tahsilat makbuzu nasıl doldurulur
tahsilat makbuzu nasıl doldurulur Ne90'dan bulabilirsiniz
Tahsilat makbuzu nedir? Nasıl kesilir?
Dilerseniz yazımızı okumak yerine aşağıdaki "Play" butonuna tıklayarak dinleyebilirsiniz.
Tahsilat makbuzu nedir?
Tahsilat makbuzu iki ticari taraf arasında gerçekleştirilen alım - satım faaliyetindeki en temel belgeler arasında yer alır. Satışı olan hizmet ya da ürünün ödemesinin yapıldığına dair kesilen makbuz türüdür.
Diyelim ki, müşterinize bir satış gerçekleştirdiniz. Ödemenin bir kısmını veya tamamını aldınız; her iki durumda da tahsilat makbuzu kesebilirsiniz. Ayrıca, kredi kartı ile ödeme, havale, çek ya da elden de ödeme gerçekleşebilir, bu tür farklı ödemelerde de makbuz kesebilirsiniz.
Böylece, müşterinizden aldığınız ödemeyi resmi bir şekilde belgelemiş olup, ürün veya hizmetiniz ile ilgili olası bir olumsuz durumda ibraz edebilirsiniz. Bu anlamda tahsilat makbuzu hukuki niteliği ile de önemli bir belgedir.
Bu noktada tahsilat makbuzu ile sıkça karıştırılan tediye makbuzunu da bir cümle ile açıklamamız faydalı olacaktır. Tediye makbuzu, yine verilen bir hizmet karşılığında ödemenin kaydının tutulduğu resmi bir belgedir. Fakat, ödemeyi yapan kişi veya firma tarafından hazırlanmaktadır.
Tahsilat makbuzu nasıl doldurulur?
Taraflar arasında alacak verecek olup olmadığını belgeler nitelikte olan tahsilat makbuzunun ödeme alındıktan sonra doldurulması gerekmektedir. Zorunlu olan alanların titizlikle doldurulması ve hangi tarihte düzenlendiğine mutlaka dikkat edilmelidir.
Aksi takdirde belgenin geçersiz sayılma ihtimali vardır. Ödemenin yapılmış olduğu tarih bölümüne hizmetin alınıp paranın ödendiği tarih yazılmalıdır.
Tahsilat makbuzu doldururken gerekli olan bilgileri şöyle maddeleyelim:
Tahsilat makbuzu üzerinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şöyledir:
Tahsilat makbuzu örneği
Aşağıda yer alan Paraşüt’te kolayca kesilmiş tahsilat makbuzu örneği üzerinden hangi bilgilerin yer aldığını kolaylıkla inceleyebilirsiniz. Örnekte de göreceğiniz gibi, firmanın logosu ve adresi mevcut bulunmaktadır.
Tahsilat makbuzu nasıl kesilir?
Tahsilat makbuzunun ödeme yapıldığı gün kesilmesi önemlidir. Resmi belge olduğu için ay sonunda kesilmesi gereken bir tahsilat makbuzunun, bir sonraki ayın başında kesilmesi o ayın vergilerini etkileyebilir ve devlete verilen verginin yanlış hesaplanmasına sebebiyet verebilir.
Tahsilat makbuzunda doldurulması zorunlu olan tüm yerlere gerekli bilgiler girildikten sonra tahsilat makbuzunun iki nüshası çıkarılır. Firma kaşesi vurularak imzalandıktan sonra bir nüshası sizde, diğeri ise satışını yaptığınız kişide kalır.
Paraşüt abonesiyseniz, ekstra herhangi bir tahsilat makbuzu programı kullanmaya gerek duymadan kolayca online tahsilat makbuzunuzu oluşturabilirsiniz. Bunun için Paraşüt’te nasıl tahsilat makbuzu oluşturup yazdırabileceğinizi adım adım anlattığımız yazımıza göz atabilirsiniz.
Tahsilat makbuzu nerelerde kullanılır?
En genel tabirle, işletmenize para giriş - çıkışı olduğu durumlarda tahsilat makbuzu kullanabilirsiniz. Tahsilat makbuzunun temelindeki, ürün veya hizmet karşılığında yapılan ödemenin kayda geçmesidir.
Tahsilat makbuzu kesilmesine gerek olmayan durumlar nelerdir?
Aşağıda belirttiğimiz 3 madde tahsilat makbuzu yerine geçmektedir ve ayrıca tahsilat makbuzu kesilmesine gerek duyulmamaktadır.
Tahsilat makbuzu kaç liraya kadar kesilir?
Tahsilat makbuzunun yasal geçerliliğinde, Maliye Bakanlığı’nın kayıt dışı işlemleri önlemek amacıyla belirlediği bir limit vardır. 7.000 TL’yi aşan ödemelerin banka, finans kuruluşları ve PTT aracılığıyla yapılması zorunludur.
24 Aralık 2015 tarihli ve 29572 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 459 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluğuna ilişkin olarak halihazırdaki 8.000 TL’lik had, 2016 yılından geçerli olmak üzere 7.000 TL’ye indirilmiştir.
