yeryüzünde insan eli değmeden oluşmuş dağ tepe deniz gibi unsurlar
yeryüzünde insan eli değmeden oluşmuş dağ tepe deniz gibi unsurlar Ne90'dan bulabilirsiniz
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Doğal Ve Beşeri Unsurlar konu anlatımı
Dünya beşeri ve doğal unsurlar ile çevrelenmiş şekilde uyumludur. Bu unsurların bazıları doğuştan gelirken bazıları ise insan eliyle hazırlanmakta ve yine insana hizmet etmektedir. Tabii bizim görevimiz beşeri unsurlar ile beraber doğal unsurları her daim korumaktır. Onların uyum içerisinde kalması ve birbirlerine zarar vermemesi en önemli durumdur.
Doğal ve Beşeri Unsurlar
Etrafımıza göz gezdirdiğimiz zaman birçok farklı varlık görürüz. Bunlar içerisinde dağlar, evler, ovalar, taşıt çeşitleri, akarsular ve ağaçlar ile köprüler gibi daha pek çok varlık bulunmaktadır. Bu varlıkların her birinin görevi vardır ve oluşumları ise farklıdır. Yani bazıları kendiliğinden bazıları ise insan eliyle oluşmuştur. Bunlar doğal unsurlar ve beşeri unsurlar olarak ikiye ayrılır. Şimdi sırasıyla gelin bunları inceleyelim ve neler olduklarına bakalım.
Doğal unsurlar: Çevremizde kendiliğinden var olan ve insan eliyle oluşmamış varlıklara doğal unsurlar denir.
- Dağ
- Akarsu
- Deniz
- Tepe
- Toprak
- Orman
- Şelale
- Göl
- Bitkiler
- Hayvanlar
Bu gibi pek çok farklı varlık doğal unsurlar olarak bilinir. Bu varlıklar İnsanlardan önce de vardı. Yani çevremizde gördüğümüz dağlar, topraklar, şelaleler veya ve çok bitki ve hayvanlar insanlardan önce de vardı. Yani bu varlıklara insanlar oluşturmamıştır.
Beşeri unsurlar: İnsanların, ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla doğayı değiştirerek meydana getirdikleri farklı varlıklar beşeri unsurlar olarak bilinmektedir. Bu varlıkların ya da ürünlerin temel amacı insanların toplum içinde daha rahat ve refah şekilde yaşamasına imkan vermektir.
- Binalar
- Yollar
- Tarlalar
- Köprüler
- Barajlar
- Tüneller
- Fabrikalar
- Taşıtlar
Bunların her biri insanların kendi çabaları ile doğada bulunan bazı maddeleri değiştirerek oluşturduğu ürünlerdir. Her ürünün kendi içerisinde insanlar için hayatı kolaylaştırmak amacıyla bir görevi bulunmaktadır. Bu görevlerini yerine getirmek için çok dikkatli bir şekilde, kullanışlı olarak yapılır.
- Bir yerden bir yere kolayca geçmek için köprüleri kullanırız.
- İhtiyacımız olan ürünleri üretmek için fabrikaları kullanırız.
- Daha kısa bir zaman içinde başka yerlere ulaşmak için taşıtları kullanırız.
- Hem enerji hem su amaçlı barajları kullanırız.
Bu şekilde insan elinden çıkmış daha birçok farklı beşeri unsur bulunmaktadır. Tabi doğal unsurların da insanlar için sağladığı pek çok avantajları bulunmaktadır. Sadece insanlar için değil aynı zamanda bitki ve hayvanlar adına da çok önemlidir.
- Piknik yapmamıza fırsat verir.
- Doğa içinde keyifle dolaşırız.
- Temiz su imkanı elde ederiz.
- Balıktutarız.
- Bitkileri besin kaynağı olarak tüketir ve hayvanların etinden sütünden yararlanırız.
Bu şekilde farklı görevleri ile birçok doğal unsurdan bahsetmek mümkün. Burada önemli olan hem beşeri unsurları hem de doğal unsurları korumaktır. Bunları korumak için elimizden geleni yapmalı ve dikkatli davranmalıyız. Ayrıca doğayı korumak için çok fazla beşeri unsurlar üretmemeliyiz. Çünkü hem hayvan ve bitkiler hem de insanların sağlıklı şekilde yaşayabilmesi için doğal çevre bizim için çok önemlidir.
Yukarıda verilen farklı doğal unsurlar ve beşeri unsurların hepsini öğrenmeniz gerekmektedir. Bunları öğrenmek için defterlerinize yazabilir ve çalışabilirsiniz. Ayrıca bu unsurların görevlerini inceleyebilir ve ne işe yaradıklarını da okuyabilirsiniz. Amacımıza hizmet edecek beşeri unsurlar ile beraber, bize huzurlu bir ortam, dinlenme ve besin kaynağı yaratacak doğal unsurların korunmasını her zaman ön plana çıkarmalıyız.
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
Beşeri Unsur Nedir, Ne Demektir? Beşeri Unsurların Dağılışını Gösteren Harita Türleri Ve Beşeri Unsurlara Örnekler
Doğadan gelen, insan eli değmeden oluşan varlıklar, yapılar ve yapısal özellikler doğal unsurlar olarak tanımlanmaktadır. Bir de insan elinin değdiği, doğanın yapısı değiştirilerek oluşturulan yapılar ve varlıklar vardır. Bunlara da beşeri unsur denilmektedir. Beşeri unsur nedir? Bu konuyu daha ayrıntılı anlatacağız.
BEŞERİ UNSUR NEDİR?
İnsan varlığını, insana dair özellikleri anlatan unsurların genel tabiri beşeri unsurlardır. Bir başka ifadeyle, doğal olmayan, dünyanın oluşumu ile meydana gelmeyen unsurlara beşeri unsur denir. Teknolojinin gelişmesi ile beşeri unsurlarda gelişmektedir. Kısacası beşeri unsuru geliştiren de yine insandır.
BEŞERİ UNSURLARA ÖRNEKLER
ÜLKEMİZİN BEŞERİ UNSURLARI NELERDİR?
DOĞAL VE BEŞERİ UNSURLAR NELERDİR?
Beşeri unsurlar aşağıdaki gibidir:
Doğal unsurlar aşağıdaki gibidir:
BEŞERİ UNSURLARIN DAĞILIŞINI GÖSTEREN BAŞLICA HARİTA TÜRLERİ
Keşif Haritaları: Coğrafi Keşif Haritaları gibi keşif yaparken kullanılan harita türüdür.
Tarımsal Veri Haritaları: Yapılan tarımsal üretim verilerini gösteren haritalardır.
Ulaşım Haritaları: Havayolu, Karayolu, Demiryolu ağını gösteren haritalardır.
Nüfus Haritaları: Dünya'nın bütününde ya da bir bölümündeki nüfusun dağılışı ve özellikleri hakkında bilgi veren haritalardır.
Yerleşme Haritaları: Yeryüzünde veya bir kıtada bulunan ülkeleri, bir ülkenin idari bölünüşünü, yerleşim merkezlerini gösteren haritalardır.
Siyasi Haritalar: Kıtaların, ülkelerin sınırlarını gösteren haritalar siyasi haritalardır.
Yazı kaynağı : www.sabah.com.tr
Çevrenizde insan eli değmeden oluşmuş neler var
Çevrenizde insan eli değmeden oluşmuş neler var, insan eli değmeden oluşmuş doğal unsurlar nelerdir,
Dünyanın var oluşundan bu yana var olan şeylere doğal unsur adı verilmektedir, Doğal unsurlar insan müdahalesi olmaksızın doğadak bazı olayların kendiliğinden gerçekleşmesidir.
Örneğin; Ağaçlar, Dağlar, taşlar, kayalar, Bulutlar, Ormanlar, Şelaleler, Peri bacaları, Saklıkent kanyonu, Düden şelalesi, Ilgaz dağı, gibi insan eli değmeden doğanın kendiliğinden ortaya çıkardığı şeylere denir.
Çevremde gözlemlediğim; Alpsarı gölü, Kırkpınar yaylası, Ilgaz dağı, gibi unsurlar insan eli değmeden oluşmuş doğa harikası olan şeylerdir.
Yazı kaynağı : www.kisaozet.net
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.