Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    yağların sağlığımız açısından önemi

    1 ziyaretçi

    yağların sağlığımız açısından önemi Ne90'dan bulabilirsiniz

    Besler Gıda | YAĞLARIN HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ

    Doğru beslenmek için önerilen düzeylerde yağ tüketmek ve bu dengeyi sağlamak gereklidir. Bunun için, doymuş yağ içeren kırmızı et ve et ürünleri, yağlı süt ve süt ürünlerine beslenmede daha az yer verilip, ağırlıklı olarak meyve, sebze ve bitkisel kökenli yağlar kullanılmalıdır.

    Günlük yağ tüketimimizde doymuş/doymamış yağ dengesi nasıl olmalıdır?

    Yetişkin bir insanın günlük yağ tüketimi 1/3’ü doymuş; 1/3’ü tekli doymamış; 1/3’ü çoklu doymamış olarak dağılmalıdır. Buna göre alınması gereken yağ miktarını, yağ çeşitleri arasında dengelemek ve beslenme açısından çeşitliliği sağlamak faydalıdır. Hiçbir yağ bu dengeyi tek başına sağlayamazken, margarin bu dengeye en yakın yağ formülasyonuna sahip olan besindir. Uzmanlar diyetteki doymuş yağ miktarının azaltılıp doymamış yağ miktarının dengeli olarak artırılmasını önermektedir. 

    Bu bilgi ışığında; yeme alışkanlıklarımızda yapmamız gereken en önemli değişikliklerden biri, toplam yağ alımımızı enerji ihtiyacımızın %30-35’i ile sınırlamak ve doğru türde (düşük doymuş/yüksek doymamış dengelenmiş) yağ aldığımızdan emin olmaktır.

    Doymuş yağ, sıvı yağlarda da var!

    Bitkisel kaynaklı yağlarda ve margarinlerde doymuş yağ miktarı, hayvansal kaynaklı yağlara kıyasla çok daha düşüktür. Ayçiçeği, mısırözü, zeytinyağı v.b. bitkisel yağlar da doymuş yağ içerir. Bu çerçevede bakıldığı zaman ayçiçeği, mısır özü, zeytinyağı ve kase margarinin doymuş yağ oranı birbirlerine yakın bir seviyededir. Bu da bize tüm yağların türü ne olursa olsun doymuş yağ içerdiğini göstermektedir.

    Yazı kaynağı : www.besler.com.tr

    Yağların vücuda faydaları

    Yağların vücuda faydaları

    Vücudun sağlıklı şekilde gelişebilmesi ve işleyişini sürdürebilmesi için birtakım gıdalara ihtiyaç duyulmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller ve suyun yeterli şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Besin grupları arasında yer alan yağlar, vücudun enerji kaynağını oluşturmaktadır.

    Yağların Faydaları

     Yağlar, vücudun enerji ihtiyacının yanında A, D, E ve K gibi vitaminlerin emilimini sağlamaktadır. Karbonhidratlarla alınamayan enerji iihtiyacında devreye girmektedir. Vücutta üretilemeyen yağ asitlerinin alınmasını sağlamakta, büyüme ve gelişmeyi etkilemektedir. Sindirim sisteminin doğru çalışmasına da katkı sağladığı gibi hücre zarı ve derinin esnekliğini de sağlamaktadır.

    Yağ içeren gıdalar

    Vücudun en büyük enerji kaynağını oluşturan yağlar sağlıklı hayatın olmazsa olmazları arasında gemektedir. Ancak sağlık için olmazsa olmazlar arasında gelen yağların çok fazla tüketilmesi birtakım sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Kilo problemi bu sorunların başında gelmektedir. Peki hangi gıdalar yağ içermektedir ve hangi yağlar tüketilmelidir?

    Hangi gıdalar yağ içerir

    Doymuş yağlar, tekli doymamış yağlar ve çoğul doymamış yağlar olarak kendi içinde çeşitlere ayrılan yağlar, farklı özellikler taşımaktadır. Et, yumurta, süt ve süt ürünlerinden elde edilen yağlar hayvansal kaynaklı yağlardır ve doymuş yağlar sınıfında yer almaktadır. Zeytin, konola ve fındık gibi bitkisel kaynaklı yağlar tekli doymamış yağlar arasında gemektedir. Mısır, ayçiçeği ve soya yağları ise tekli doymamış yağlar arasında gelmektedir. Doymamış yağlar uzmanlar tarafından tüketilmesi en fazla önerilen yağlardır. 

    Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr

    Yağlar Vücutta Ne İşe Yarar? Yağların Görevleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Yağlar Vücutta Ne İşe Yarar? Yağların Görevleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    İnsanların ve hayvanların temel besin maddelerinden birisi de yağlardır. Özellikle son zamanlarda yağlar hakkında yapılan pek çok araştırma bulunmaktadır. Bu araştırmalara bakıldığında yağların büyük faydası olduğu da gözlemlenmektedir.

    Yağlar Vücutta Ne İşe Yarar?

    Lipitler canlıların temel besin maddelerinden birisidir. Vücutta birtakım görevleri de bulunmaktadır. Hücrenin yapı maddelerinden olan yağlar vücuda enerji oluşturmaya yaramaktadır. En temel görevi enerji kaynağı oluşturmak olan yağlar insanlar ve hayvanlar için oldukça önemlidir.

    Günlük olarak pek çok besin tüketmekteyiz. Tükettiğimiz bu besinlerin fazla olması halinde vücut besinleri yağ olarak depolamaktadır. Depolanan bu yağlar ise insan vücudunun enerji ihtiyacını karşılamasında kullanılmaktadır. Ayrıca enerji ihtiyacı dışında vücutta başka pek çok görevi de bulunmaktadır.

    Yağların Görevleri Nelerdir?

    En önemli görevi enerji ihtiyacını karşılamak olan yağların başka pek çok görevi de bulunmaktadır. Yağların vücutta görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

     - Hücrenin yapı maddelerinden olan yağlar A, D, E, K vitamini gibi yağda eriyen vitaminlerin emilimini sağlamaktadır.

     - Vücut ısısının korunmasında ve organların dış darbeden korunmasında görevi bulunmaktadır.

     - Karbonhidratlardan yeteri kadar enerji alınamadığı zaman vücudun enerji ihtiyacını karşılamaktadır.

     - Yağlar vücutta sentezlenemeyen yağ asitlerinin alınmasını sağlamaktadır. Özellikle bu yağ asitleri büyüme, gelişme ve deri sağlığı için oldukça önemlidir.

     - Yağlar hücre zarı ve deriye esneklik sağlamaktadır.

     - Vücutta sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır.

    Yağların Özellikleri Nelerdir?

    Yağ insanların beslenmesinde önemli bir enerji kaynağı olmaktadır. Bir gram yağ içerisinde yaklaşık olarak 9 Kcal enerji bulunmaktadır. İnsanların beslenmesinde besinleri içerisinde en yüksek enerji miktarı yağlarda bulunmaktadır. Bitkisel ve hayvansal kökenli olarak ikiye ayrılan yağların özellikleri şunlardır:

    - Yağların enerjileri yüksektir.

     - Tüketildiğinde tokluk verme özelliğine sahiptir.

     - İçerdikleri Omega 3 yağ asitleri sayesinde kalp ve damar sağlığını korumaktadır.

     - Büyüme ve doku onarımına yardımcı olma özelliğine sahiptir.

     - Yağlar midede daha uzun süre kalır ve daha geç sindirilir.

     - Tüketim fazlalığında yağ artışı oluşmaktadır.

     - Deri tabakasının hemen altında bulunmaktadır. Bu sayede vücudu soğuğa ve dış darbelere karşı korumaktadır. 

    Yazı kaynağı : www.milliyet.com.tr

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap