Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    http //www.kultur.gov.tr/ unesco nemrut dağı

    1 ziyaretçi

    http //www.kultur.gov.tr/ unesco nemrut dağı Ne90'dan bulabilirsiniz

    Nemrut Dağı (Adıyaman - Kahta)

    UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınma Tarihi: 1987
    Liste Sıra No: 448

    Yeri: Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Adıyaman
    Kategori: Kültürel

    Adıyaman’ın Kahta İlçesi’nde 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı yamaçlarında hükümdarlık yapmış olan Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı mezarı, anıtsal heykelleri ve benzersiz manzarası ile Helenistik Dönemin en görkemli kalıntılarından birisidir. Anıtsal heykeller doğu, batı ve kuzey teraslarına yayılmıştır. Doğu terası kutsal merkezdir ve bu nedenle en önemli heykel ve mimari kalıntılar burada bulunmaktadır. İyi korunmuş durumdaki dev heykeller kireçtaşı bloklarından yapılmıştır ve 8-10 metre yüksekliktedir. Varlığı bilinmekle beraber kral mezarı, henüz keşfedilememiştir.

    Yazı kaynağı : kvmgm.ktb.gov.tr

    Unesco Dünya Kültür Mirası Listesinde Yer Alan Nemrut’a Dair

    Unesco Dünya Kültür Mirası Listesinde Yer Alan Nemrut’a Dair

    Bir uçtan bir uca tarihi ve doğal güzelliklerle dolu olan ülkemiz tam da bu yüzden tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Coğrafi özellikleri açısından çok zengin bir içeriği olan Türkiye, asırlardır pek çok medeniyete ev sahipliği yapan bir özelliğe sahip. Ülkenin doğal güzelliklerinin pek çoğunun UNESCO dünya kültür mirası listesinde yer alması ise ayrı bir gurur kaynağı. İşte o kültürel miraslardan biri de Nemrut Dağı.

    Nemrut Dağı, Adıyaman ili Kahta ilçesinde yer alan 2150 metre yükseklikte bir dağdır. 1987 yılında UNESCO tarafından “Dünya Mirası” ilan edilmiş ve milli parkı ile birlikte koruma altına alınmıştır. Kommagene Krallığı’nın kutsal bölgesi olarak da bilinen Nemrut Dağı civarında Helenistik Çağ’a ait pek çok kalıntı bulunmuştur. Anıt mezarlar ve Tümülüslerin varlığı ile gizemli, çekici ve büyüleyici bir özelliğe sahip olan Nemrut I. Antiochos’a ait pek çok iz taşır.

    Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara şükran borcunu göstermek için dağ eteklerine yaptırdığı heykeller ve mezarlar bölgeye apayrı bir değer katar. Bu heykeller anıtsal özellik taşır ve her biri ortalama 8 ila 10 metre yüksekliktedir. Kireçtaşı bloklarla inşa edilen heykeller görkemli ve iyi korunmuş halleriyle Türkiye’nin en zengin kültürel miraslarından biridir.

    Nemrut’un doruğunda yerleşme yoktur. Antiochos’un tümülüsü ve kutsal mekanlar yer alır. Kralın yakılan külleri ve kemiklerinin bulunduğu bu Tümülüs iyi korunmuş haldedir. Nemrut’taki tüm heykeller Helenistik, Pers ve yerel sanat figürlerinden izler taşır. Bu anlamda Nemrut doğu ile batıyı harmanlayan derin ve zengin bir karakteristiğe sahiptir.

    Nemrut Dağı’nın Özelliği

    Nemrut Dağı’nın en büyük özelliği volkanik, tabii anıt ve de insan eli değmiş bir özellikte olmasıdır. Bu üç özelliği barındıran Nemrut 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. Nemrut Dağı’nın faaliyete geçme riski de söz konusu. Birbirinden etkileyici heykellerin varlığı yüzünden Tanrıların Dağı olarak bilinen Nemrut’a ulaşım günümüzde bile hala tam anlamıyla mümkün olamamaktadır. Pagan etkisiyle yapılan heykellerde Pers ve Yunan kültürü izlerini görmek mümkün. Boyu 10 metreye varan bu heykellerin, o dönemin ilkel koşullarında nasıl yapıldığı ve oraya nasıl taşındığı hala bir sır.

    Nemrut’a Nasıl Gidilir?

    Gizemli ve büyüleyici atmosferi ile yerli ve yabancı pek çok turistin ilgisini çeken Nemrut’a ulaşabilmek için önce Adıyaman’a gitmek gerekiyor. Adıyaman’a ulaştıktan sonra araç kiralayarak ya da bölgeye giden turlara katılarak bu gizemli coğrafyayı gözlerinizle görebilir ve keyifle gezebilirsiniz.

    Yazı kaynağı : blog.baruthotels.com

    UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

    UNESCO 17. Genel Konferansı, 17 Ekim-21 Kasım 1972 tarihleri arasında Paris’te toplanmış ve 16 Kasım 1972 tarihinde UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’yi kabul etmiştir. Türkiye Sözleşmeye 14.04.1982 tarih ve 2658 sayılı Kanunla taraf olma kararı almış, Kanun Bakanlar Kurulu tarafından 23.05.1982 tarih ve 8/4788 sayılı Kararla onaylanmış ve 14.02.1983 tarih ve 17959 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Gerekli belgelerin UNESCO Genel Merkezi’ne sunulmasıyla Türkiye Sözleşmeye 16.03.1983 tarihinde resmen taraf olmuştur. 1972 Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi’ne göre oluşturulan ve Dünya Mirası Komitesi (DMK) tarafından belirlenen Dünya Mirası Listesi'nde Dünya Miras Alanı olarak ilan edilen 1154 miras yer almaktadır. Bunlardan 897’si kültürel, 218’i doğal ve 39’u karma (doğal ve kültürel) miraslardır. Türkiye’nin bu listede 17’si kültürel, 2’si karma olmak üzere 19 miras alanı bulunmaktadır:

    1. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) 1985 
    2. İstanbul'un Tarihi Alanları (İstanbul) 1985 
    3. Göreme Millî Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) 1985 (Karma Miras Alanı) 
    4. Hattuşa: Hitit Başkenti (Çorum) 1986 
    5. Nemrut Dağı (Adıyaman) 1987 
    6. Hieropolis-Pamukkale (Denizli) 1988 (Karma Miras Alanı) 
    7. Xanthos-Letoon (Antalya-Muğla) 1988 
    8. Safranbolu Şehri (Karabük) 1994 
    9. Truva Arkeolojik Alanı (Çanakkale) 1998 
    10. Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) 2011 
    11. Çatalhöyük Neolitik Alanı (Konya) 2012 
    12. Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) 2014 
    13. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) 2014 
    14. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı (Diyarbakır) 2015 
    15. Efes (İzmir) 2015 
    16. Ani Arkeolojik Alanı (Kars) 2016 
    17. Aphrodisias (Aydın) 2017 
    18. Göbekli Tepe (Şanlıurfa) 2018
    19. Arslantepe Höyüğü (Malatya) 2021 

    UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Türkiye için Tıklayınız

    UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirası

    Geçici Listesi

    UNESCO’nun 1972 yılında kabul ettiği Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşmeye bağlı olarak oluşturulan Dünya Kültürel ve Doğal Mirası Listesinde 2021 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkanlığı ve ev sahipliğinde Fuzhou’da gerçekleştirilen Dünya Mirası Komitesi Genişletilmiş 44. Oturumunda kabul edilen miraslarla birlikte 1154 miras yer almaktadır. Bunlardan 897’si kültürel, 213’i doğal ve 39’u karma (doğal ve kültürel) miraslardır. Türkiye’nin söz konusu listede 17’si kültürel, 2’si karma olmak üzere 19 miras alanı bulunmaktadır.

    Dünya Miras Komitesi tarafından UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan bu mirasların yanı sıra bir de bu listeye önerilmesi öngörülen ancak henüz adaylık süreçleri tamamlanmayan miraslardan oluşan Geçici Liste bulunmaktadır. Geçici Liste Üye Devletler için ulusal bir envanter niteliğinde olup, asıl listeye başvurulacak olan alanlar bu listeden seçilerek belirlenmektedir. UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde 179 Taraf Devletin 1720 mirası yer almaktadır. Türkiye’nin Geçici Listede ilki 1994 yılında sunulan ve son olarak 2021 yılında güncellenen şekliyle 77 kültürel, 4 karma ve 3 doğal olmak üzere toplam 84 mirası bulunmaktadır.

    Listeye Kaydediliş Tarihleriyle

    Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesindeki Alanları

    Karma (Doğal ve Kültürel) Miraslar:

    78. Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları (Amasya) 2015

    79. Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı (Antalya) 2000

    80. Kekova (Antalya) 2000

    81. Kemaliye Tarihi Kenti (Erzincan) 2021 

    Doğal Miras:

     82. Tuz Gölü Özel Doğa Koruma Alanı (Ankara-Konya-Aksaray) 2013
     83. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti (Samsun) 2016
     84. Ballıca Mağarası Tabiat Parkı (Tokat) 2019

    Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Alanları için Tıklayınız

    UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi için Tıklayınız

    Yazı kaynağı : www.unesco.org.tr

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap