Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    kabloya ihtiyaç duymadan radyo sinyalleri ile haberleşme yapılmasına imkan veren cihazlardır

    1 ziyaretçi

    kabloya ihtiyaç duymadan radyo sinyalleri ile haberleşme yapılmasına imkan veren cihazlardır Ne90'dan bulabilirsiniz

    Telsiz

    Telsiz

    Telsiz, haberleşmede kullanılan alıcı-verici bir radyo. Kabloya ihtiyaç duymadan, radyo sinyalleri ile haberleşme yapılmasına imkân veren cihazlardır. Normal radyo alıcılarından farkı, cihazın aynı zamanda yayın yapma kapasitesine sahip olmasıdır. Bu nedenle bazı dillerde "iki yönlü radyo" olarak adlandırılır.

    Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

    Radyo ışınlarının varlığı ilk olarak 1864 yılında James Cemlerk Maxwell tarafından teoretik olarak söylenmiş ve 1888 yılında Heinrich Hertz tarafından deneysel olarak onaylanmıştır. İlk telsiz bağlantısı 1896 yılında ünlü bilim insanı Guglielmo Marconi tarafından gerçekleştirilmiştir.[kaynak belirtilmeli] Marconi bunu gerçekleştirmek için, radyo ışınlarının varlığını kanıtlayan Heinrich Hertz tarafından yapılan, bir telsiz vericisi ve alıcısı, anten telleri ve elekro manyetik dalgalar için bir göstergeç kullanmıştır. II. Dünya Savaşı’ndan günümüze, Erich Zepler tarafından geliştirilen telsiz tasarım tekniği kullanılmaktadır.

    Çalışma prensibi[değiştir | kaynağı değiştir]

    Her telsiz belirli bir frekans aralığında çalışır. Bağlantıya geçmek istediğiniz kişiyle aynı frekansta bulunmanız gerekmektedir. Her ülkede frekans aralıklarını belirleyen kurumlar vardır. Türkiye'de bu kurumun adı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'dur.

    Telsiz cihazları, genel olarak, bir istasyonun gönderme yapması sırasında diğerinin dinlemede bulunması esasına dayanarak çalışır. Simplex haberleşme olarak tanımlanan bu yöntemde, her iki istasyon aynı frekansı kullanır. Aynı anda iki istasyonun konuşması ise, iki farklı frekansın kullanılmasıyla olasıdır ve "duplex haberleşme" olarak anılır.

    Lisans gerektirmeyen 27 MHz bandında kullanılan "halk bandı" (citizen band) telsizlerde, bir istasyonun konuşmasını tamamladığında "roger beep" olarak adlandırılan tiz bir ses yayınlanır veya görüşmesini bitiren istasyon, mesajının bittiğini bildirir. Radyo amatörleri arasında "roger beep" kullanılmaz, zira görüşme sonunda Q koldarından örneğin QSL "mesajım alındı mı?" kullanılır.

    Radyo amatörleri, uzun dalga olarak adlanırılan çok düşük frekanslardan başlayarak, kısa dalga ağırlıklı olmak üzere, çok yüksek frekanslarda çalışma olanağına sahiptir.

    Amatör Telsiz kullanmak için her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de ehliyet almanız zorunludur. CB ve PMR Telsiz kullanmak için , Yeni Telsiz Kanununa ve KMT yönetmeliğine göre ruhsat veya ehliyete ihtiyaç yoktur.

    Belgesiz haberleşme yapmak çeşitli cezalar içeren yaptırımlara sahiptir. Bunların temel amacı haberleşme güvenliğini ve kalitesini korumaktır.

