Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    hz peygamberin ibadet hayatından çıkarılabilecek ilkeleri örneklerle açıklayınız kısaca

    1 ziyaretçi

    hz peygamberin ibadet hayatından çıkarılabilecek ilkeleri örneklerle açıklayınız kısaca Ne90'dan bulabilirsiniz

    Hz. Peygamberin İbadet Hayatından Çıkarılabilecek İlkeler

    Hz. Peygamberin İbadet Hayatından Çıkarılabilecek İlkeler

    Hz. Peygamberin İbadet Hayatından Çıkarılabilecek İlkeleri Örnekler İle Açıklayınız

    Allah’ın emir ve yasaklarını kullarına ileten peygamberimiz ibadetleri ile kullara örnek olarak öncülük etmiştir. Hz. Peygamber ibadetlerinde Allah’a kulluk etme bilincinin hep diri tutulması gerektiğine önem vermiştir. Kulların iman, ibadet ve güzel molan davranışları ile desteklemesi halinde kulluk bilincinin hep ayakta kalacağını belirtmiştir.

    Kulların en sevileni olan peygamber efendimiz ömrü vefa ettiği sürede hiçbir ibadetine ara vermeden devam etmiştir. Biz aciz kullara da peygamberimizin ibadeti konusunda hassasiyeti örnek olmalıdır. İbadetlerini yerine getiren her kul elinden geldiğince ibadetlerine ara vermeden devam etmeye özen göstermelidir.

    Hz. Peygamber Kolalık Tavsiye Etmektedir

    İbadetler konusunda dünya üzerinde var olmuş en hassas kişi olan peygamberimiz ümmetine ibadetleri konusunda kolaylıklar sağlayacak tavsiyelerde bulunmuştur. Bu neden ile ibadetlerini gerçekleştirmeye gayret eden kulların ağır yükler altına girmeden emredilen şekilde ibadet etmelerini önermektedir.

    Efendimiz namazını huşu içinde kılmayı, oruç tutarken günahtan korunmayı ve ezanla birlikte beklenmeden orucun açılmasını, malın fazla olan kısmını paylaşmak, zekâtların düzenli verilmesi gibi konularda da kullara öncülük edecek davranışlar sergilemiştir. Kullar olarak efendimizin bu önerilerini dikkate alarak hayatınıza uyguladığımızda Allah tarafından çok daha fazla sevilen bir kul olabilirsiniz.

    Müslümanların ibadetleri ile Allah rızası kazandığını aklından çıkarmaması gerekmektedir. İbadetlere çok güvenmekte bir hatadır, yaptığı ibadeti az bulup ümitsizlik yaşamakta bir hatadır. Bu neden ile kullar yaptığı ibadet ile rehavete kapılmadan emredilen kadar ibadetlerini yerine getirmelidir.

    Yazı kaynağı : www.dershane.tv

    Peygamberimizin ibadet hayatını anlatabilir misiniz?

    Peygamberimizin ibadet hayatını anlatabilir misiniz?

    Değerli kardeşimiz,

    Hz. Peygamberin İbadet Hayatı

    Her konuda olduğu gibi ibadetler konusunda da ümmetine örnek olan Hz. Peygamber (asm), ibadetlerde kulluk bilincinin diri tutulmasına önem vermiş; imanın anlam ve lezzetinin, ancak ibadet ve güzel davranışlarla desteklendiğinde yakalanabileceğini belirtmiştir . Zira sosyal hayattaki bilinçli duyarlılık, Allah’a karşı sorumluluk bilinci diye de ifade edebileceğimiz takva hali böyle oluşur. Sürekli Yüce Allâh'a ibadetle meşgul olan Hz. Peygamber (asm), ibadetlerine devam etmiş, ömrü boyunca hiçbir ibadetini bırakmamış;

    Hz. Peygamber (asm), kendisi ibadetlere son derece düşkün olmasına rağmen, ümmetinin daha fazla ibadet etme gayretiyle de olsa, aşırı gitmesini hoş karşılamamış, bunu helâk sebebi saymıştır. Hz. Peygamber (asm)'in ibadet hayatı hakkında bilgi alan üç sahabi, onun geçmiş ve gelecek bütün günahları affedilmesine rağmen böyle ibadet etmesini göz önüne alarak; biri hayatı boyunca uyumadan geceleri namaz kılacağını, ikincisi hayatı boyunca oruç tutacağını, üçüncüsü de evlenmeyeceğini söylemiştir. Bu haber kendisine ulaşınca Hz. Peygamber (asm),

    Hz. Peygamber (asm), ibadetlerde uyguladığı ve ümmetine tavsiye ettiği prensiplerden biri de kolaylık prensibidir. Bu sebeple, O’nun gönlü, hiçbir zaman kişilerin ibadet etme gayretiyle de olsa ağır yükler altına girmesine razı olmamıştır. Öyle ki O, ibadetin veya dini bir hükmün aslının korunması kaydıyla her konuda Müslümanlar için hep kolay olanı tercih etmiştir.

    Hz. Peygamber (asm) dinin direği olarak tanımladığı namaza çok düşkün olup, onu gözünün nuru olarak nitelendirmiştir. Kur’an’ın emrine uyarak namazlarını huşu üzere kılan Hz. Peygamber (asm), namaz kılarken sanki dünyaya veda eder, âhiret alemine dalardı. Zaten asıl olan, ibadetlerin Allâh'ı görüyormuşçasına yapılmasıdır. Nitekim Cibrîl hadisinde ihsanı bu şekilde tanımlamış ve

    Farz namazlara ilave olarak değişik zamanlarda nafile namazlar da kılan Hz. Peygamber (asm), gece ibadetine önem vermiştir. Özellikle Ramazan gecelerini ihya etmiş ve ramazanın son on gününü itikâfla geçirmiştir. Okuduğu ayetlerin derin anlamları üzerinde düşünmüş, namazların peşinden sık sık kısa ve özlü dualar yapmış, Yüce Allâh'ı zikrederek, bol bol tövbe ve istiğfarda bulunmuştur. Kur’an okumayı ve başkasının okuduğu Kur’an’ı dinlemeyi çok seven Hz. Peygamber (asm), Ramazan gecelerinde Cebrâil ile buluşarak Kur'an'ı mukabele etmişlerdir.

    Oruçla ilgili olarak Hz. Peygamber (asm), iftarda acele edilmesini, sahurda ise imsak vaktine kadar yenilmesini tavsiye emiş; sahur yemeğinde bereket olduğunu söylemiştir. Hz. Peygamber (asm) Ramazan orucunun yanında, yılın belirli dönemlerinde daha yoğun olmak üzere nafile oruçlar tutmuştur. Her ayın ortasına denk gelen günlerde, Pazartesi ve Perşembe günlerinde, Muharrem ayının 9-10 veya 10-1. günlerinde, Şevval ayında altı gün oruç tuttuğu ve ümmetine tavsiye ettiği, Recep ve Şaban aylarında ise daha fazla oruç tuttuğu hadis kaynaklarında yer almaktadır.

    Hz. Peygamber (asm), ihtiyacından fazla malını hiçbir zaman elinde tutmamış, komşularına ve ihtiyaç sahibi kimselere göndermiştir. İnsanların en cömerti olan Hz. Peygamber (asm), inananları zekatlarını vermeye ve zekatla da yetinmeyip onun dışında da ihtiyaç sahiplerine mali yardımda bulunmaya davet etmiştir. Zekatların biran evvel yerlerine ulaştırılmasına özen göstermiş, toplanan zekatları mümkün mertebe hiç bekletmeden dağıtmıştır.

    Her konuda Müslümanlara örnek olan Hz. Peygamber (asm), hiç şüphesiz ibadet konusunda da en güzel örnektir. Her Müslüman'ın gücü nispetinde onu örnek alarak kendisine bir ibadet programı oluşturması gerekir. Bununla birlikte, ümit ile korku arasında yaşamayı prensip edinmesi gereken Müslüman bireyin, ibadetlerini yetersiz görerek ümitsizliğe düşmesi doğru olmadığı gibi, ibadetlerine güvenmesi de doğru değildir.

    İlave bilgi için tıklayınız:

    Müminin günü nasıl olmalıdır? Peygamber Efendimiz'in Bir Günü Nasıldı?

    Selam ve dua ile...
    Sorularla İslamiyet

    Yazı kaynağı : sorularlaislamiyet.com

    Peygamberimizin ibadet hayatı

    Peygamberimizin ibadet hayatı

    Anlamı: "Allah'ım! Bana verdiğin rızık konusunda beni kanaat sahibi yap ve o rızkımı bereketli kıl. Zayi olan her nimetin daha hayırlısını bana ihsan eyle."

    (Hâkim, De'avât, No:1878)

    Bu duasında Peygamberimiz, kendisine rızık vermesini, rızkını bereketli yapmasını, tükettiği nimetin yenilerini ve daha iyilerini vermesini ve kendisini kanaatkâr yapmasını Allah'tan istemektedir.

    Rızık nedir?

    Yazı kaynağı : www.fikriyat.com

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap