sıvıların kütlesini ölçerken uygulanan adımları sırasıyla yazınız
sıvıların kütlesini ölçerken uygulanan adımları sırasıyla yazınız Ne90'dan bulabilirsiniz
Sıvıların kütlesi nasıl ölçülür, sıvı maddeler nasıl ölçülür brüt kütle dara net kütle nedir
Sıvılar akışkan olduklarından belirli bir şekilleri yoktur. Bulundukları kabın şeklini alırlar. Bu nedenle sıvıların kütlelerini ölçerken bardak, sürahi, kavanoz gibi bir kaptan yararlanılır. Ölçüm için öncelikle boş kap tartıda tartılır. Boş kabın kütlesine dara denir. Daha sonra kütlesi ölçülecek olan sıvı boş kaba doldurulur ve dolu kap tekrar ölçülür. Kap ve içindeki sıvının toplam kütlesine brüt kütle denir. Son olarak brüt yani toplam kütleden boş kabın kütlesi yani dara çıkartılır. Bulunan fark sıvının kütlesidir. Sıvının tek başına kütlesine net kütle denir.
Sıvının kütlesini ölçebilmek için sıvı bir kaba konur. Bu doğrultuda ölçüm yapıldığı zaman sıvı ile beraber kabın ölçüsü ortaya çıkar. Bu doğrultuda kabın toplam kütleden çıkarıldığı zaman geriye suyun ağırlığı kalır.
Sıvıların kütlesi nasıl ölçülür
Sıvıların kütlesi ölçülürken aşağıdaki adımlar yapılır;
Dara nedir
Boş kabın kütlesi ölçülür. Buna dara denir.
Brüt kütle nedir
Sıvı boş bir kaba konur. Sıvı ile boş kabın kütlesi ölçülür. Buna brüt kütle denir.
Net kütle nedir
Brüt kütleden boş kabın kütlesi çıkarılır. Böylece sıvının net kütlesi bulunmuş olur.
Sıvının net kütlesi = Brüt kütle – Dara
Yazı kaynağı : www.egitimsistem.com
Sıvıların kütlesi ölçerken uygulanan adımları sırayla yazınız 4 tane.... Idea question from @Elifcaksak1
1.Sıvılar akışkan olduklarından belirli bir şekilleri yoktur.Bulundukları kabın şeklini alırlar. ...
2.nedenle sıvıların kütlelerini ölçerken bardak,sürahi,kavanoz gibi bir kaptan yararlanılır.
3.Ölçüm için öncelikle boş kap tartıda tartılır. ...
4.ölçülecek olan sıvı boş kaba doldurulur ve dolu kap tekrar ölçülür.
Yazı kaynağı : doku.tips
Yoğunluk Ölçümü
Yoğunluk ölçümü hem ham maddelerde hem de mamul ürünlerde önemli bir kalite parametresidir. Katı, yapışkan ve sıvı maddelerin (örneğin metal, plastik, kimyasal, yağ ve gıda) yoğunluğunun doğru şekilde belirlenmesini sağlayan çeşitli teknikler vardır.
Kalite Kontrolü İçin Yoğunluk
Bir ham maddede görülen ve yoğunluktaki farklılıktan anlaşılan değişim, mamul ürünün özelliğine veya kalitesine büyük zarar verebilir. Dolayısıyla ham maddelerde yoğunluk ölçümü malzemelerin saflığını doğrulamak için kullanılabilir. Bir maddeye daha ucuz bir alternatif madde karıştırılmışsa, bileşik maddenin ölçülen yoğunluğu saf maddeninkinden farklı çıkar.
Yoğunluk homojenlikten emin olmak için de kullanılabilir. Üretilen bir parça homojen değilse, gücü ve çatlama direnci gibi temel performans özellikleri etkilenebilir. Örneğin, içerideki çok küçük bir hava kabarcığı dahi sonuçta üzerine kuvvet uygulanan bir parçanın sorun çıkarmasına neden olabilir. Kalitede sürekliliği takip etmek için basit ve uygun maliyetli bir yol, parçalardan rastgele numune almaktır.
Doğru Tartım Niçin Çok Önemlidir?
Yoğunluğu belirlemek için laboratuvarlarda yaygın şekilde kullanılan gravimetrik prosedürler; kaldırma kuvveti tekniği, yer değiştirme prensibi ve piknometre metodudur.
En yaygın metot, Arşimet'in ilkesinden yararlanan kaldırma kuvveti tekniğidir: Sıvıya batırılan bir madde, yerine geçtiği sıvının ağırlığı kadar hafifler. İ.Ö 200 yıllarına uzanan bu kadim ilke bugün de yoğunluğu gravimetrik olarak belirlemek için kullanılmaktadır. Dolayısıyla yoğunluğun doğru biçimde ölçülmesi doğru tartım değerlerine son derece bağlıdır.
Yazı kaynağı : www.mt.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.