Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    madenciler çalışırken hangi ışık kaynağını kullanırlar

    1 ziyaretçi

    madenciler çalışırken hangi ışık kaynağını kullanırlar Ne90'dan bulabilirsiniz

    MADEN AYDINLATMALARI – İNTERMOBİL

    HELLA Maden Aydınlatmaları, karayolu sürüş güvenliğini ve konforunu madencilik operasyonlarına getiren ZEROGLARE™ optik sistemini geliştirdi! ZEROGLARE™ optik sistemi trafikten gelen herhangi bir ışığın, yaklaşmakta olan sürücünün gözlerine gelmesini engeller, göze vuran parıltıların ortadan kaldırılmasını garanti eder. Yenilikçi optik sistem, ışığın yaklaşmakta olan operatörlerin görüş alanı yerine aracın ön kısmına gelmesi için keskin bir yatay kesime sahiptir. HELLA Maden Aydınlatmaları, lüks otomobillere son teknoloji LED farlar üretmek için HELLA Otomotiv LED optik gelişmelerinden faydalanarak otoyol sürüşünün tüm avantajlarını sunan son derece dirençli bir çalışma lambası geliştirdi.

    Madencilik sektöründe faaliyet gösteren çoğu çalışma lambası üreticisinin ev optiği tasarım ve geliştirme yeteneği yoktur. Işık şiddetinin artması, yaklaşan operatörlerin gözlerinde parıltı oluşması sorununu beraberinde getirir. Bu nedenle, LED teknolojisinin pek çok avantajına rağmen, LED çalışma lambalarını test eden birçok maden sahası orijinal aydınlatma sistemlerine geri dönmüştür.

    HELLA Maden Aydınlatmaları ise madencilik endüstrisi ile istişarede bulundu ve ışığı yalnızca ihtiyaç duyulan yere veren bir optik sistem araştırma ve geliştirmesine yatırım yaptı. Sonuçta ZEROGLARE™ teknolojisi,  operatörlere, hem yer altı hem de yer üstü operasyonlarda, yaklaşmakta olan diğer operatörleri rahatsız etmeyecek şekilde  daha fazla görünürlük ve güvenlik sağlar.

    HELLA Maden Aydınlatmaları, 100 yıldan fazla süredir süren otomotiv optik tasarımını madencilik endüstrisi için dünyanın en ileri ağır iş aydınlatmalarına dahil eden RokLUME 380 ve RokLUME 280 LED Çalışma Lambalarını tanıtmaktan gurur duymaktadır. HELLA, AS 5000LED'in sağlamlığını ve dayanıklılığını lüks otomobiller için geliştirilen optik teknolojiyle birleştirerek, maden aydınlatmasında bir mihenk taşı olan ZEROGLARE™’ı yaratmıştır.

    Yazı kaynağı : www.intermobil.com.tr

    3. Sınıf Fen Bilimleri Işık Kaynakları konu anlatımı

    3. Sınıf Fen Bilimleri Işık Kaynakları konu anlatımı

    Hem evimizde hem de okulumuzda ve dışarıda ışık kaynaklarını kullanırız. Böylece etrafımız aydınlanır ve her yeri görürüz. Tabii ışık kaynakları hem doğal hem de yapay kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Şimdi bu kaynakların ne olduğuna bakalım ve özelliklerini inceleyelim.

     Işık Kaynakları

     Önce ışık kaynağı ne demek bunu öğrenelim.

     Işık Kaynağı: Farklı özelliklere sahip olarak Işık yayan ve çevresini aydınlatan nesnelere ışık kaynağı denir.

     Dünyamızın en büyük ışık kaynağı güneştir. Gündüzleri güneş sayesinde etrafımız aydınlanır ve her yeri görme şansı elde ederiz. Ancak hem gündüz hem de gece görebilmemiz için ışık kaynakları ikiye ayrılır. Bunlardan biri doğal ışık kaynakları diğeri ise yapay ışık kaynaklarıdır. Gelin şimdi bu ışık kaynaklarını sırasıyla inceleyelim.

     Doğal Işık Kaynakları

     Kendiliğinden çevresine ışık yayan kaynaklar doğal ışık kaynağı olarak bilinmektedir. Bu konuda doğal ışık kaynaklarına birçok örnek verebiliriz.

     - Güneş

     - Yıldız

     - Ateş böceği

     - Şimşek

     Bütün bunlar doğal kaynaktır. Yani insan eliyle oluşmamış sadece doğal yöntemlerle meydana gelmiş Işık kaynaklarıdır. Bu ışık kaynaklarından bazıları gündüz bazıları ise gece çevremizi aydınlatır. Doğada bazı canlılar kendi ışıklarını kendileri üretirler. Mesela deniz anası, ateş böceği, mürekkep balığı ile birtakım mantarlar kendi ışıklarını üretebilirler. Böylece çevresini aydınlatırlar ve yollarını bulabilirler.

     Yapay Işık Kaynakları

     İnsanlar tarafından yapılmış ve yandığı zaman çevresine ışık yayan kaynaklar yapay ışık kaynağı olarak bilinir. Bunlara çevremizden birçok farklı örnek verebiliriz.

     - Ampul

     - Fener

     - Mum

     - Araba ışığı

     - Sokak lambaları

     İnsanların ürettiği bu kaynaklar sayesinde hem gece hem de gündüz çevremizdeki gerekli yerler aydınlanır. Evlerimiz, yollar, park ve bahçeler ile daha birçok yer aydınlık hale gelir.

     Çevremizde ayrıca ışık kaynağı olmamasına rağmen gelen ışığı yansıtan varlıklar bulunmaktadır. Bunlar içerisinde ay, ayna, fosforlu kıyafetler ve fosforlu trafik ışıklarını söyleyebiliriz. Özellikle bu varlıklar daha çok gece aydınlatma imkanı sağlar. Böylece farklı yerlerde hem güvenlik açısından kullanırız hem de geceleri etraf daha çok aydınlanır.

     Doğal Işık Kaynağı Özellikleri:

     - Kendiliğinden Işık yayarlar

     - İnsan etkisi olmadan doğada kendiliğinden bulunurlar.

     - Uzun bir süre çevreye ışık yayarlar.

     Yapay Işık Kaynağı Özellikleri:

     - İnsan eli ile özel olarak hazırlanmış kaynaklardır.

     - Işık yaymak için başka varlıklara ihtiyaç duyarlar.

     - Doğal ışık kaynaklarına göre daha kısa süre ışık yayarlar.

     Bu özellikleri ile beraber hayatımızda hem doğal ışık kaynakları hem de yapay ışık kaynaklarının büyük önemi vardır. Özellikle geceleri lambalar ve gündüzleri ise güneş bizim en önemli ışık kaynaklarımız arasında yer alır. Bu kaynakları doğru şekilde kullanmalı ve onlara zarar vermemeliyiz. Özellikle güvenlik açısından geceleri doğru ışık kaynaklarını kullanmamız gerekmektedir.

     Örneğin karanlık olduğu zaman bisiklet kullanırken ya da araba kullanıldığı zaman, mutlaka yapay ışık kaynaklarını kullanmalıyız. Aynı zamanda fosforlu trafik levhaları ve fosforlu giysiler, geceleri çalışan insanların daha görünür olmasını sağlar. Böylece tehlikeli durumlar yaşanmaz ve daha sağlıklı bir çalışma ortamı elde edilir.

     Günümüzde hem yapay ışık kaynakları hem de doğal ışık kaynakları eşit oranda kullanılır. Sadece bunların zamanları farklıdır. Geceleri daha çok yapay ışık kaynaklarını kullanırız. Gündüzleri ise doğal ışık kaynağı olarak güneş bize yeterli gelir. Çünkü güneş batana kadar çevremizi en iyi şekilde aydınlatır ve etrafımızı rahatlıkla görmemize fırsat verir.

    Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr

    Madenci Feneri

    Madenci Feneri

    Madenci Feneri ya da madenciler için güvenlik feneri olarak da bilinen fenerler, İngilizce'de, madenci fenerinin tasarımcısı olarak bilinen Sör Humphry Davy'nin (1778 - 1829) anısına "Davy Lamps" (Davy Fenerleri, Lambaları) olarak da anılırlar. Ancak Davy, bu uğraşında yalnız değildi. Davy, 1815 yılında madenci feneri üzerine çalışırken aynı zamanda Dr. William R. Clanny de madenciler için bir lamba üzerinde çalışıyordu.

    Madenci fenerinin icadı, daha derin maden damarlarına inilmesine de olanak sağladı. Düşük miktarda ışık veren madenci lambası, daha da önemlisi bulunduğu ortamda metan gibi yanıcı gazların varlığından da haberdar ediyordu. Eğer fenerin bulunduğu ortamda yanıcı bir gaz varsa fenerin ateşi birden bire çok daha hızlı yanmaya başlıyor ve ateş üzerinde hafif mavi bir renk oluşuyordu. Fener ayrıca oksijenin az olduğu yerlerde sönerek, bir nevi güvenlik aracı işlevi de görüyordu.

    Madenci fenerinin en büyük tasarım problemi, yanıcı gazların bulunduğu bir yerde kullanıldığında patlamaya yol açmayacak bir ışık sağlamasının gerekliliğiydi. Yaptığı deneyler sonucunda Davy, yanıcı gazların sadece onları tutuşturucu derecede bir ısıya maruz bırakıldığında patladığını öğrendi. Bunun üzerine Davy, fenerin çevresine bir tel örgü örerek, fenerin ateşini lambanın içinde tutmayı başardı. Tel örgü, ateşten çıkan ısıyı absorbe ediyor, onu geniş bir alana yayıyor ve bu sayede ısıyı düşük seviyede tutarak civardaki gazın patlamasının önüne geçmiş oluyordu. Her ne kadar Davy'nin feneri onu çevreleyen tel örgü sebebiyle yüksek miktarda ışık vermese de, maden çalışmalarında meydana gelen patlamaları büyük ölçüde azalttı ve onun bulduğu tel örgü sistemi, icadından bir yüz yıl kadar sonra bile kullanılmaya devam etti.

    1900lü yılların başına gelindiğinde elektrikle çalışan lambalar kullanılmaya başlandı. 1930lara gelindiğinde ise açık ateşli fenerler dışında hep elektrikle çalışan fenerler kullanılıyordu. Bu fenerler hem daha fazla ışık veriyor, hem de daha güvenli bir çalışma ortamı sunuyordu. Buna rağmen orijinal Davy lambaları, bir ışık kaynağı olmaktan ziyade civardaki gaz ve oksijen seviyelerini belirlemek için kullanılmaya devam etti.

    Yazı kaynağı : www.kimnezamanicatetti.com

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap