Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    kişinin yaşadığı çalıştığı ortamın temizliğinden ve düzeninden atasözü

    1 ziyaretçi

    kişinin yaşadığı çalıştığı ortamın temizliğinden ve düzeninden atasözü Ne90'dan bulabilirsiniz

    Temizlik ile ilgili atasözleri

    Temizlik ile ilgili atasözleri

    Konumuzda atalarımızın söylemiş olduğu ve dillerden dillere günümüze gelen Temizlik ile ilgili atasözleri ve anlamları paylaşmaya çalışacağız… Sağlık ve temizlik ile ilgili atasözleri ve anlamları, temizlik ile ilgili atasözleri ve deyimler için konumuzun sonuna her bir konu için linler verdik. Oradan istediğiniz bölüme geçebilirsiniz…

    Temizlik hepimizin bildiği üzere, Yüce dinimizin en önemli özelliklerinden biridir. Müslüman temiz olmalıdır. Allah teala hazretleri temizdir ve temiz olanları sever. Peygamber sav. Efendimiz de bu konuda “Temizlik imanın yarısıdır” buyurmuştur. Bizler müslümanlar olarak her daim temiz olmalıyız. Biz Rabbimize ibadet etmek için abdest alarak günde 5 kere temizleniyoruz.

    Şimdi konumuzda atalarımızın temizlik konusunda bulabildiğimiz sözlerini açıklamaya çalışacağız. Umuyoruz sizler için de faydalı olur.

    Sizler de Temizlik ile ilgili atasözleri paylaşmak isterseniz  yorum bölümünden ekleyebilirsiniz. Yorumlarınız bizlere daha iyi paylaşımlar yapmak için yol gösterecektir.

    Temizlik ile ilgili Atasözleri ve Anlamları

    Aslan yattığı yerden belli olur. Türk Atasözü

    Anlamı : Kişinin oturduğu ev ve çalıştığı ortamın temizliği ve düzeninden o kişinin temiz ve düzenli bir kişi olup olmadığı anlaşılır.

    Temizlik İmandan gelir. Türk Atasözü

    Anlamı :Temiz olmanın, çevreye zarar vermemenin dini bir gereklilik olarak insanın hayatında yer almasını gerektiğini ve bunun ilahi bir yönü olduğunu aktaran ve anlatan nasihat edici bir atasözüdür.

    Temiz avlu evin süsüdür. Türk Atasözü

    Anlamı : İnsanların yaşadıkları yeri ve çevreyi temiz tutmaları gerektiğini öğütleyen ve temizliğin güzel bir şey olduğunu vurgulayan en sağlıklı bakan atasözlerinden biridir.

    Temiz iş altı ayda çıkar. Türk Atasözü

    Anlamı : Doğru dürüst yapılması istenen iş uzun zaman ister. Yapılan işin yavaş yapılması değil, dikkatli ve güzel bir şekilde yapılması vurgulanıyor.

    Devamlı akan su yatağını ve kendini temiz tutar. Türk Atasözü

    Anlamı : Devamlı temizlenen şeyler kir, pislik barındırmaz anlamında kullanılan atasözüdür.

    Evini temiz tut misafir gelebilir kendini temiz tut azrail gelebilir. Türk Atasözü

    Anlamı : İnsan her an misafire ve ölüme hazırlıklı olmalıdır. O nedenle her daim temiz olunmalıdır. Hayatımız her an yüce Yaratıcının emriyle son bulabilir. O nedenle dinimizin gerekliliklerini her zaman zamanında yapmaya çalışmalıyız.

    Temiz bir çevre istiyorsan, önce kendi kapının önünü süpür. Türk Atasözü

    Anlamı : Temizlik ailede başlar genellemesine ulaşılabilir.

    Çocuk büyütürken evi temiz tutmak, kar hala yağarken kapının önünü temizlemek gibidir. Türk Atasözü

    Anlamı :  İş devam ederken temizlik yapılmaz manasına bir atasözümüzdür. Yapılan bir iş bitmeden temizlik yapılması pek faydalı olmaz. İşler bittikten sonra temizlemek daha iyi olur anlamında kullanılabilir.

    Tüccarın malı temiz olsa yol üzerinde kendisi yer. Türk Atasözü

    Anlamı : Bir insan kendisine ait olan bir malı mutlaka kullanmak ister. Eğer kullanmak yerine satmak istiyorsa o mal kaliteli değildir. Bu nedenle kişi kendisi kullanmadığı malı başkasına vermek ister.

    İnsanı elbisesine göre karşılarlar, bilgisine göre ağırlarlar. Türk Atasözü

    Anlamı : Bir insanı elbisesine göre değer verirlerken, asıl önemli olan ilmidir. İnsan toplum içerisine çıkarken mümkün olduğunca yeni ve temiz güzel elbiselerle gitmek durumundadır anlatılan.

    Temiz elleri olan insanların da kirli düşünceleri vardır. Türk Atasözü

    Anlamı : Bir insan ne kadar güvenilir olsa da, nefsi ister istemez kötü ve hoş olmayan şeylere meyl eder.

    Temizlik ve Sağlıkla ilgili Atasözleri

    Akan su yosun tutmazTürk Atasözü

    Su akmayınca durulmazTürk Atasözü

    Güneş girmeyen eve doktor girerTürk Atasözü

    Temiz hava garip kokarTürk Atasözü

    Sağlık varlıktan yeğdirTürk Atasözü

    Temizlik ile ilgili atasözleri ve anlamları konumuzdan sonra Sağlık ve Temizlik konusunda diğer konularımıza aşağıdaki linklerden kolaylıkla ulaşabilirsiniz… Semih YAŞAR

    Temizlikle ilgili ayetler

    Sağlık ile ilgili atasözlerimiz

    Temizlik ile ilgili hadisler

    Temizlik ile ilgili sözler

    Sağlıkla ilgili deyimler

    Temizlik ile ilgili deyimler

    Eski sitemizdeki yorumlar…

    Yazı kaynağı : www.dostkelimeler.com

    Temizlik ile ilgili atasözleri ve anlamları

    Temizlik ile ilgili atasözleri ve anlamları

    Temizlik ruhun gıdasıdır
    * Temiz olmak insanı sağlığını etkilediği kadar manevi hayatını da şekillendiren bir faaliyettir.
    * Temizlik, sağlıklı yaşamanın temel kuralıdır. Kişisel temizliğine dikkat eden, temiz bir ortamda yaşayan kişi kendini huzurlu ve güvenli hisseder.

    Evini temiz tut misafir gelebilir kendini temiz tut Azrail gelebilir
    insan her an misafire ve ölüme hazırlıklı olmalıdır. Temizlik o yüzden her zaman gereklidir.

    İnsanı elbisesine göre karşılarlar, bilgisine göre ağırlarlar
    İnsanlar ilk karşılaşmada genel olarak, bilmediği ve tanımadığı kişinin kılık kıyafetine, dış görünüşüne bakarak bir yargıya varır. Kişi ilk izlenimler doğrultusunda bir tutum ve davranışla karşılaşır. Sonrasında kişinin tanınmasıyla nasıl biri olduğu anlaşılır. Tanışmadan sonra kıyafetine göre değil, kişiliğine göre davranılır.

    Aslan yattığı yerden belli olur
    * İnsanların kişilikleri ile sürekli bulundukları yerler arasında bir özdeşlik kurmak mümkündür. Bir kimsenin kişiliği çalıştığı iş yerinin niteliğinden; yatıp kalktığı evin temizliğinden, düzeninden anlaşılır.
    * Kişiyi yaşadığı yer anlatır ve davranışlarını açıklar” anlamında kullanılan bir söz.
    * İnsanların yaşadıkları yer ve davranışları onların nasıl bir insan olduğunu ifade eder. Kirli ve pasaklı insanlar gerçek hayatında da bu şekilde, temiz ve titiz insanlarda gerçek yaşamlarında bu şekilde temiz ve titizdirler. Kötü niyetli insanlar ve iyi niyetli insanlarda bu şekilde sınıflandırılırlar.

    Temiz avlu evin süsüdür
    İnsanların yaşadıkları yeri ve çevreyi temiz tutmaları gerektiğini öğütleyen ve temizliğin güzel bir şey olduğunu vurgulayan en sağlıklı bakan atasözlerinden biridir.

    Yuvayı yapan dişi kuştur anlamı
    * Evin dışındaki işler erkekten, içindeki işler de genellikle kadından sorulur. Bu bakımdan tertipli, geçinmesini bilen, çekip çeviren, en önemlisi tutumlu olan kadın ailesini huzurlu kılar; evin içine mutluluk getirir.
    * Bir evin yönetim, geçim düzenini ve ailenin mutluluk içinde yaşamasını kadın sağlar.
    * Ülkemizde çalışan genellikle erkeklerdir. Parayı kazanan erkek olmakla birlikte, harcamalarda da birinci derece etkili olan ve evin işlerini çekip çeviren kadındır. Bir evin yönetimini, geçim düzenini ve ailenin mutluluk içinde yaşamasını kadın sağlar. Ailede, her bireyin ayrı görevleri ve yerleri vardır. Kadın ailenin ekonomisini düzenler. O tutumlu olursa aile de huzurlu ve mutlu olur.

    Dost başa düşman ayağa bakar
    * Temiz giyinip kuşanmak hem dost, hem de düşman için oldukça önemlidir. Bu durum başımızı yukarıda görmek isteyen dostlarımızı sevindirecek, ayağımızın kaymasını bekleyen düşmanlarımızı da kahredecektir.
    * İnsan yukarıya doğru yükselir, aşağıya doğru alçalır. Baş, vücudun yukarısındadır, ayakta tam altımızda. Bize bakan her tarafımızı görür. İnsana dostta bakar, düşmanda. Bundan dolayı dosta karşıda, düşmana karşıda güzel giyinmek gerekir. Çünkü dost, yükselmesini görmek istediği başımıza; düşman, kaymasını beklediği ayağımıza bakar.
    * Dostlar iyiliğimizi, düşmanlar kötülüğümüzü görmek ister. Dost insanın bir parçası sayılır. Kendisine neyi uygun görürse, dostuna da onu ister. Çünkü dostunun karşılaşacağı kötü bir durum, alacağı bir leke, kendisim de üzecek, kendisini de lekeliyecektir. Kurduğu dostluğun sürmesi için elinden gelen her şeyi yapar ve onun yüzünün gülmesini ister. Oysa düşman, pusuda bekler. Üüşmanının iyiliğini istemediği gibi, ayağının kayacağı kötü zamanı da sabırsızlıkla bekler. Düşmanı tanımak bu gibi durumlara hazırlıklı olmamızı sağlar.

    Temiz iş altı ayda çıkar
    Her iş belli bir zaman içinde yapılmalıdır. Belli zaman gereken işleri çok kısa zamanda tamamlamak o işin eksik bir şekilde çıkmasına neden olur. Aceleyle güzel bir iş yapmak, kaliteli bir şey üretmek mümkün değildir. Kusursuz bir şekilde yapılmak istenen iş acele bitirilemez. Bu nedenle işi düzgün ve eksiksiz yapmak için gerekli zaman ayrılmalıdır.

    Kalaylı bakır küflenmez
    * Saf, temiz, dürüst ve namuslu kimseye kimse kara çalamaz; onun şahsiyetine kimse leke süremez.
    * Temizliğini herkesin bildiği kişi ve iş lekelenemez.

    Bekârın parasını it yer, yakasını bit.
    * Çoğu bekâr kişide sorumluluk bilinci yoktur, çünkü düşünmesi gereken eşi ve çocukları yoktur. Bu nedenle parasını gereksizce harcar, çevresindeki asalaklara yedirir. Hayatı düzensiz, beslenmesi dengesiz, temizliği yarım yamalaktır, genelde üstü başı kirli hatta bitlidir.

    Su akmayınca durulmaz
    Kimi iş, konu, olay ya da durumlar pek çok tartışma, çekişme ve mücadeleden sonra aydınlığa kavuşur. Hemen herkes niyetini açığa vurur, fikrini söyler, söylenmedik bir şey kalmaz, sonunda mesele çözülür ve iş yoluna girer.

    işemekle deniz pis olmaz
    * Doğruluğuna, dürüstlüğüne herkesin inandığı bir kimse, aşağılık kimselerin atmak istedikleri çamurla kirletilemez.
    * Herkes tarafından sevilen ve sayılan, doğruluğunda ve dürüstlüğünde şüphe olmayan kişiye atılan iftiralar o kişiyi küçük düşürmez. Aynı şekilde kaliteli bir ürün ne kadar kötülense de o ürün kalitesinden bir şey kaybetmez.

    Düşman ayağa dost başa bakar
    * Dosta karşı da, düşmana karşı da güzel giyinmek gerektir. Çünkü dost, yükselmesini görmek istediği başımıza; düşman, kaymasını beklediği ayağımıza bakar.
    * İnsan yukarıya doğru yükselir, aşağıya doğru alçalır. Baş, vücudun yukarısındadır, ayakta tam altımızda. Bize bakan her tarafımızı görür. İnsana dostta bakar, düşmanda. Bundan dolayı dosta karşıda, düşmana karşıda güzel giyinmek gerekir. Çünkü dost, yükselmesini görmek istediği başımıza; düşman, kaymasını beklediği ayağımıza bakar.

    Temiz bir çevre istiyorsan önce kendi kapının önünü süpür
    İnsanlar temiz bir çevrede yaşamak için kendi çevresini kirletmemeli, temiz tutmalıdır. Küçük sorunlar çözülmezse zamanla büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Huzurlu bir toplum için, insanlar öncelikle kendi davranışlarına ve hareketlerine dikkat etmeli, hata ve kusurlarını mümkün olduğunca düzeltmeye çalışmalıdır. Kendi hatalarını, eksikliklerini görmeden başkalarının kusur ve hatalarını abartıp büyütmek doğru değildir.

    Temiz bir vicdan kadar yumuşak yastık yoktur
    İnsanlar birine haksızlık yaptıklarında, üzdüklerinde ya da yalan söylediklerinde bunun muhasebesini yapacak olan vicdandır. Haksızlığı yapan kişi kendini huzursuz eder ve başını yastığa koyduğunda yatamaz duruma düşer. Fakat insanlara değer verdiğini sözleriyle hareketleriyle gösteren ve hiç bir haksızlıkta bulunmayan insan vicdanen huzurlu olduğu için kafasına takacak, başını ağrıtacak bir konu da olmaz.

    Akan su yosun tutmaz
    Bilinen bir şey ki, devamlı akan su kendini ve yatağını temiz tutar; hareketsiz ve birikinti hâlinde olan su da aksine mikrop ve pisliği bünyesinde taşır. Denebilir ki hareketlilik, canlılık ve çalışkanlık insanı canlı ve üretken yapar; iyimser kılar, kötülükten uzak tutar, düşkünlüğünü önler; böylece de o insan hem kendine, hem de başkalarına yararlı olur.

    Yazı kaynağı : www.huzursayfasi.com

    Temizlik ile ilgili atasözleri anlamlarıyla lütfen!!.... Idea question from @ZuckrenTürkiye

    Temizlik ile ilgili atasözleri anlamlarıyla lütfen!!.... Idea question from @ZuckrenTürkiye

    Merhaba

    Temizlik ile ilgili atasözleri yazalım ve anlamlarını öğrenelim;

    -Aslan yattığı yerden belli olur - Kişinin ev, okul, ofis gibi bulunduğu alanların durumu kişinin karakteri açısından bizlere bilgi verir. Kişinin bulunduğu alan derli toplu ve temiz ise o kişi sorumluluk sahibi ve temiz bir kişidir.

    -Dost başa düşman ayağa bakar - Bazı insanlar bizleri kıyafetlerimize ve kıyafetlerimizin durumuna göre yargılar. Kıyafetlerimizin temiz ya da kirli olmasını inceler, dikkat ederler. Bu nedenle kıyafetlerimizi temizlemeliyiz.

    -Yuvayı yapan dişi kuştur - Bir ailede, evin durumunun sorumluluğu kadına aittir. Evde yemek pişmesi, evin temiz olması kadınlara bağlıdır. Bu nedenle bu atasözündeki dişi kuş, kadın anlamına gelir. Bir kadın evi ile ilgili ise, o ev yuvaya dönüşür.

    Başarılar dilerim.

    Yazı kaynağı : doku.tips

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap