motorlu taşıtlar vergisi son ödeme tarihi 2023
motorlu taşıtlar vergisi son ödeme tarihi 2023 Ne90'dan bulabilirsiniz
MTV ne zaman ödenir? Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme tarihleri ne zaman? 2023 MTV ne kadar olacak?
Yeni yıla sayılı günler kala 2023 öncesin zamlar şekillenmeye başladı. Bu yıl için yeniden değerleme oranı yüzde 122.93 olarak tespit edildi. Cumhurbaşkanı’nın oranı düşürme ya da artırma yetkisi bulunuyor ancak yetkisini kullanmaması halinde MTV rekor seviyede zamlanacak.
MTV NE ZAMAN ÖDENİR?
Motorlu Taşıtlar Vergisi her yılın Ocak ayında tahakkuk edilir. Ocak ve Temmuz ayları içerisinde iki eşit taksitte aracın bağlı bulunduğu Vergi Dairesine veya Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsilat yetkisi verilen banka şubelerine makbuz karşılığı ödenir.
MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ ÖDEME TARİHLERİ NE ZAMAN?
MTV her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenir. İlk taksit ödemeleri 1-31 Ocak tarihleri arasında, ikinci taksit ödemeleri 1-31 Temmuz tarihleri arasında yapılır.
MTV NASIL ÖDENİR?
İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr/) ve Dijital Ödeme Noktasında “Hızlı Ödeme” bölümünde yer alan MTV Ödeme alanına şifre girişi yapmadan sadece plaka ve TC Kimlik Numarası bilgilerini girerek MTV borçlarını görüntüleyebilir ve ödeyebilirsiniz.
Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerinizi;
İnteraktif Vergi Dairesinden veya mobil uygulamasından (Google Play, App Store, Huawei AppGallery) 02.00-23.45 saatleri arasında anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale yöntemi, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile vergi tahsiline yetkili bankalar aracılığıyla, vergi dairesi vezneleri aracılığıyla, PTT şubelerine, yapabilirsiniz.
2023 MTV NE KADAR OLACAK?
* 2022 yılında 1.300 silindir hacminin altında 1-3 yaş aralığındaki bir otomobilin vergisi 1313 lira. Yeni yıl itibariyle 122.93 oranında zam gelirse MTV 2 bin 927 lira olacak.
* 1301 – 1600 silindir hacmi olan 1-3 yaş aralığındaki otomobil vergisi 2 bin 517 liradan 5 bin 612 lirya yükselecek.
* 1601 – 1800 silindir hacmi olan 1-3 yaş aralığındaki otomobiln vergisi 4 bin 445 lira iken yeni yıl itibariyle 9 bin 912 liraya yükselebilecek.
* 1801 – 2000 motor sildindir hacmi olan 1-3 yaş aralığındaki araçların vergisi 7 bin 3 lira iken yeni yılda bu fiyat 15 bin 616 olabilir.
MTV ÖDENMEZSE NE OLUR?
Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemenizi geciktirmeniz halinde priminize her ay gecikme zammı ekleneceğinden daha büyük bir ücret ödemeniz gerekebilir. Ödemeyi uzun süre aksatırsanız Maliye Bakanlığı vergi borcunuzu tahsil etmek için devreye girer ve uyarı gönderir. Bu uyarı sonucunda da herhangi bir ödeme gerçekleştirilmezse banka hesaplarınıza haciz konulabilir.
MTV NEDİR?
197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunun 1 inci maddesi gereğince; Trafik şubesine tescil edilmiş olan her türlü motorlu taşıtları, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler, Liman veya belediye siciline tescil edilmiş olan ve özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu deniz taşıtları motorlu taşıtlar vergisine tabidir.
Yazı kaynağı : www.cumhuriyet.com.tr
Hangi araç ne kadar MTV ödeyecek? 2023 1. taksit MTV HESAPLAMA VE ÖDEME! Model, tescil, silindir hacmi ve matraha göre...
MTV 1. TAKSİT ÖDEMESİ NE ZAMAN?
Yılda iki taksit şeklinde ödenen MTV'nin 2023 yılı birinci taksit ödemesi 01 Ocak 2023 Salı günü sona erecek. İkinci taksit ise 01- 31 Temmuz'da yapılacak.
Yazı kaynağı : www.ahaber.com.tr
MTV Hesaplama, MTV Sorgulama ve Ödeme 2023
Motorlu Taşıtlar Vergisi yeniden değerleme oranı % 61,5 olarak belirlendikten sonra 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisi fiyatları güncellendi. 2023 MTV hesaplama tablolarını ve MTV ilgili merak ettiklerini bu yazımızda bulabilirsin.
MTV 2023 Fiyatları Ne Kadar?
2023 Motorlu taşıtlar vergisi fiyatları aşağıdadır:
İlk tescil tarihi 01.01.2018 Öncesinde olan Taşıtların 2023 MTV Fiyatları:
İlk tescil tarihi 01.01.2018 Sonrasında olan Taşıtların 2023 MTV Fiyatları:
MTV Hesaplama Nasıl Yapılır?
Araç MTV hesaplama aracından; aracınızın tipini, motor silindir hacmini, ilk tescil tarihini seçmen yeterli.
Hesaplama aracında ve MTV fiyat tablolarında yer alan aracın ilk tescil tarihi, ödeyeceğin MTV vergi tutarını değiştirir. Aracınızın ilk kayıt ve tescili, 01.01.2018 ve sonrasında yapılmış ise taşıt değerini de seçmen gerekir. Yani 1 Ocak 2018 ve sonrasında tescil edilen araçlar için taşıt değeri de araç MTV hesaplamasına dahil edilir.
Araç vergisi hesaplama, MTV fiyat tablosundan da yapılabilir. Aracının özelliklerine göre ödeyeceğin bir yıllık MTV ücretini öğrenebilirsin. Bir yıllık MTV ödemesi 2 taksit ile yapıldığı için tablodan öğrendiğiniz MTV tutarını iki taksit halinde ödemen gerekir. Örnek araç bandrol hesaplama işlemi yapalım.
Aracının tescil tarihinin 2018 öncesine ait olduğunu düşünelim. Aracının yaşı 4-6 yaş aralığında ve motor silindir hacmi de 1301–1600 cc değerinde olsun. Bu özellikteki aracınızın yıllık MTV borcu 2.769 TL çıkar. Yıllık tutarı iki taksite böldüğümüzde MTV 1. ve 2. taksit ödemeniz 1.384,5 TL şeklinde hesaplanabilir.
Motorlu taşıtlar vergisi hesaplamak için hesaplama aracına alternatif olarak MTV fiyatlarını da inceleyebilirsin.
MTV Sorgulama Nasıl Yapılır?
MTV ödemeni yapabilmek için MTV ödeme tarihleri içerisinde öncelikle Gelir İdare Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden araç MTV sorgulama işlemini yapman gerekir. Araç plaka bilgin ve TC kimlik numaran ile araç bandrol sorgulaması yapabilirsin. Sorgulama işlemini tamamlamadan ödeme aşamasına geçemeyeceğini bilmende fayda var.
Araç vergi borcu sorgulama ile önceki dönemlerden kalan, ödemediğin geçmiş MTV borçlarını da görebilirsin. Ödeme yapmayı unuttuğun ya da ertelediğin borçların için de araç MTV sorgulama ve ödeme işlemlerini yapmayı ihmal etme. Plakana yazılan diğer cezalar için de araç borç sorgulama sayfamızdan bilgi alabilirsin.
MTV Borç Ödemesi Nasıl Yapılır?
MTV nasıl ödenir sorusu her yıl Ocak ve Temmuz aylarında en merak edilen konulardan biri oluyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi, yılda iki kere eşit taksitler halinde ödenir. 2023 araç MTV ödemesi ilk taksiti, 1-31 Ocak tarihleri arasında yapılır. 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla isteyen araç sahipleri ise hem ocak hem temmuz ödemesini aynı anda yapabilirler.
Taşıt vergi ödemesi yapılabilecek yerler ise şunlardır:
Aşağıdaki bankalar dışındaki diğer bankalardan nakit çek, banka kartı, havale ve EFT yoluyla tahsilat yapılamaz.
2023 yılında MTV tahsilatı yapan bankalar şunlardır:
Bankalarda gerçekleştirilen ödemelerin ileride bir takım sorunlara neden olmaması için plaka, vergi sicil no, vergi dairesi adı gibi gerekli bilgilerin eksiksiz verilmesi, tahsilat makbuzunun saklanması ve verginin ödenip ödenmediğinin kontrolün yapılmasında fayda var.
Borcunu 02.00-22.00 saatleri arasında anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödeyebilirsin.
Araç MTV ödemesi kredi kartı ile yapılabilen bankalar ise şunlardır:
Vergi dairelerinden ya da bankalar aracılığı ile ödeme haricinde internetten vergi ödeme işlemleri de yapılabilir. Mevzuatta kredi kartı ile ödeme yapılabilmesi uygun olan vergilerden Motorlu Taşıtlar Vergisi, GİB İnteraktif Vergi Dairesinden ödenebilir.
MTV Taksitlendirmesi Nasıl Yapılır?
Motorlu Taşıtlar Vergisi taksitlendirmesi yapan bankalar, 2023 MTV kampanyaları ile ödeme yapmanı kolaylaştırır. Hatırlatmakta fayda var; MTV taksitli ödeme seçeneği, anlaşmalı bankaların kredi kartları üzerinden yapılabilir. Anlaşmalı bankaların internet bankacılığı, telefon bankacılığı ve banka şubeleri üzerinden MTV taksitle ödeme seçeneğini kullanabilirsin.
MTV borcu taksitlendirme sadece internet üzerinden yapılan ödemelerde geçerli değil. Vergi dairelerinden ödeme yaparken de kredi kartı ile taksitli ödeme yapacağını belirterek MTV taksit imkanından faydalanabilirsin.
MTV Ödenmezse Ne Olur?
MTV geç ödenirse aylık %1,4 gecikme faizi işlemeye başlar ve MTV için yatırılması gereken tutar her ay artar. Yani faiz ödememek açısından Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme tarihleri arasında araç vergi ödemesi yapmak oldukça önemli.
Arabanın vergi borcu ödenmezse ve gecikme faizi de yatırılmazsa vergi tahsili için e-haciz ile karşı karşıya kalabilirsin.
1-31 Ocak ve 1-31 Temmuz ödeme tarihleri içerisinde MTV ödenmezse hem gecikme faizi bütçeye daha fazla yük olurken hem de MTV e-haciz işlemleri ile uğraşmak zorunda kalınabilir.
Motorlu Taşıt Vergisi Takipli Ne Demek?
MTV ödemenizi yılda iki kez, zamanında yani 1 Ocak – 31 Ocak ve 1 Temmuz – 31 Temmuz tarihleri arasında ödemezseniz borcun takibe girer. Yani MTV borcun vergi dairesi tarafından takibe alınır ve takipli vergi borcu olarak kaydedilir.
MTV Ödemesi İçin Hangi Banka Kaç Taksit Yapar?
MTV ödemeleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK’nin mevzuatı kapsamında kredi kartı ile 9 taksite kadar bölünebilir. MTV ödemesine taksit yapan bankalar çoğunlukla ödemeyi 3 taksite bölerken faiz ödemeniz karşılığında taksit sayısını 9’a kadar yükseltebilir. Taksit bilgileri bankaların kendi özel şartlarına göre değişebilir, bankalar ile direkt iletişime geçerek güncel bilgileri öğrenmeni öneririz.
2023 Motorlu Taşıtlar Vergisi yani MTV için taksit kampanyası yapan bankalar şunlardır:
Bankaların kredi kartı üzerinden yapılan ödemelerde geçerli olan taksit seçenekleri şöyledir: Akbank, Türkiye İş Bankası ve QNB Finansbank için 2 taksit; Garanti BBVA, Halk Bankası, Kuveyt Türk, TEB, VakıfBank, Yapı Kredi ve Ziraat Bankası için 3 taksittir.
Araç bandrol ödeme GİB internet sitesi üzerinden yapıldığında ise taksit seçenekleri değişebilir. Akbank, Finansbank ve VakıfBank için 2 taksit; Garanti BBVA, Halk Bank, İş Bankası, Kuveyt Türk, TEB ve Ziraat Bankası için 3 taksit; Yapı Kredi Bankası World Pay QR kodla ödeme imkânı ile 4 taksit yapılabilir.
MTV Ödemesi Gider Olarak Yazılabiliyorsa Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?
Yalnızca taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmeler, bu amaçla aldıkları taşıtlar için yaptıkları MTV ödemelerini gider olarak gösterebilir. Araçların MTV ödemesi yapıldıktan sonra muhasebe kayıtlarında gider hesaplarına yazılır. Gider olarak yapılmayan MTV ödemesi ise nazım hesaplarda veya kabul edilmeyen giderler alt hesabında kaydedilebilir.
Zorunlu Trafik Sigortanızı da İhmal Etmeyin!
MTV ödemeni zamanında yaptırmak ve faiz ödememek ne kadar önemliyse zorunlu trafik sigortanızı yaptırmak da o kadar önemli. Trafik sigortası, aracının kaza sonucunda karşı tarafa verdiği maddi ve bedeni zararları karşılar. Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmanın ise hem para cezası hem de aracın bağlanmasına kadar gidebilen yaptırımları mevcut. Bu sebeple ister internet üzerinden trafik sigortası teklifi alarak, ister 444 24 00 Sigorta Destek Hattımızı arayarak trafik sigortanı hemen satın alabilirsin.
Yazı kaynağı : www.sigortam.net
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.