Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    nasa gezegenler arası seyahatlerde pi sayısının kaç basamağını kullanır

    1 ziyaretçi

    nasa gezegenler arası seyahatlerde pi sayısının kaç basamağını kullanır Ne90'dan bulabilirsiniz

    NASA, gezegenler arası seyahatlerdeki hesaplamalarda Pi sayısının virgülden sonraki kaç basamağını kullanmaktadır?

    Pi Günü

    Dünyanın pek çok yerinde her yıl 3. ayın 14. günü, yani 14 Mart günü, “Pi Günü” olarak kutlanır.

    Pİ GÜNÜ

    Bunun sebebi 3.14'ün Pi'nin ilk rakamları olmasıdır. Dünyanın dört bir yanındaki matematik meraklıları, sonsuz ve hiç bitmeyen bu sayıyı kutlamayı çok severler. İlk kez 1988 yılında San Francisco Exploratorium’da ünlü bir fizikçi olan Larry SHAW tarafından kutlanan Pi Günü, ülkemizde ilk kez 2007 yılında kutlanmaya başlanmışıtır. 

    Adını Yunanca’da çevre sözcüğünün ilk harfi olan π simgesinden alan ve matematikte en çok çalışılan sayı olan Pi, bir çemberin çevresinin çapına oranıdır. Bir daire ne kadar büyük ya da küçük olursa olsun (evrenimizin boyutundan bir atoma ya da daha küçük boyuta kadar) bir dairenin çevresinin çapına oranı her zaman Pi sayısına eşittir.

    Pi sayısı basit olması için genellikle 3,14'e yuvarlanır, ancak rakamları sonsuza kadar devam eder ve herhangi bir yinelenen kalıba sahip değildir.

    Pi sayısının rakamlarını hesaplamak matematikçilerin en büyük eğlencelerinden biridir. 1900 yıllara kadar elle yapılan bu hesaplamalar bilgisayarların kullanılmaya başlanmasıyla şenlik haline gelmiştir. 2019'da Japonya'nın Osaka kentinde Google geliştiricisi olarak çalışan Emma Haruka Iwao, sonsuza kadar devam eden Pi sayısının alt hanelerini Google'ın bulut hesaplama sistemlerinin yardımıyla 31 trilyon haneye kadar hesaplayarak Dünya rekoru kırmıştır.

    Keşfedildiği günden beri Pi sayısı; mühendislik, inşaat, GPS, simülasyon, radyo, TV, telefon, enerji üretimi gibi bir çok alanda hayatımızdadır. Bazı tarihçiler, yapıların geometrik olarak neredeyse mükemmel olması nedeniyle antik Giza Piramitlerinin inşasında Pi sayısının kullanılıp kullanılmadığını bile tartışıyorlar.

    Pi sayısının uzay araştırmaları açısında da çok önemlidir. Kullanım alanlarından bazırlarına göz atalım...

    UZAY ÇALIŞMALARINDA Pi SAYISININ ÖNEMİ

    Pİ SAYISI HAKKINDAKİ İLGİNÇ BİLGİLER

    Geçmişte Uzay Kampı Türkiye’de de çeşitli etkinliklerle Pi gününü kutladık. Pakistan Lahore Amerikan Okulu’ndan uluslararası kamp programına katılan katılımcılar, her yıl 14 Mart’ta; 3'üncü ayın 14'üncü gününün (3,14) “Dünya Pi Günü” olarak kabul edilip kutlanması nedeniyle Pi gününün anlamını öğrenip, Pi sayısının önemini ve matematikteki yerini özel bir dersle işlediler. Pi’nin (Yunanca “π” harfi) matematikte bir sabit olduğunu, yaklaşık 3.14159 olan oranı temsil etmek için kullanılan sembol olduğunu öğrenen öğrenciler; Pi gününü çeşitli matematik oyunları ve eğlenceli etkinliklerle Uzay Kampı Türkiye’de kutladılar, “Pi Günü Hatıra Fotoğrafı” çektirdiler.

    Pi gününüz kutlu olsun!

    Yazı kaynağı : www.spacecampturkey.com

    Sipagetti

    Sipagetti

    46 milyar ışık yılı yarıçapındaki (4.35193601739 x 1023 km) bilinen evrenin çevresini (farazi) bir hidrojen atomunun çapı (1.06x10-7 mm) hassasiyette hesaplamak için gerekli pi basamak sayısı sizce kaç olabilir?

    40 basamak!

    Bu saydığım sebeplerle pi sayısının virgülden sonra 2 basamağından fazlası ile işim olmaz.

    (Yalnız sevgili arkadaşım Lucifer ile bir iddia münasebetiyle ezberlediğimiz 100 basamaklı bir sayı bulunduğunu ve aradan geçen 20 yıla rağmen hala unutmadığımı da belirtmek isterim.)


    (*) Bay Tomoyori’nin mesleği ezbercilik. Pi Ezbercisi.

    Yazı kaynağı : www.sipagetti.com

    Pi sayısı, Perseverance görevini nasıl başarıya ulaştırdı?

    Pi sayısı, Perseverance görevini nasıl başarıya ulaştırdı?

    NASA, 14 Mart Pi Günü'nü kutlamak için internet sitesinde yayımladığı bir açıklamada Pi sayısının yeni Mars görevindeki katkısını anlattı.

    Bir matematik sabiti olan Pi sayısı; bir dairenin çevresinin, çapına oranını ifade ediyor ve Yunanca'da çevre anlamına gelen "περίμετρον" kelimesinin ilk harfi "π" ile gösteriliyor.

    Boyutu ne olursa olsun, bir dairenin çevresi, aynı dairenin çapına bölündüğünde yaklaşık olarak 3,14 değeri elde ediliyor. Bu nedenle Pi sayısı 3,14 olarak gösteriliyor.

    Yaklaşık olarak denmesinin sebebiyse Pi sayısının aslında çok basamaklı olması. Son olarak 2019'da Google çalışanı Emma Haruka Iwao, sayının 31,4 trilyon basamaklı halini hesaplamıştı. Iwao şu anda rekoru elinde bulunduruyor.

    Üçüncü ayın 14'üncü günü olan 14 Mart da Pi sayısıyla benzer yazımı nedeniyle her yıl Pi Günü olarak kutlanıyor.

    NASA da her yıl Pi sayısını kutlamak için öğretici etkinlikler düzenliyor. Ancak uzay ajansında görevli araştırmacılar, bu matematik sabitini sadece yılın tek bir günü değil, her günü hatırladıklarını vurguluyor.

    Uzay ajansının Pi Günü vesilesiyle yayımladığı yeni açıklamada, "NASA, Pi'yi her gün kullanıyor!" ifadelerine yer verildi.

    Açıklamada 18 Şubat'ta Kızıl Gezegen'e ulaşan Perseverance uzay aracının inişte kullandığı paraşütün boyutlarının hesaplanmasında Pi sayısından yararlanıldığı belirtildi:


    Uzay ajansı bu açıklamayı, 4 yıl önce çekilen etkileyici bir fotoğrafla süsledi. Fotoğrafta, Silikon Vadisi'nde bulunan Ames Araştırma Merkezi'ndeki rüzgar tünelinde gerçekleştirilen bir paraşüt testi görüldü.

    Haziran 2017'de yapılan o denemede, Perseverance'ın Mars'a inmesini sağlayan süpersonik paraşüt tasarımının test edildiği aktarıldı.

    21,5 metre genişliğindeki bu süpersonik paraşüt, uzay aracının Mars atmosferine girişinden yaklaşık 4 dakika sonra açılmıştı.

    NASA, Mars aracının gezegene indiği sırada kaydettiği etkileyici görüntüleri de Youtube kanalından paylaşmıştı:
     


    Independent Türkçe, NASA, Space, Webtekno, NTV

    Derleyen: Çağla Üren

    Yazı kaynağı : www.indyturk.com

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap