nasa gezegenler arası seyahatlerdeki hesaplamalarda pi sayısı nedir
nasa gezegenler arası seyahatlerdeki hesaplamalarda pi sayısı nedir Ne90'dan bulabilirsiniz
Pi Günü
Dünyanın pek çok yerinde her yıl 3. ayın 14. günü, yani 14 Mart günü, “Pi Günü” olarak kutlanır.
Pİ GÜNÜ
Bunun sebebi 3.14'ün Pi'nin ilk rakamları olmasıdır. Dünyanın dört bir yanındaki matematik meraklıları, sonsuz ve hiç bitmeyen bu sayıyı kutlamayı çok severler. İlk kez 1988 yılında San Francisco Exploratorium’da ünlü bir fizikçi olan Larry SHAW tarafından kutlanan Pi Günü, ülkemizde ilk kez 2007 yılında kutlanmaya başlanmışıtır.
Adını Yunanca’da çevre sözcüğünün ilk harfi olan π simgesinden alan ve matematikte en çok çalışılan sayı olan Pi, bir çemberin çevresinin çapına oranıdır. Bir daire ne kadar büyük ya da küçük olursa olsun (evrenimizin boyutundan bir atoma ya da daha küçük boyuta kadar) bir dairenin çevresinin çapına oranı her zaman Pi sayısına eşittir.
Pi sayısı basit olması için genellikle 3,14'e yuvarlanır, ancak rakamları sonsuza kadar devam eder ve herhangi bir yinelenen kalıba sahip değildir.
Pi sayısının rakamlarını hesaplamak matematikçilerin en büyük eğlencelerinden biridir. 1900 yıllara kadar elle yapılan bu hesaplamalar bilgisayarların kullanılmaya başlanmasıyla şenlik haline gelmiştir. 2019'da Japonya'nın Osaka kentinde Google geliştiricisi olarak çalışan Emma Haruka Iwao, sonsuza kadar devam eden Pi sayısının alt hanelerini Google'ın bulut hesaplama sistemlerinin yardımıyla 31 trilyon haneye kadar hesaplayarak Dünya rekoru kırmıştır.
Keşfedildiği günden beri Pi sayısı; mühendislik, inşaat, GPS, simülasyon, radyo, TV, telefon, enerji üretimi gibi bir çok alanda hayatımızdadır. Bazı tarihçiler, yapıların geometrik olarak neredeyse mükemmel olması nedeniyle antik Giza Piramitlerinin inşasında Pi sayısının kullanılıp kullanılmadığını bile tartışıyorlar.
Pi sayısının uzay araştırmaları açısında da çok önemlidir. Kullanım alanlarından bazırlarına göz atalım...
UZAY ÇALIŞMALARINDA Pi SAYISININ ÖNEMİ
Pİ SAYISI HAKKINDAKİ İLGİNÇ BİLGİLER
Geçmişte Uzay Kampı Türkiye’de de çeşitli etkinliklerle Pi gününü kutladık. Pakistan Lahore Amerikan Okulu’ndan uluslararası kamp programına katılan katılımcılar, her yıl 14 Mart’ta; 3'üncü ayın 14'üncü gününün (3,14) “Dünya Pi Günü” olarak kabul edilip kutlanması nedeniyle Pi gününün anlamını öğrenip, Pi sayısının önemini ve matematikteki yerini özel bir dersle işlediler. Pi’nin (Yunanca “π” harfi) matematikte bir sabit olduğunu, yaklaşık 3.14159 olan oranı temsil etmek için kullanılan sembol olduğunu öğrenen öğrenciler; Pi gününü çeşitli matematik oyunları ve eğlenceli etkinliklerle Uzay Kampı Türkiye’de kutladılar, “Pi Günü Hatıra Fotoğrafı” çektirdiler.
Pi gününüz kutlu olsun!
Yazı kaynağı : www.spacecampturkey.com
NASA’dan Pi Sayısı Günü için ‘Gökyüzünde Pi’ etkinliği
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi’nin (NASA) California'daki Jet İtki Laboratuvarı (JİL), 14 Mart Dünya Pi
Sayısı Günü'nde çocukları ve meraklı yetişkinleri uzayla ilgili problemleri Pi sayısını kullanarak çözmeye davet eden ‘Gökyüzünde Pi’ başlıklı etkinliğini bu yıl da yineledi.
İlki 2014'te gerçekleştirilen etkinlik kapsamında NASA, 6'ncı ve 12'nci sınıf öğrencileri için, bilim adamlarının Pi sabitini kullanarak çözdüğü gerçek uzay problemlerinden yola çıkarak soru hazırladı.
İlk soru, NASA'nın güneş sistemi dışındaki öte gezegenleri keşfettiği Kepler Uzay Teleskobu'nu konu ediniyor. Soruda, Kepler'in Güneş Sistemi dışındaki bir yıldızda gözlediği parlaklık kaybı miktarından hareketle bu parlaklık kaybına yol açan yıldızın yörüngesindeki öte gezegenin büyüklüğünün hesaplanması isteniyor.
İkinci soruda da güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter'in moleküler hidrojen tabakasındaki helyumun yüzde 10'unun yağmur olarak alt katmanlara aktığı belirtilerek, 20 bin kilometre çapındaki katmanda ne kadar hidrojen kaybı olduğu soruluyor.
Üçüncü soru ise NASA'nın 5 Mayıs 2018'de uzaya fırlatmayı planladığı Mars yüzey keşif aracı InSight ile ilgili hayali senaryoya dayanıyor. Soruda, InSight'in Mars yüzeyinde tespit ettiği hayali bir depremde depremin merkez üssünden keşif aracına kısa yoldan, uzun yoldan ve tam bir döngüyle ulaşan sinyallerin zamanı verilerek depremin dünya saatiyle ne zaman yaşandığının tespit edilmesi isteniyor.
Dördüncü soruda da gökbilimcilerin geçen yıl ekim ayında keşfettiği, güneş sistemine öte galaksilerden geldiği tespit edilen ilk gök cismi olan Oumuamua asteroidiyle ilgili. Soruda, uzunluğu genişliğinin 10 katı olan asteroidin kendi etrafındaki dönüşünü 7,3 saatte tamamladığı belirtilerek dönüşlerini kaç derece açıyla yaptığının hesaplanması talep edildi.
Pi sayısı bilim adamlarının çember uzunluklarını ve dairelerin alanını belirlemek üzere kullandıkları bir sabit sayı. Çemberin çevre uzunluğu, çap uzunluğunun Pi katı, dairenin alanı ise yarıçap uzunluğun karesinin Pi katı olarak hesaplanıyor.
Pi sayısı, en basit rakamsal ifadesi 3,14 olan, küsuratlı kısmı sonsuza kadar düzensiz olarak devam eden irrasyonel bir sayı. ABD Temsilciler Meclisi'nin 2009'da aldığı kararla 14 Mart ‘Dünya Pi Sayısı Günü’ olarak kutlanıyor.
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
(NASA, gezegenler arası seyahatlerdeki...) Kim Milyoner Olmak İster 8 Ocak Sorusu Cevabı Nedir? Kim Milyoner Olmak İster 100 Bin TL'lik soru!
ATV ekranlarında yayınlanan Kim Milyoner Olmak İster? yeni sezonda yeni bölümü ile ekranlara geliyor. Kenan İmirzalıoğlu'nun sunumu ile yayınlanan yarışmada yarışmacıya sorusu soruldu. Kim Milyoner Olmak İster? Kim Milyoner Olmak İster 100 Bin TL'lik soru! NASA, gezegenler arası seyahatlerdeki hesaplamalarda Pi sayısının virgülden sonraki kaç basamağını kullanmaktadır?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER 8 OCAK PAZAR 100 BİN LİRALIK SORUSU
NASA, gezegenler arası seyahatlerdeki hesaplamalarda Pi sayısının virgülden sonraki kaç basamağını kullanmaktadır?
A-) 2
B-) 15
C-) 28.000
D-) 41.000
Doğru Cevap : B şıkkı
Yazı kaynağı : www.haberler.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.