Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    teknelerle yarışırlar tek yada takımlar halinde

    1 ziyaretçi

    teknelerle yarışırlar tek yada takımlar halinde Ne90'dan bulabilirsiniz

    YELKENLİ TEKNEDE TAKIM ÇALIŞMASI

    Zorlu hava koşulları, yeni deneyimler, hızlı karar verme ve tek takım olma. Suyun üzerinde keyifli bir macera…

    Yazı kaynağı : derinegitim.com

    Yelken & Tekne Yarışları

    Yelken & Tekne Yarışları

    Yelken & Tekne Yarışları Tarihi

    Öncelikle aralarındaki farkı belirtelim: her ikisi de su üzerinde gidiyor ancak biri gücünü rüzgârdan, diğeri ise bir motordan alıyor! Yarış tarihi açısından baktığımızda da, yelkenli yarışları öne geçiyor. Zira ilk yelkenli yarışı, 1660 yılında İngiltere’de düzenleniyor. Tekne yarışları içinse, 1960 yılını beklememiz gerekiyor, zira ancak o tarihlerde motorlar istenen hızı verecek düzeyde bir güce sahip oluyor. Ancak günümüzde, yelken yarışları daha çok ilgi topluyor ve tanınıyor. Tekne yarışları ise, “powerboat” adında güçlendirilmiş özel sürat tekneleri ile yapıldığından, daha çok adrenalin sporlarını sevenlerin ilgisini çekiyor. Taraf tutmamakla birlikte, art arda denize açılmış bir dizi yelkenlinin çok daha etkileyici bir görüntü çizdiğini söyleyebiliriz! Peki, bu sporlar nasıl yapılıyor ve hangi kurallara uymak gerekiyor? Gelin birlikte bir göz atalım.

    Tekne ve Yelken Yarışı Kuralları

    Yelken yarışları, bu amaçla üretilmiş özel yatlar ile gerçekleştiriliyor. Bunların alışık olduğunuz yatlara benzemediğini de belirtelim, her biri su ve hava direncini azaltmak için özel bir tasarımda üretiliyor. Hatta hemen hiçbirinde ayrı bir kabin kısmı bulunmuyor, bazılarının büyüklüğü ise ancak bir kayık kadar oluyor. Yelkenleri ise tam bir sanat eseri: dik kenar üçgen şeklinde, ikiz yelkenler kullanılıyor. Yelken yarışları, şamandıra yarışı ve rota yarışı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Şamandıra yarışları, bir dizi şamandıra arasında belli bir rotanın takip edilmesini gerektiriyor ve başlangıç çizgisine geri dönmekle sonuçlanıyor. Amaç, bunu en kısa sürede gerçekleştirmek. Bu yarışlarda, şamadıraların bir numarası oluyor ve takip edilecek rota da buna göre belirleniyor. Örneğin “Başlangıç – 1 – 2 – 1 – Finiş” şeklindeki bir rota, hangi şamandıraların takip edileceğini gösteriyor.

    Rota yarışlarında ise, tahmin edilebileceği üzere belirli bir coğrafi bölgeyi dolaşmak gerekiyor. Bu yarışlar, genellikle takımlar halinde gerçekleştiriliyor. Örneğin “Kınalıada iskele – Burgazada sancak– Büyükada Sığlık Çakarı iskele – Dilek Kayalığı Çakarı sancak” şeklindeki bir rota, yatların nerede yarışacaklarını ve nerelere uğramaları gerektiğini belirliyor. Bu noktada, yarışçılar GPS cihazlarından da faydalanabiliyor. Amaç, çizilen rotayı en kısa sürede tamamlayan tekne veya takım olmak şeklimde belirleniyor.

    tekne yarışı

    Yarışın türü ne olursa olsun, yarışçıların öncelikle centilmenlik göstermesi bekleniyor. Kuralları, Uluslararası Yelken Federasyonu (ISAF) belirliyor. Yatlar birbirlerine oldukça yakın mesafede seyrettiği için, kurallara uyulması büyük önem taşıyor. Örneğin lider konumunda olan bir yat, çarpışma tehlikesi varsa bundan kaçınmak için elinden geleni yapmalı – ikinciliğe düşecek olsa bile. Diğer kurallar, denizcilik terimlerini bilmeyi gerektiriyor. Örneğin aynı kontrada seyreden yatlardan rüzgar üstünde olanın her zaman için geçiş önceliği bulunuyor. Herhangi bir kural ihlali durumunda, yarışçılardan herhangi biri diğer tekneye protesto çekebiliyor. Yarış sonunda da durumu yazılı olarak hakemlere bildiriyor. Düzenlenen bir mahkemede, itiraz görüşülüyor ve diskalifiye olunmasıyla dahi sonuçlanabilecek cezalar veriliyor.

    Tekne yarışlarında ise, yukarıda da belirttiğimiz gibi kapalı özel sürat tekneleri (powerboat) bir noktadan diğerine en kısa sürede ulaşmaya çalışıyor. Bu tekneler, saatte 200 kilometre hızın üzerine çıkabildiğinden, sadece özel eğitim almış kişiler tarafından kullanılabiliyor.

    tanguy-de-lamotte-vendee-globe-arrivee-tribord

    Tekne ve Yelken Malzemeleri

    Tekne ve yelken sporları, özel tasarımlı yatlar ve sürat teknelerinin kullanılmasını gerektirdiği için herkese göre değil, zira kimi zaman tek bir yelkenin maliyeti dahi yüz binlerce dolara çıkıyor. Stoklarımızda yatlar ve sürat tekneleri bulunmasa da, bu sporları yaparken kullanabileceğiniz sayısız aksesuar ve özellikle teknelerde ihtiyaç duyacağınız tekne & yelken malzemeleri, tüm Decathlon mağazalarında uygun fiyatlarla sizi bekliyor.

    Yazı kaynağı : blog.decathlon.com.tr

    Yelkenli Tekne Çeşitleri Nelerdir

    SALMA TİPİ

    DİREK KONFİGÜRASYONU VE YELKENLER

    YELKENLİ TEKNELERİN FARKLI KULLANIMLARI

    Bir Yelkenli Alış

    Yazı kaynağı : www.denizcimalzemeleri.com

    Kürek (spor)

    Kürek (spor)

    Amerika Birleşik Devletleri'nde bazen Crew, (Türkçe: Mürettebat) olarak anılan Kürek sporu [1] kökenleri Eski Mısır zamanlarına kadar uzanan bir spordur.[2]

    Kürek sporu kürek kullanarak su üzerinde teknenin (yarış teknesi) ileri doğru sevkedilerek itilmesi ile yapılır.[3]

    Kürekçi su sporuyla uğraşan kişiye denir. Kürekçiler suya kürekle bastırarak tekneyi hareket ettirmek için kuvvet uygularlar. Spor, sporcular teknelerde birbirlerine karşı yarıştıklarında, eğlence veya zindelik için eğlence amaçlı veya rekabetçi olabilir.

    Başarılı bir kürekçi olmak için gereken eğitim ve vücut üzerinde fiziksel zorlanma yoğundur. Başarılı olmak için çok sağlam bir zihin ve beden gerekir.

    Kürek sporu, sporcuların birbirleri ile yarışarak göl, nehir ve denizde kürekler vasıtası ile hareketin sağlandığı özel olarak üretilmiş tekneler ile gerçekleştirilen bir takım sporudur.[4] Sporcuların yarışabilecekleri, bireysel bir tekneden (tek kürek), coxswain (coxed sekiz) ile sekiz kişilik bir tekne arasında değişen birkaç farklı tekne sınıfı vardır.

    Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

    İlk kez Romalılar ve Eski Mısırlılar tarafından kullanılmış olan küreğin tarihçesi MÖ 25. yüzyıla kadar inmektedir. Kullanıldığı ilk bölgeler ise Akdeniz ve Nil Nehri çevreleridir. Asur ve Mısırlılar'dan kalan kabartmalarda üç kürekçili sandallar görülmektedir. Vikingler ise kürekle dünyayı ilk kez dolaşanlar olurken Ming Hanedanı döneminde aynı şeyi Çinliler tekrarlamışlardır.

    Kürek, insanoğlunun denizlere açılmasıyla birlikte ulaşımın önemli bir parçası durumuna gelirken tüccarlar, balina avcıları, balıkçılar ve kılavuzlar geçimlerini sağlamak için kürekten yararlandılar. Eski Çağ'ın üç sıra kürekli gemileri yerini zamanla yalnızca rüzgara bağlı kalmamak için yapılan kadırgalara bıraktı. Boyları 35 metreye ulaşan bu gemiler, her oturağında üç kişi bulunan ve her biri tek bir kürek kullanan 150 kürekçi (galiot) tarafından yürütüldü. 16. yüzyılda kürekli teknelerle bulunan yolcuların kendi aralarında bahse girmeleriyle de yeni bir spor dalı olarak kürek sporunun temelleri atıldı.

    1715'te İngiltere'de, kayıkçıların kendi aralarında düzenlemiş oldukları "Doggetts Coat Badge" yarışı modern anlamda yapılmış olan ilk kürek yarışı oldu.

    Amatör bir spor niteliğinde olan ilk kürek yarışları ve kuralları ise 1829'da İngiltere'de Oxford ve Cambridge üniversiteleri arasında, 1851'de ABD'de Harward ile Yale üniversiteleri arasında düzenlendi. Bacakları itmek suretiyle güç kazanılmasını sağlayan kızaklı oturakların ilk kez kullanılması ise 1857'de ABD'de oldu. Onu 1871 yılında İngiltere izledi. 1892'de Fransa, Belçika, İtalya ve İsviçre tarafından Uluslararası Kürek Federasyonu (Federation İnternationale Des Societes D'Aviron, kısaca FISA) kuruldu. FISA aynı zamanda kurulan ilk uluslararası spor federasyonu oldu. 1900 Paris Olimpiyat Oyunları'na alınmasından sonra kürek, olimpik bir spor haline geldi. Kadınların bu yarışlarda resmi olarak yer alması ise ilk kez 1976 Montreal Olimpiyat Oyunları'nda gerçekleşti.

    Yalnızca erkeklerin mücadele ettiği ilk Dünya Kürek Şampiyonası 1962'de Luzern'de gerçekleştirildi. 1974 Dünya Kürek Şampiyonası ile kadınlar müsabakaları da programa dahil edildi. 14 tekne sınıfından oluşan yeni olimpiyat kürek programı ilk kez 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda uygulandı.

    Kürek sporu uygulama çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

    Yarışma küreği[değiştir | kaynağı değiştir]

    Performans küreği de denilebileceği gibi yarışma küreği Dünya’da ve Türkiye’de en çok uygulanan çeşittir. Sporcular sene boyunca teknik ve kondisyon antrenmanları ile yarışlara hazırlanarak performanslarını geliştirir ve rakip sporcularla yarışırlar. Bu branşta kullanılan tekneler ve kürekler oldukça sağlam ve hafif malzemelerden üretilir.

    Rekreasyon (sağlıklı yaşam) küreği[değiştir | kaynağı değiştir]

    Rekreasyon küreği boş zamanları değerlendirme, sağlıklı yaşam sporu ve eğlence amacı ile yapılır. Rekreasyon amacı ile yapılan kürek sporu için özel olarak üretilmiş tekneler bulunmaktadır. Bu teknelerin yapısı yarış teknelerine göre daha geniştir ve su üzerinde denge sağlamak daha kolaydır. Rekreasyon küreğinde kullanılan küreklerde yarışlarda kullanılanlardan farklıdır. Amaç hız yapmak olmadığından dolayı bu küreklerin palaları diğerine göre daha ufak ve farklı yapıda olduğu için daha az kuvvet uygulanarak eğlence amaçlı kürek çekmeye elverişlidir.

    Kurallar[değiştir | kaynağı değiştir]

    Olimpiyatlarda kürek[değiştir | kaynağı değiştir]

    Erkek[değiştir | kaynağı değiştir]

    Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

    Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

    Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap