her gün 8 bardak su içen şehnaz 2 haftada kaç bardak su içer
her gün 8 bardak su içen şehnaz 2 haftada kaç bardak su içer Ne90'dan bulabilirsiniz
Günde En Az 8 Bardak veya 2 Litre Su İçmemiz Gerekir Mi?
KİMSE KAPI ÇALDIĞINDA karşısında bir kokarca görmekten mutlu olmaz. Ayrıca aklı başında hiç kimse evine bir kokarcanın taşınmasına izin vermez! Ama bizim hikâyemizde işler öyle
yürümüyor: Kokarca, Porsuk’un yanına taşınıyor! Mühim Taş İşi’yle meşgul Porsuk’un isteyeceği son şey rahatsız edilmek olsa da artık bunun için çok geç.
Kokarca’nın gelişiyle Porsuk’un tüm düzeni altüst oluyor. Roket patatesler havada uçuşuyor, kuyruklar havaya dikiliyor ve korkunç kokular yanlış yerde, yanlış hayvana püskürtülüyor. Hepsi tamam da, ortalıkta bunca tavuğun dolaşma sebebi ne?
Kokarca ile Porsuk, Newbery Ödüllü Amy Timberlake’in kaleme aldığı ve bir arada yaşamak zorunda kalan iki zıt karakterin dostluğunu anlattığı serinin ilk kitabı. Caldecott Madalyası sahibi ünlü çizer Jon Klassen’ın çizimleriyle taçlandırdığı bu öyküyü okumaya, bir daha okumaya, tekrar tekrar ve sesli okumaya doyamayacaksınız.
Yazı kaynağı : evrimagaci.org
Günde en az 8 bardak su içmek için 10 önemli neden: Sağlığınız için su için!
Sağlıklı bir erkeğin vücut ağırlığının yüzde 60’ı, sağlıklı bir kadının ise vücut ağırlığının yüzde 50’si sudan oluşur. Hepimiz suyun sağlığımız için ne kadar yararlı olduğunu biliyoruz fakat yeteri kadar su içiyor muyuz? Yetişkin bir insanın günde en az 8 bardak su içmesi gerekir. Bu sayı kişinin günlük aktivitesine, cinsiyetine ve ne kadar terlediğine bağlı olarak değişir. Yeterli su içmenin vücudumuz için yararlarını Avrasya Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Dursun anlattı.
Neden su içmeliyiz?
Yetişkin biri günde ortalama kaç litre su içmelidir?
Sağlıklı bir insan 1,5 litresi idrar yoluyla 1 litreye yakını ise nefes, terleme ve eklem hareketleriyle olmak üzere toplam 2,5 litreye yakın sıvı kaybeder. Kaybedilen sıvının yüzde 20’ye yakın kısmı gün boyunca yediklerimizden karşılanır. Kalan 2 litreyi de su içtiğimizde yerine koymuş oluruz. Her gün 1 bardak su ile güne başlamayı alışkanlık haline getirin. Kişilerin günlük tüketmesi gereken su miktarı yaptığı aktiviteye ve ne kadar terlediğine göre değişir. Her gün tüketilmesi gereken, evrensel olarak kabul edilmiş bir su miktarı yoktur, ancak sağlıklı miktarın ne olduğu konusunda genel bir fikir birliği vardır. Buna göre erkekler için yeterli miktar günde yaklaşık 3 litre, kadınlar için ise yaklaşık 2 litredir.
Çay, kahve suyun yerini tutmaz!
İçeceklerin hiçbiri suyun yerine geçemez. Aksine bu tür içeceklerin fazla tüketilmesi susama hissini baskılayarak, suya olan ihtiyacı azaltmaktadır. Susama hissinin olmaması vücudun günlük su ihtiyacının karşılandığı anlamına gelmez.
Su kalori içermez ve asiditesi yoktur. Kafeinli içeceklerin fazla tüketilmesi çarpıntıya neden olurken bu içeceklerin beraberinde kullanılan fazla şeker de kilo alımına neden olur.
Suyu olması gerekenden fazla tüketmek sağlığa zararlı!
Normal şartlar altında farkında olmadan gerektiğinden fazla su tüketmek nadiren gerçekleşir. Ancak her şeyin fazlasının zarar olduğunu bildiğimiz gibi suyunda fazlası zarardır. Vücut alması gerekenden fazla su aldığı takdirde kişi su zehirlenmesi yaşayabilir. Su zehirlenmesi, vücutta bulunan sıvılar içindeki elektrolitlerin dengesini bozup, normal beyin fonksiyonlarına zarar verir.
Su içmeyi eğlenceli hale getirin
Yazı kaynağı : www.avrasyahospital.com.tr
Her gün 8 bardak su şart mı?
Bir insanın günlük su kaybı ise ortalama iki litre. Peki bu kaybı gidermek için günde en az 8 bardak su içmeli miyiz? İşte yanıtım...
İnsan bedeninin %60’ı su. Onu sadece damarlarda dolaşan kanın ana maddesi sanmayın, hemen her doku ve hücrenin iliklerine kadar işlemiş durumda. Yağsız kas hücrelerinin dörtte üçü su. Kemiklerdeki su miktarı bile oldukça yüksek. Birçok kimyasal işlev için de su zorunlu. İhtiyaç duyduğumuz enerjiyi üreten ATP patlamaları bile suya bağımlı. Organlarımızı daha kaygan hale getirip sürtünmelerini önleyen, vücut ısı dengesini koruyan da yine su. Ayrıca eklem ve kaslarımızın maruz kaldığı şokları önleyen, besinleri hücrelere götürüp atıkları böbrek ve karaciğere taşıyan da yine o.
Kısacası sağlığımız ve sağlamlığımız söz konusu olduğunda beden havuzumuza her gün düzenli su eklemek, yani su içmek ya da su zengini sıvı gıdalarla beslenmek zorundayız. Günlük su kaybımız ortalama iki litre civarında. Peki bunun için her gün en az sekiz-on bardak su içmek şart mı? Bana sorarsanız “İyi olur ama mecbur da değilsiniz” derim. Nedeni şu…
SUSADIKÇA İÇİN
İçtiğiniz çorbalar, yediğiniz yemekler, zevkle tükettiğiniz meyve ve sebzelerle de su kazanıyorsunuz.
Bunlara içtiğiniz çayları, meyve sularını, sütü, ayranı ve diğer içecekleri de eklerseniz su havuzunuz hemen hemen hiç boş kalmıyor.
Kısacası “düzenli su kazanımı” söz konusu olduğunda doğru düzgün beslenen birinin ihtiyacı zaten önemli ölçüde karşılanıyor. Ve bu nedenle “her gün ille de sekiz bardak su içilecek” kuralı zannedildiği kadar kesin ve vazgeçilmez değil. Peki, ne yapmalı? Susuzluk hissine güvenilmeli ve susama duygusu dikkatle izlenip susadıkça su içilmeli. Peki, gün boyu su yudumlamak yanlış mı? Tabiî ki değil! Ben de öyle yapıyorum zaten ama “her gün mutlaka sekiz bardak su” kuralı da olmazsa olmaz değil. Bunu hatırlatmak istedim.
Diyabet otla-çöple tedavi edilemez
Bİtkİlerdekİ doğal moleküllerden geliştirilmiş ilaçlar tabiî ki var. Bunların kalp yetmezliğinden romatizmaya, kanserden bellek bozukluğuna kadar farklı alanlarda kullanıldıkları da doğru. Ama yeterince bilimsel çalışma yapılıp ilaç haline getirilmeden, otu çöpü ilaç niyetine yutmak sağlığın çanına ot da tıkayabiliyor. “Karaciğere lavanta, prostata brokoli” kürü yapacağım, “bin bir delik otu veya tere kürleriyle tiroidi tedavi edeceğim” diye yola çıkanların çoğu ya yolda kalıyor ya da böbrek karaciğer hastası oluyor.
sakın kanmayın
Bu tür kandırmacalarla para kazanmak isteyen uyanıkların sık kullandıkları alanlardan biri de kilo sorunu. Zayıflatmak ya da metabolizmayı hızlandırmak amacıyla her gün yeni bir ot veya çöp kürü tavsiye ediliyor veya bitkisel hap öneriliyor. Özeti şu: Bu otlar “ilaç haline getirilmedikleri ve ilaç şeklinde güvenli üretilmedikleri sürece” sizi kandırmaktan başka hiçbir işe yaramıyor. Tabiî ki tıbbi faydaları gösterilmiş bitkiler var. Mesela tarçın. Mesela zerdeçal. Ama bunların hangi koşullarda tıbbi ürün haline getirilecekleri ve sağlık yararları amacıyla kullanılacakları belirli düzenlemelere bağlı.
Egzersiz karaciğerin yağlanmasını önler
Karacİğer yağlanması, mühim bir problem. Zannedildiğinin aksine, esas nedeni alkol filan da değil, şeker. Tamam, alkol de karaciğeri yağlandırıyor ama önemli başka nedenler de var. En önemlisiyse fruktoz tüketiminin artması.
OBEZİTEYE KADAR GİDER
Neredeyse bir “fruktotoksizozis” döneminden geçiyoruz. Tükettiğimiz tatlıların çoğu, şekerlemelerin neredeyse tamamı, atıştırmalıkların büyük bir bölümü ile meyve sularının içinde ya fruktoz var ya da şeker olarak fruktoz şurubu kullanılıyor.
Ayrıca ciddi bir meyve tüketimimizin olduğu da kesin. Oysa en güçlü beden bile bir günde 15-20, bilemediniz 30 gram fruktozu kullanabiliyor. Fazlasını yağ olarak karaciğere depoluyor. Özellikle hareketsizlikle birleştiğinde aşırı fruktoz tüketimi karaciğeri süratle yağlandırıyor.
Yağlanan karaciğerin yarattığı en önemli tehditse insülin direnci oluyor. Yağlı karaciğer insüline karşı direnç geliştiriyor. Bu kişilerin metabolizmaları kan şekerini ayarlama yeteneğini kaybediyor. Netice ise “bel-karın bölgesinden kilo, şeker hastalığı, hipertansiyo, damar sertliği ve obeziteye kadar uzanan” bir yolculuğa çıkmak oluyor.
İyi haberim şu: Orta yoğunlukta bir egzersiz yapmanız bile –düzenli yaparsanız eğer- sizi fruktoza bağlı karaciğer yağlanmasından koruyabiliyor. İşte size her gün değilse bile haftada 4-5 kez yürümeniz için geçerli bir neden daha...
Çömelmek pilates yerine geçer mi
Pilates popüler egzersizlerden biri. Bilinçli yapıldığında iskelet sistemine güçlü destek sağlıyor. “Bilinçli” sözcüğünün altını çizin. O sözcüğü özellikle ve bilerek kullandım. Nedeni şu: Eğer pilates öğretmeniniz deneyimli ve bilgili değilse pilates yaparken başınız belaya da girebilir. Yanlış ve uygunsuz pilates hareketleri nedeniyle belini, sırtını sakatlayan pek çok insan var. Bu nedenle pilateste de “hoca” yani “eğitmen” konusu çok mühim. Peki pilatese alternatif daha basit başka bir antrenman var mı?
YAPACAĞINIZ HAREKET ŞU
Bence var: ÇÖMELME EGZERSİZİ.
Çömelme egzersizleri evde de işte de uygulayabileceğiniz kolay mı kolay bir antrenman türü. Bu egzersizle kaslarınızı güçlendirip kemik ve tendonlarınızı desteklemeniz, diz ve kalça kıkırdaklarınızı yağlamanız mümkün oluyor. Vücudun en büyük kaslarını, kalça, sırt ve bacak kaslarını çalıştırdığı için çok da etkili bir çalışma. Üstelik oldukça da güvenli. Lütfen not edin, hareket şu: Kollar göğüs hizasında bağlanacak ve üst bacaklar yere paralel hale gelene kadar gövde alçaltılacak. Çömelme egzersizi yaparken tekrar sayısını kendinize göre siz ayarlayın. Yaşınıza, eklemler ve kaslarınızın gücüne ve kilonuza dikkat ederek beş tekrarla başlayıp 20-25’e çıkmayı deneyin.
ÇIPLAK AYAKLA MI KOŞALIM?
Bİlİyorsunuz, “atalarımız gibi yaşamak” yeni bir trend ve ortalığı kasıp kavuruyor. Un, şeker bırakılıyor, nişasta sınırlanıyor, et ve süt ürünleri, sebze, meyveye ağırlık veriliyor. “Çıplak ayakla koşmak” da sanki bu trendin devamı. Savunucuları “Atalarımız binlerce yıl çıplak ayakla koştu” diyor ve “böyle bir egzersiz tarzının” daha yararlı olacağını düşünüyorlar. Peki, haklılar mı? Bence değiller. Zira kanıtları yeteri kadar sağlam değil. Ben kaliteli bir spor ayakkabısıyla egzersiz yapmanın, yürümenin daha doğru olacağını düşünenlerdenim.
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.