yaşadığımız bölgedeki dağların göllerin ve akarsuların isimlerini yazalım
yaşadığımız bölgedeki dağların göllerin ve akarsuların isimlerini yazalım Ne90'dan bulabilirsiniz
Türkiye Dilsiz Haritaları: Akarsular, Göller, Dağlar, Ova Ve Platolar, Yer Şekilleri
Türkiye'nin yeryüzü şekillerinin çeşitlilik arz etmesi ülkede üç farklı mevsimin yaşanmasında etkilidir. Yüksekliğin arttığı bölgelerde Karasal İklim hakimken, ülkenin genelinde Akdeniz iklimi hakimdir.
(Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com
Türkiye'deki Akarsu ve Göller
Türkiye, göl bakımından zengin değildir. Bunun en büyük nedeni ortalama yüksekliğinin 1141. metre olmasıdır. Ülkenin en büyük gölleri sırasıyla Van Gölü, Tuz Gölü ve Beyşehir Gölüdür. En fazla göle sahip olan bölgeler ise Marmara ve İç Anadolu Bölgesidir. Türkiye'nin tuz ihtiyacının %50'si Tuz Gölünden karşılanır.
1.335 kilometre uzunluğunda olan Kızılırmak, Türkiye'nin en uzun nehridir. Nehir taşımacılığı için elverişli olmayan Kızılırmak toplam üç koldan oluşur. Diğer önemli akarsuları arasında, Fırat, Dicle, Yeşilırmak, Aras ve Sakarya Nehridir.
(Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com
Türkiye'deki Dağlar:
Kıvrımlı, Kırıklı ve volkanik dağlar Türkiye'nin geneline yayılmıştır. 5.137 metrelik rakımıyla Ağrı Dağı, Türkiye'nin en yüksek dağıdır. Strato-volkan türündeki dağında son püskürme faaliyeti 1840 yılında gerçekleşmiştir. Dünyadaki sayılı ölmüş yanardağlardan biri olan Ağrı Dağı, ülkenin turizmine de büyük katkı sağlar.
Hem vadi buzulu hem de dağ özellikleri taşıyan Uludoruk, Hakkari'de yer alıyor. 4.135 metre yüksekliğindeki dağ turizme açıktır. Dağ sporları için de kullanılan Uludoruk'un zirvesine defalarca çıkılmıştır. Türkiye'nin diğer önemli ve yüksek dağları sırasıyla, Kaçkar Dağı, Süphan Dağı, Erciyes Dağı ve Tendürek Dağıdır.
(Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com
Türkiye'deki Ova ve Platolar
Türkiye'deki ovaların büyük çoğunluğu alüvyon toprak taşıması ile meydana gelmiştir. İç Anadolu Bölgesindeki ortalama yükseklik çok düşüktür ve Türkiye'nin en büyük ovalarından 10'u bu bölgede yer alır. Alanı 1.650 kilometrekare olan Muş Ovası tarım ve hayvancılık alanında kullanılır. Yükseltisi 1700 - 2000 metre aralığında olan Erzurum - Kars platosu Türkiye'nin yüksek platosudur. Diğer yüksek platolara örnek olarak Yazlıkaya, Taşeli ve Çatalca platosu gösterilebilir.
(Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com
Yazı kaynağı : www.milliyet.com.tr
COĞRAFYA
FİZİKİ DURUM
Mersin ili 36 - 37° kuzey enlemleri ve 33 - 35° doğu boylamları arasında bulunmaktadır.
İlin kara sınırı 608 km, deniz sınırı 321 km olup, yüzölçümü 15.853 km² ’dir.
Mersin ilinin % 60 lık kısmını oldukça yüksek, engebeli ve kayalık Batı ve Orta Toros Dağları oluşturmaktadır.
% 10 luk kısım ovalık ve hafif eğimli alanlar ise bu dağların denize doğru uzandığı il merkezi, Tarsus, Silifke gibi alanlarda gelişmiştir.
Bunun dışında kalan % 30 luk kısım düzlük veya hafif eğimli alanlar, kuzeyde dağların arasında veya yüksek kesimlerinde yaylalık olarak görülmektedir.
Dağlar:
Orta Toros dağları Mersin ilini İç Anadolu Bölgesinden ayırmaktadır. Mersin il sınırları içinde kalan en yüksek kesim Bolkar Dağları’ndaki Medetsiz Tepesi’dir (3524 m.).
Başlıca dağları MedetsizTepe (3524 m),Yıldız Tepe (3134 m), Mor Dağ (2454 m), Büyük Eğri Dağı (2055 m), Avlama Dağı (1889 m), Karaçal Tepesi (2339 m), ÖrnekTepe (2150 m), Toldağ (1336 m),Sazlı Tepe (698 m) dir Mersin’i kuzeydoğudan Gülek Boğazı (1050 m) ile ve kuzeybatıdan Sertavul Geçidi (1610 m) İç Anadolu'ya bağlamaktadır.
Yaylalar:
Türkiye’nin en önemli yaylalarından biri olan Taşeli Yaylası,Anamur-Silifke-Mut ve Erdemli ilçeleri arasında kalır.
Toros Dağları’nın üst kısımlarında oluşan düzlüklerin yüksekliği 700-1500 m. arasında değişmektedir.
Belli başlı yaylalık alanlar;
KAYNAKÇA
Yazı kaynağı : mersinkulturmerkezi.ktb.gov.tr
Antalya Coğrafyası, Fiziki Yapısı, Dağları, Gölleri, Akarsuları | Akdeniz Bölgesi
İLETİŞİM / FOR DETAILED INFORMATİON & RESERVATION:
(+90) 534 820 1169
FOR ENGLİSH & RUSSİAN CONTACT:
(+90) 555 059 9907
HIZLI ERİŞİM
Rafting, Rafting Turları, Antalya'da Rafting, Köprülü Kanyon, Beşkonak, Tazı Kanyonu, Rafting ücretleri, Manavgat Rafting, Ulaşım, Antalya Rafting Bölgesi, Rafting Harita, Rafting Parkur Uzunluğu, Kampanyalar, Yemek dahil fiyatlar, Rafting kıyafetleri, Rafting İletişim, Kanyoning Turları, Zipline Antalya,Zipline Turları, Köprü Çay, Çadır Kamp, Antalya kamp alanları, Rafting Antalya, Rafting Turu,Jeep safari, offroad, Extreme Sporlar, Macera Sporları,
KVKK Gizlilik Politikası / Çerezler politikası / Yasal Bilgi / Kullanım Sözleşmesi / Mesafeli Satış Sözleşmesi
©2023 TURAXUS TRAVEL Her Hakkı Saklıdır.
Yazı kaynağı : www.raftingo.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.