimsenmiştir. Yani SSK ve Bağkur sigortalılık çakışması hallerinde hangi sigorta geçerlidir sorusunun net bir cevabı verilmiştir.

    DAha önceleri ilk başlayan sigortalılık statüsü devam ederken değişiklik tarihinden sonra sigorta çakışmalarında yeni bir uygulama hüküm bulmuştur. SSK lı bir sigortalının Bağkurlu olması ya da 4a sigortasının son bulup 4b sigortalılığının başlaması nasıl olur? Bunun tam tersi olarak sık rastladığımız Bağkurdan SSK'ya geçiş ise nasıl olmalıdır?

    01.03.2011 Sigorta Çakışmalarında Önemli Bir Tarih

    01/3/2011 tarihinden itibaren sigortalıların Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde çalışmaları halinde, (a) bendi kapsamındaki sigortalılık geçerli sayılacak, (b) bendi kapsamındaki sigortalılık (a) bendine tabi çalışmanın başladığı tarihten bir gün önce sona erdirilecektir.

    Kanunun 53 üncü maddesinde; 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar 1/10 2008 tarihinden itibaren ortağı olduğu iş yerlerinden Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak bildirilmeyecektir.

    Ancak 1/10/2008 tarihinden önce kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinde ortaklıklarının başladığı tarihte veya öncesinde, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olanlardan, 1/10/2008 tarihinden sonra da bu çalışmaları devam edenlerin, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.

    Örnek- 1/9/2005 tarihinde limited şirket ortağı olan, sigortalı ortağı olduğu kendi şirketinde 1/9/2005 tarihinde veya öncesinde hizmet akdine tabi çalışması durumunda 1/10/2008 tarihinden sonra da bu çalışması kesintiye uğrayıncaya kadar 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılığı başlatılamayacaktır. Aynı sigortalının ortağı olduğu şirketten hizmet akdine tabi çalışması 29/6/2009 tarihinde sona ermesi durumunda şirket ortaklığı devam eden sigortalının (b) bendi kapsamında sigortalılığı 30/6/2009 tarihi itibariyle başlatılacaktır.

    Hem SSK lı Hem Bağkurlu Olmak

    Bir çok vatandaşımız hem ssk hem de bağkur sigortalısı olma konusunu tarafımıza sormaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamalarında SGK özellikle çifte sigortalılığı devam ettirmemektedir. Yani Yukarıda anlattığımız üzere, sigortalılığın üstünlüğü ilkesi benimsenmiştir.

    Bağkurlu olup SSK lı bir işte çalışanların kesinlikle, sigorta başlangıç tarihinden itibaren Bağkur sigortalılığı son bulacaktır (istisnalar haricinde). 

    Emeklilik Hesaplama Tablosu Hangi Sigortayı Baz Alacak

    Emeklilik için tarafımıza soru yönelten ziyaretçilerimizin, sigorta bildirimleri incelendiğinde hem SSK emeklilik hesaplama tablosu hem de Bağkur emeklilik hesaplama tablosu tarafımızca dikkatlice incelenmektedir. 

    Emeklilik hesaplama tablosu incelendiğinde, SSK emeklilik hesaplama işlemleri Bağkur emeklilik hesaplama işlemleri karşılaştırılır ve sigortalının ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı verilir. Hangi sigortalılık statüsü kişinin lehine ise emeklilik için en faydalı sonuç kendisine iletilir.

    Emeklilikte Son 7 Yıl Hizmeti Önemli

    Hem SSK lı hem Bağkurlu hizmeti olan vatandaşlarımız hangi statüden emekli olacaklarını tam olarak bilememektedir. Emeklilk için gereken prim günü sayısı, Yaş ve sigortalılık süresini tamamlayan vatandaşlar "emeklilik tahsis talebinde" bulunurlar. Emeklilik tahsis talebinde bulunacak sigortalı öncelikle tahsis talep tarihinden önceki son 7 yıl içerisindeki en çok sigortalılık statüsü hangi sigorta statüsünde geçirmişler ise emeklilik işlemleri de o statüye göre hesaplanır ve kendisine o statüden emekli aylığı bağlanır.

    Ne Zaman emekli olurum detaylı bilgi için tıklayınız..

    Emeklilik Hesaplama Tablosu detaylı bilgi için tıklayınız..

    Emeklilik soru cevap incelemeleriniz için tıklayınız.. 

    Bibilenvar güvencesi ile ne zaman emekli olacağınızı öğrenmek için hemen üye olabilirsiniz.. 

    Yazı kaynağı : www.bibilenvar.com

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap