ya devlet başa ya kuzgun leşe kimin eseri
ya devlet başa ya kuzgun leşe kimin eseri Ne90'dan bulabilirsiniz
Ya Devlet Başa ya Kuzgun Leşe
Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe, Orhan Asena'nın yazdığı bir tiyatro oyunudur. Yazarın Taht ve Baht Dörtlemesi (ya da Kanunî Sultan Süleyman Dörtlemesi) adını verdiği dört oyunun üçüncüsüdür. Oyunda Kanuni Sultan Süleyman'ın oğulları Bayezid ve Selim arasındaki taht kavgası anlatılmaktadır.
Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]
Oyun, Hürrem Sultan'ın entrikaları sonucunda Şehzade Mustafa'nın boğdurulmasıyla başlar. Hürrem Sultan böylece tahtın kendi çocukları olan Şehzade Bayezid ile Şehzade Selim'den birine kalacağını düşünür. Ancak iki şehzadenin birbirine düşeceğini ve daha Kanuni Sultan Süleyman ölmeden taht kavgasına başlayacağını kestiremez.
Kanunî seferde iken tahtı koruma görevi Bayezid'e verilmiştir. Bu arada ortaya çıkan Düzmece Mustafa, kendisinin ölümden son anda kurtulan Şehzade Mustafa olduğunu iddia ederek halkın desteğini alır ve tahta yürümeye kalkışır. Bayezid, Düzmece Mustafa'ya iş birliği önerir ve hediyeler gönderir. Böylece onun güvenini kazanır ve yakalayıp idam ettirir. Ancak Kanuni, etrafındakilerin etkisinde kalarak, Bayezid'in aslında Düzmece Mustafa ile gerçekten iş birliği yaptığını ve Sokollu Mehmet Paşa'nın İstanbul yolunda olduğunu öğrenince korkup vazgeçtiğini düşünür. Araya Hürrem Sultan'ın girmesiyle Bayezid'i affeder ancak ona olan güveni kırılır.
İki şehzade arasındaki sürtüşmeler devam ederken, atak ve fevri karakteri Bayezid'in aleyhine sonuçlar doğurur. Ayrıca kendi lalası Lala Mustafa Paşa, taht yolunda Selim'i daha şanslı görerek çift taraflı oynamaya başlar ve Bayezid'in zor durumda kalmasına sebep olacak kararlar almasına yol açar.
Bu etkiler altında kardeşini sürekli kışkırtan biri gibi görülen Bayezid, Kanuni'nin öfkesini bir kez daha üzerine çekince Amasya Sancağı'na gönderilir. Önceleri oraya gitmek istemez. Ancak tek koruyucusu Hürrem Sultan'ın ölümüyle yalnız ve güçsüz kalmıştır. Amasya'ya gider ama burada kendini Selim'den korumak için asker toplar. Kanuni'den, topladığı askerleri dağıtması yönünde ferman gelice ordusuyla beraber Selim'in üzerine yürür. Kanunî tarafından yakalatılır ve idam ettirilir.
Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org
Ya devlet başa, ya kuzgun leşe
01 ARALIK 2015
BASIN BÜLTENİ
YA DEVLET BAŞA, YA KUZGUN LEŞE
- BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSU, ORHAN ASENA’NIN ‘YA DEVLET BAŞA, YA KUZGUN LEŞE’ ADLI ÖDÜLLÜ ESERİNİ, USTA YÖNETMEN YUNUS EMRE BOZDOĞAN’IN YORUMLARIYLA HER SALI GÜNÜ MERİNOS AKKM’DE İZLEYİCİYLE BULUŞTURUYOR.
BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Orhan Asena’nın ‘Ya Devlet Başa, Ya Kuzgun Leşe’ adlı ödüllü eserini, usta yönetmen Yunus Emre Bozdoğan’ın yorumlarıyla her Salı günü Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) izleyiciyle buluşturuyor.
Orhan Asena’ya Türkiye İş Bankası büyük ödülünü kazandıran ve her sahnelenişinde büyük beğeniyle izlenen ‘Ya Devlet Başa, Ya Kuzgun Leşe’ adlı oyun, usta yönetmen Yunus Emre Bozdoğan’ın yorumuyla Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları tarafından sahneye aktarılıyor. Her Salı günü Merinos AKKM Orhangazi Salonu’nda izleyiciyle buluşan oyun, sanatseverlerden büyük beğeni topluyor.
Orhan Asena’nın “Kanuni Sultan Süleyman -Taht ve Baht Dörtlemesi” başlığı altında kaleme aldığı 4 oyundan üçüncüsü olan ‘Ya Devlet Başa, Ya Kuzgun Leşe’, Şehzade Mustafa’nın ölümü sorası yaşanan olayları konu alıyor. Hürrem Sultan‘ın entrikaları sonucunda Şehzade Mustafa boğdurulmuştur. Ancak tahtın kendi çocukları olan Şehzade Bayezid ile Şehzade Selim‘den birine kalacağını düşünen Hürrem, iki şehzadenin birbirine düşeceğini ve daha Kanuni Sultan Süleyman ölmeden taht kavgasına başlayacağını kestiremez. İki şehzade arasındaki sürtüşmeler, atak ve fevri davranan Şehzade Bayezid’in zor durumda kalmasına sebep olacak kararlar almasına yol açar. Hatalı kararlı sonucunda kardeşini sürekli kışkırtan biri gibi görülen Bayezid, tek koruyucusu Hürrem Sultan’ın ölümüyle yalnızlaşır. Artık her şey Kanuni Sultan Süleyman’ın kararına kalmıştır.
Devlet Tiyatroları sanatçısı Yunus Emre Bozdoğan tarafından sahnelenen oyunun dekor tasarımı Sertel Çetinel, kostüm tasarımı Aydan Çınar, müzikleri Fatih Veli Ölmez, koreografisi Cihan Yöntem ve ışık tasarımı da Zeynel Işık imzasını taşıyor. Oyun, her Salı günü Merinos AKKM Orhangazi Salonu’nda sahneye taşınıyor.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Yazı kaynağı : www.bursa.bel.tr
Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe Sözü Ne Demektir ?
Yorumunuz gönderildi.
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye bildirilmiştir.
Uygun görüldüğünde sitede yayınlanacaktır.
Yazı kaynağı : www.lalehaber.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.