13 yılı aşkın süredir yürürlükte olan bu uygulama, fatura almak zorunda olan birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, serbest meslek erbabı, kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlar, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler ve vergiden muaf esnafları kapsamaktadır.
Tahsilat ve ödemelerin finans kurumları aracılığıyla yapılmış olması tarafların o işleme ilişkin Vergi Usul Kanunu’nda yer alan belgeleri (fatura, serbest meslek makbuzu, gider pusulası vb.) düzenleme zorunluluğunu ortadan kaldırmayacaktır.
“Peki, parça parça ödeme yapsam?” diye düşünüyorsanız, bu da mümkün değildir. İster parça parça isterseniz de tek seferde ödeme yapın; aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemlerin toplam tutarının 7.000 TL’lik haddi aşmaması gerekmektedir.
Aştığı durumunda ise, işlemlerin her biri işlem bazında belirlenen haddin altında kalsa bile, aştığı işlemden itibaren işleme konu tahsilat ve ödemelerin de aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunludur. Bu düzenlemeye uymayanlara, tahsil ettiği ya da ödediği tutarın yüzde 5’i oranında özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Tahsilat makbuzunun muhasebe kaydının nasıl tutulduğunu merak ediyorsanız ilgili yazımızdan konu ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
Siz de hemen 14 günlük ücretsiz deneme sürenizi başlatın, Paraşüt ile kolayca fatura ve tahsilat makbuzu kesin!
Paraşüt'ü 14 Gün Ücretsiz Deneyin
*30 dakikalık geçiş süresine mali mühür veya e-imza bekleme süresi dahil değildir.
İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız:
e-Serbest meslek makbuzu (e-SMM) nedir, nasıl kullanılır?
e-Ticarette büyümenin formülü: Veri analitiği
e-İrsaliye Nedir? e-İrsaliyeye Kimler Geçiş Yapabilir?
Yazı kaynağı : www.parasut.com
Tahsilat Makbuzu Nedir? Tahsilat Makbuzu Nasıl Kesilir?
Tahsilat Makbuzu Nedir?
Tahsilat makbuzu, satışı yapılmış bir mal veya hizmetin ödeme işlemi esnasında kesilen makbuzudur. Tahsilat makbuzu iki ticari taraf arasında gerçekleştirilen mal/hizmet alış-satışında düzenlenmesi gereken bir makbuz türüdür, diyebiliriz. Satışı yapılan ürünün parası ödendiği esnasında tahsilat makbuzu düzenlenir. Ürünün ödemesinin tamamının veya bir kısmının yapılması halinde düzenlenebilen tahsilat makbuzu sayesinde müşterinizden aldığınız ödemeyi resmî bir şekilde belgelersiniz. Eğer aldığınız ürün veya hizmette bir sorun yaşarsanız bu belgeyi ibraz edebilirsiniz. Bu bakımdan tahsilat makbuzu hukuki bir nitelik taşır.
Tahsilat makbuzu; kıymetlievrak, mal, para ya da buna benzer değerlerin teslim alındığını kanıtlamakamacı ile düzenlenmektedir.
Tahsilat makbuzu kesmeye gerek olmayan durumlar şunlardır;
Tahsilat makbuzu kesildiği durumlarda, bu makbuzunorijinali müşteriye teslim edilirken sureti işletmeye aittir.
Tahsilat Makbuzu Nasıl Kesilir?
Tahsilat makbuzu kesilmeden önce, zorunlu alanların doldurulması gerekir. Üstüne şirket kaşesi basılan makbuz, iki nüsha şeklinde alıcı ve satıcıda bulunur. Tahsilat Makbuzu üzerinde mutlaka firma logonuz, adres bilginiz ve tahsilat makbuzunun seri numarası yer almalıdır.
Tahsilat makbuzu, alışveriş yapılan gün içerisinde kesilmesi gerekir. Eğersonraki aya bırakılırsa vergilerin yanlış hesaplanmasına sebep olabilir. Kayıtdışı işlemlerin önüne geçmek için tahsilat makbuzlarında bir limitbelirlenmiştir. 7000 TL üstündeki ödemeler PTT, banka veya finansal kuruluşlartarafından yapılır.
Tahsilat Makbuzu Nasıl Doldurulur?
Tahsilat makbuzu kesilmeden önce gerekli alanların doldurulması gerektiğinedeğinmiştik. Eğer zorunlu alanlar doldurulmazsa belge geçersiz sayılabilir. Tahsilatmakbuzunda hem düzenleyen hem de alan kişilerin bilgileri yer alır.
Makbuzu düzenleyen kişinin doldurması gereken alanlar;
Ödemeyi yapan şahıs da adını ve soyadını doldurduktan sonra imza alanınaimzasını attığında makbuz doldurma işlemi tamamlanır. Tahsilat makbuzunu heriki taraf da saklamalıdır.
Tahsilat makbuzu örneği aşağıdaki görseldedir.
Yazı kaynağı : www.kolaybi.com
Tahsilat Makbuzu Nedir, Nasıl Doldurulur ve Kesilir? | Hesapküpü Blog
Tahsilat Makbuzu Nedir?
Tahsilat makbuzu, iki ticari taraf (satıcı ve müşteri) arasında gerçekleştirilen alım-satım faaliyetlerinde kullanılan en temel belgelerin başında gelir. Bir müşterinize bir ürün ya da hizmet sattığınızda, ödemenin bir miktarını veya tamamını aldığınızda tahsilat makbuzu kesebilirsiniz.
Kredi kartı, havale, çek ya da elden ödemelerin tümünde bu makbuzu kesebilirsiniz. Hukuku niteliği bulunan tahsilat makbuzu ile müşterinizden aldığınız ödemeyi belgelemiş olursunuz. Sattığınız ürün ya da hizmetle ilgili olumsuz bir durum oluşursa bu belgeyi ibraz edebilirsiniz.
Tahsilat makbuzu, çoğu zaman tediye makbuzu ile karıştırılır. Tediye makbuzu, verilen hizmet karşılığında ödemenin kaydının tutulmasını sağlayan resmi belgedir. Ödemeyi yapan firma ya da kişi tarafından hazırlanır.
Tahsilat makbuzu nasıl doldurulur?
Ödeme alındıktan sonra doldurulması gereken tahsilat makbuzu, iki taraf arasında alacak verecek olup olmadığını belgeler. Makbuzdaki zorunlu alanların doldurulması gerekir. Hangi tarihte düzenlendiği bilgisi de belgede yer almalıdır. Tarih doğru girilmezse belge geçersiz sayılabilir. Tarih bölümüne, hizmetin satın alındığı ve ödemenin yapıldığı tarih girilmelidir.
Tahsilat makbuzunda özetle aşağıdaki bilgiler yer almalıdır:
Tahsilat makbuzu düzenlenirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar aşağıdaki gibidir:
Tahsilat makbuzu nerelerde kullanılır?
İşletmenize para giriş-çıkışı olduğunda kullanılan bir belgedir. Satılan ürünün ya da hizmetin karşılığında yapılan ödemenin kayıt altına alınması anlamına gelir.
Hangi durumlarda tahsilat makbuzu kesmenize gerek yoktur?
Aşağıdaki 3 madde yer alan unsurlar tahsilat makbuzu yerine geçer. Ayrıca tahsilat makbuzu kesmenize gerek kalmaz.
Tahsilat makbuzu kaç liraya kadar kesilir?
Maliye Bakanlığı’nın kayıt dışı işlemleri önlemek amacıyla belirlediği limite göre 7.000 TL’yi aşan ödemelerin banka, finans kuruluşları veya PTT aracılığıyla yapılması zorunludur.
24 Aralık 2015 tarihli ve 29572 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 459 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluğuna ilişkin olarak halihazırdaki 8.000 TL’lik had, 2016 yılından geçerli olmak üzere 7.000 TL’ye indirilmiştir.
13 yılı aşkın süredir yürürlükte olan bu uygulama, fatura almak zorunda olan birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, serbest meslek erbabı, kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlar, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler ve vergiden muaf esnafları kapsamaktadır.
Tahsilat ve ödemelerin finans kurumları aracılığıyla yapılmış olması tarafların o işleme ilişkin Vergi Usul Kanunu’nda yer alan belgeleri (serbest meslek makbuzu, fatura, gider pusulası vb.) düzenleme zorunluluğunu ortadan kaldırmayacaktır.
Parça parça ödeme yapmak ise mümkün değildir. İster tek seferde, ister parça parça ödeme yapın, aynı günde aynı kurum ya da kişiye yapılan ödeme işlemine ait toplam tutarının 7.000 TL’lik haddi aşmaması gerekmektedir.
İşlemlerin her biri işlem bazında belirlenen haddin altında kalsa ya da belirtilen miktarı aşsa bile aştığı işlemden itibaren işleme konu tahsilat ve ödemelerin de aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunludur. Düzenlemeye uymayanlara ödediği ya da tahsil ettiği tutarın yüzde 5’i oranında özel usulsüzlük cezası uygulanır.
Tahsilat makbuzu nasıl kesilir?
Tahsilat makbuzu ödeme yapıldığı gün kesilmelidir. Bu makbuzlar resmi belge niteliği taşıdıkları için, ay sonunda kesilmesi gereken bir tahsilat makbuzunun bir dahaki ayın başında kesilirse o ayın vergilerini etkileyebilir ve devlete ödenen verginin yanlış hesaplanmasına sebep olabilir.
Makbuzdaki zorunlu alanlar ve tüm gerekli bilgiler doldurulduktan sonra tahsilat makbuzunun iki nüshası çıkarılır. İki nüsha da firma kaşesi vurularak imzalanır. Belgenin bir nüshası sizde, diğeri ise satışını yaptığınız kişinin firmasında kalır.
Yazı kaynağı : hesapkupu.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.