    Telsiz ehliyeti almak için KEGM'nin https://www.kiyiemniyeti.gov.tr/ehizmetler/amator_telsiz_sinavi_on_basvuru adresinden kimlik bilgilerinizle e-devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

    Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

    Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

    Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org

    Telsiz Teknik Servisi | Netser Teknoloji - Telsiz Satışı ve Telsiz Teknik Servisi

    Telsiz Teknik Desteği;

    Yazı kaynağı : www.netserteknoloji.com.tr

    Telsiz

    Telsiz

    Telsiz nedir, Telsiz ne demek

    Telsiz; Dil bilgisi yönünden Türkçe'de sıfat olarak kullanılır.

    "Telsiz" ile ilgili cümle

    Telsiz hakkında bilgiler

    Telsiz, haberleşmede kullanılan alıcı-verici bir radyo. Kabloya ihtiyaç duymadan, radyo sinyalleri ile haberleşme yapılmasına imkan veren cihazlardır. Normal radyo alıcılarından farkı, cihazın aynı zamanda yayın yapma kapasitesine sahip olmasıdır. Bu nedenle bazı dillerde "iki yönlü radyo" olarak adlandırılır.

    Radyo ışınlarının varlığı ilk olarak 1864 yılında James Cemlerk Maxwell tarafından teoretik olarak söylenmiş ve 1888 yılında Heinrich Hertz tarafından deneysel olarak onaylanmıştır. İlk telsiz bağlantısı 1896 yılında ünlü bilim adamı Guglielmo Marconi tarafından gerçekleştirilmiştir. Marconi bunu gerçekleştirmek için, radyo ışınlarının varlığını kanıtlayan Heinrich Hertz tarafından yapılan, bir telsiz vericisi ve alıcısı, anten telleri ve elekro manyetik dalgalar için bir göstergeç kullanmıştır.

    Her telsiz belirli bir frekans aralığında çalışır. Bağlantıya geçmek istediğiniz kişiyle aynı frekansta bulunmanız gerekmektedir. Her ülkede frekans aralıklarını belirleyen kurumlar vardır.Türkiye'de bu kurumun adı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'dur.

    Telsiz cihazları, genel olarak, bir istasyonun gönderme yapması sırasında diğerinin dinlemede bulunması esasına dayanarak çalışır. Simplex haberleşme olarak tanımlanan bu yöntemde, her iki istasyon aynı frekansı kullanır. Aynı anda iki istasyonun konuşması ise, iki farklı frekansın kullanılmasıyla olasıdır ve "duplex haberleşme" olarak anılır.

    Telsiz ile ilgili Cümleler

    Telsiz anlamı, tanımı:

    Kişi : Eş, koca. Çekimli fiillerde ve zamirlerde konuşan, dinleyen, sözü edilen varlık, şahıs. Erkek. Oyun, roman, hikâye vb.nde yer alan kimse. Kadın veya erkeğe verilen genel ad, şahıs, zat, nefer.

    İletişim : Telefon, telgraf, televizyon, radyo vb. araçlardan yararlanarak yürütülen bilgi alışverişi, bildirişim, haberleşme, muhabere, komünikasyon. Duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılması, bildirişim, haberleşme, komünikasyon.

    Dalga : Deniz veya göl gibi geniş su yüzeylerinde genellikle rüzgâr, deprem vb.nin etkisiyle oluşan kıvrımlı hareket. Sıcak, soğuk, moda için belli bir süre etkili olan dönem. Geçici aşk ilişkisi. Bir yüzeydeki kıvrım. Gizli iş, dalavere. Esrar, eroin vb. uyuşturucu maddelerin verdiği keyif durumu. Saçların kıvrım genişliği. Titreşimin bir ortam içinde yayılma hareketi. Geçici sevgili. Dalgınlık. Arka arkaya gelen kriz vb. olayların her biri.

    Çalış : Çalma işi.

    Telsiz bağlantısı : İki telsiz arasında kurulan haberleşme bağlantısı.

    Telsiz telefon : Elektromanyetik dalgalar yardımıyla çalışan telefon, radyotelefon.

    Telsiz telgraf : Elektromanyetik dalgalar yardımıyla çalışan telgraf düzeni, radyotelgraf.

    El telsizi : Elde taşınabilen telsiz.

    Telsi : Çok ince telciklerden oluşan.

    Telsizci : Genellikle gemilerde, uçaklarda karayla gemi, yerle uçak arasında ve daha başka gemi ve uçaklarla telsiz bağlantısı kurmakla görevli kimse.

    Telsizcilik : Telsizcinin görevi.

    Kapsama : Kapsamak işi.

    Elektromanyetik : Elektromanyetizması bulunan veya bununla ilgisi olan.

    Yardım : İşlerin daha etkin ve verimli olabilmesi için sağlanan katkı, destek. Etki. Bağış, iane. Kendi gücünü ve imkânlarını başka birinin iyiliği için kullanma, muavenet. Bir ülkeye bağış veya ödünç olarak verilen para ve ihtiyaç maddeleri.

    Araç : Kastamonu iline bağlı ilçelerden biri. Bir iş yapmakta veya sonuçlandırmakta gücünden yararlanılan nesne. Taşıt. Kişiler veya nesneler arasında bağlantı sağlayan şey, vasıta.

    Haberleşme : İletişim. Yazışma.

    Alıcı : Kamera. Azrail. Kendisine bir şey gönderilen kimse. Satın almak isteyen kimse, müşteri. Almaç.

    Verici : Çıkar gözetmeksizin her türlü yardımı yapan, esirgemeyen kimse. Veren, verme yanlısı olan kimse. Başkasına aktarılmak üzere kan, doku veya organ veren kimse, donör. Elektromanyetik dalgalar yardımıyla işaret, ses ve görüntü iletmeye yarayan cihazların genel adı.

    Telsiz bağlantı : elektrik, uziletişim: Elektromanyetik dalgaların dağ gibi yüksekliklere çarpıp kırılmasını önlemek için yüksek yerlere konan, birbirini gören antenlerle telefon bağlantısının (radyo, televizyon da olabilir) kurulmasını sağlayan dizge.

    Telsiz bağlantılı alıcı : Dışarıda yayın takımınca kullanılan, görüntüleri, yerleşik donatımlara telsiz bağlantısıyla aktaran ufak boy alıcı.

    Telsiz bağlantısı yayacı : Yüksek tepelere birbirini görebilecek biçimde kurulan, bir önceki yayaçtan aldığı imleri yükselterek bir sonrakine aktaran, hem alıcı hem verici olarak çalışan telsiz bağlantısı sağlayıcı yayaç.

    Telsiz dalgası : Telsiz iletişiminde ve radyo yayınlarında kullanılan, sesle kiplenilebilir akıramııknatıssal dalga.

    Telsiz sıklıkları yükselteci : Radyo sıklığındaki elektriksel titreşimleri güçlendiren aygıt.

    Diğer dillerde Telsiz anlamı nedir?

    İngilizce'de Telsiz ne demek? : adj. wireless

    n. wireless, radio, walkie-talkie, transceiver

    Fransızca'da Telsiz : sans fil

    Almanca'da Telsiz : n. Funk, Funkspruch

    Rusça'da Telsiz : n. радио (N), радиограмма (F)

    adj. беспроволочный

    Yazı kaynağı : nedir.ileilgili.org

    Depremde telefon yerine telsiz ile iletişim! (Video)

    Depremde telefon yerine telsiz ile iletişim! (Video)

    Telsiz nedir?

    Telsiz, haberleşmede kullanılan alıcı-verici bir radyo.

    Kabloya ihtiyaç duymadan, radyo sinyalleri ile haberleşme yapılmasına imkan veren cihazlardır.

    Her telsiz belirli bir frekans aralığında çalışır. Bağlantıya geçmek istediğiniz kişiyle aynı frekansta bulunmanız gerekmektedir. Telsizlerin destekledikleri frekansları ve menzilleri farklılık gösterebilir. Lisanssız telsizlerin menzilleri 2 – 20 km arası değişebiliyor.

    PMR446 telsizler 500 mW RF çıkış gücüne sahip ve kapalı alanlarda orta ölçekli tesislerin ihtiyacını görecek kapasiteye sahiptirler, kapalı alanlarda bina yapısı ve metal yoğunluğu haberleşme mesafesini etkilemektedir, açık alanlarda ise konuşma mesafeleri arazi şartlarına bağlı olarak teoride 3-20 Km mesafeye kadar çıkabilmektedir, 20 Km haberleşme için herhangi bir engel olmaması ve frekansın herhangi bir şekilde enterferansa maruz kalmamış olması şartı gerekmektedir.

    PMR Nedir?

    PMR 446 kelimesi bir kısaltma olarak "Private Mobil Radio" kelimelerinin baş harflerini temsil etmektedir. Bir anlamda özel taşınabilir el telsizi de diyebiliriz.

    Genellikle PMR kelimesinin yanında kullanılan 446 sayısı ise bu el telsizlerinin belli ve sınırlı bir frekans aralığını (446.000 – 446.100 MHz.) kullandıkları içindir.

    Bu telsizler bulundukları ülkede izin verilmiş frekans ve güçlerde gönderme yapabilen, amatör telsizcilerin kullandığı el telsizlerle kıyaslandığında görece kısa mesafe erişimli ve sadece ses

    haberleşmesine yönelik olan alçak güçlü telsiz cihazlarıdır.

    PMR Telsizde Lisans Gerekli midir?

    Hayır, Türkiye'de PMR kullanmak için herhangi bir ruhsat gerekmemektedir. PMR'lar, birçok Avrupa ülkesinde serbest olarak kullanılmakta ve Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI 300 296) spesifikasyonlarına uygun olarak üretilmekte olup, ülkemizde "T.C. Telekomünikasyon Kurumu Onaylı"dır.

    PMR Görüşme Mesafesi

    Bir telsizin görüşme mesafesi için anten çıkış gücü, anteni veya diğer başka özellikleri olacak şekilde sınırlamak mümkün değildir. Engeller, manyetik alanlar, binalar, tepeler, ufki görüş açısı veya yüksekliği gibi bir çok etken görüşme parametreleri değiştirmektedir. 0.5W lık en iyi çeken telsiz bile bir telsizin menzili ise coğrafi koşullara bağlı olarak değişir, en iyi şehir içi 3-5 km.'dir. Şehir dışı düzlük yollarda 20 -30 Km. mesafede diğer uzaktaki arkadaşınız ile de konuşabilirsiniz. Şehir içerisinde, bina, frekans kirliliği ve engellerin yoğunluğuna göre mesafe değişiklik göstermektedir.

    Aktarıcı Sistemler Nedir? (Röle,Tekrarlayıcı)

    VHF, UHF bantlarinda arazi sekilleri ve/veya istasyonlar arasi mesafe haberlesmeyi güçlestiren, bazen de imkansiz hale getiren faktörlerdir. Bu gibi durumlarda röle ya da aktarici istasyon denilen birtakim cihazlardan istifade edilir. Temel olarak bir röle cihazi yüksek kazançli bir anten, az kayipli bir anten kablosu, filtre ünitesi (duplekser), alici ve verici bölümler ile bunlarin kontrol ünitesinden meydana gelir. Alici ve verici frekanslari arasinda farklilik bulunan röle cihazlari filtre ünitesinin yardimiyla, alicisinin duydugu isaretleri ayni anda vericisinden güçlendirilmis olarak yayinlar. Özellikle haberleşme mesafesi sınırlı el cihazları uzak mesafelerle görüşme yapabilmenin tek yolu budur. Çünkü röle istasyonları genelde olabildiğince yüksek tepelere konumlandırılır. Bu sayede, birbirlerini doğrudan göremeyen cihazların haberleşebilmesi de mümkün olur.

    Yazı kaynağı : www.haberler.com

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap