yetişkinlerde sarılık belirtileri
yetişkinlerde sarılık belirtileri Ne90'dan bulabilirsiniz
Yetişkinlerde sarılık nedir? Belirtileri ve tedavisi…
Yetişkinlerde sarılık nedir? Belirtileri ve tedavisi…
Kandaki kimyasal bilirubin düzeylerinin neden olduğu sarılık; sarı anlamına gelen Fransızca jaune kelimesinden türetilmiştir. Sarılık kendi başına bir hastalık değil, altta yatan bir hastalık sürecinin görünür bir belirtisidir. Peki, yetişkinlerde sarılık nedir? Belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz...
Hepatit, safra kesesi taşları, orak hücre hastalığı, alkolik karaciğer hastalığı ve tümörler dahil olmak üzere birçok nedene sahip olan sarılık hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde… Yetişkinlerde sarılık nedir? Belirtileri ve tedavisi…
YETİŞKİNLERDE SARILIK NEDİR?
Sarılık, cilt, sklera (gözlerin beyazları) ve mukoza zarlarının sarardığı bir durumdur. Bu sarı renge, sarı-turuncu safra pigmenti olan yüksek bir bilirubin seviyesi neden olur. Safra, karaciğer tarafından salgılanan sıvıdır. Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasından oluşur.
Sarılık, çoğunlukla çok fazla bilirubin üretimine neden olan veya karaciğerin ondan kurtulmasını önleyen altta yatan bir bozukluğun bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bunların her ikisi de bilirubinin dokularda birikmesine neden olur.
Sarılığa neden olabilecek altta yatan durumlar şunlardır:
Karaciğerin akut iltihabı: Bu, karaciğerin bilirubini konjuge etme ve salgılama yeteneğini bozarak birikmeye neden olabilir.
Safra kanalının iltihabı: Bu, safranın salgılanmasını ve bilirubinin çıkarılmasını önleyerek sarılıklara neden olabilir.
Safra kanalının tıkanması: Bu, karaciğerin bilirubini atmasını önler.
Hemolitik anemi: Büyük miktarlarda kırmızı kan hücresi parçalandığında bilirubin üretimi artar.
Gilbert sendromu: Bu, enzimlerin safra atılımını işleme yeteneğini bozan kalıtsal bir durumdur.
Kolestaz: Bu, karaciğerden safra akışını keser. Konjuge bilirubin içeren safra, atılacağı yerde karaciğerde kalır.
Sarılığa neden olabilecek daha nadir durumlar şunlardır:
Crigler-Najjar sendromu: Bu, bilirubinin işlenmesinden sorumlu spesifik enzimi bozan kalıtsal bir durumdur.
Dubin-Johnson sendromu: Bu, konjuge bilirubinin karaciğer hücrelerinden salgılanmasını önleyen kalıtsal bir kronik sarılık şeklidir.
Yalancı sarılık: Bu zararsız bir sarılık şeklidir. Cildin sararması fazla bilirubinden değil beta-karoten fazlalığından kaynaklanır. Yalancı sarılık genellikle aşırı miktarlarda havuç, kabak veya kavun yemekten kaynaklanır.
SARILIK BELİRTİLERİ
Bazen kişide sarılık belirtileri olmayabilir ve durum tesadüfen fark edilebilir. Semptomların şiddeti, altta yatan nedenlere ve hastalığın ne kadar hızlı veya yavaş geliştiğine bağlıdır.
Enfeksiyondan kaynaklanan sarılığınız varsa, aşağıdaki belirtilere sahip olabilirsiniz:
– Ateş
– Titreme
– Karın ağrısı
– Grip benzeri belirtiler
– Ten renginde değişiklik
– Koyu renkli idrar ve / veya kil renkli dışkı
Sarılık bir enfeksiyondan kaynaklanmıyorsa, kilo kaybı veya cilt kaşıntısı gibi semptomlarınız olabilir. Sarılık pankreas veya safra yolu kanserlerinden kaynaklanıyorsa, en yaygın semptom karın ağrısıdır. Bazen, varsa karaciğer hastalığı nedeniyle de sarılık olabilir.
Bunlar:
– Kronik hepatit veya karaciğer iltihabı
– Piyoderma gangrenozum (bir tür cilt hastalığı)
– Akut hepatit A, B veya C
– Poliartralji (eklem iltihabı)
SARILIK TEDAVİSİ
Sarılık genellikle yetişkinlerde tedavi gerektirmez (bebeklerde daha ciddi bir sorundur). Sarılık tedavisi, sarılık semptomlarından ziyade nedeni hedefler.
Aşağıdaki tedaviler kullanılır:
Anemiye bağlı sarılık, demir takviyeleri alarak veya daha fazla demir açısından zengin gıdalar yiyerek kandaki demir miktarını artırarak tedavi edilebilir. Demir takviyeleri reçetesiz olarak temin edilebilir.
Hepatite bağlı sarılık, antiviral veya steroid ilaçların kullanılmasını gerektirir.
Doktorlar tıkanıklığın neden olduğu sarılığı tıkanıklığı cerrahi müdahale ile çıkararak tedavi edebilir.
Sarılık bir ilacın kullanımından kaynaklanıyorsa, tedavi alternatif bir ilaca geçmeyi içerir.
Sarılık tedavilerinin bazı komplikasyonları/yan etkileri vardır.
Bunlar:
– Kabızlık
– Şişkinlik
– Karın ağrısı
– Gaz
– Mide bulantısı
– Kusma
– İshaldir
Yazı kaynağı : www.sozcu.com.tr
Sarılık Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Sarılık birçok farklı hastalık süreciyle ilişkilidir. Serum biliburin seviyeleri 2 mg- 34,2 MMOL üzerine çıktığında hastalık daha da gelişir. Sarılığın nedenlerine atıfta bulunmak için terminoloji kullanılmaktadır.
Prehepatik sarılık, kırmızı kan dolaşımının artmasından kaynaklanır. Kan hücreleri dolaylı bir hiperbilirubinemi ile kendini gösterir.
Hepatik sarılık, tüm sarılık vakalarının çoğunluğunu temsil eder ve doğrudan veya dolaylı hiperbilirubinemiye bağlı olabilir.
Sarılık, bilirubin üretiminde ki üç aşamadan herhangi birinde oluşan bir sorundan kaynaklanabilir.
Bilirubin üretimi sırasında sarılığa şunlar neden olabilir:
Bazen kişide sarılık belirtileri olmayabilir. Semptomların şiddeti, altta yatan nedenlere ve hastalığın ne kadar hızlı veya yavaş geliştiğine bağlıdır.
Kısa süreli bir sarılık vakanız varsa (genellikle enfeksiyondan kaynaklanır), aşağıdaki belirti ve bulgulara sahip olabilirsiniz:
Sarılık bir enfeksiyondan kaynaklanmıyorsa eğer belirti olarak kilo kaybı ve kaşıntı olur. Sarılığa pankreas veya safra yolu kanserleri neden oluyorsa, en sık görülen semptom karın ağrısıdır.
Bazen, aşağıdaki durumlarda karaciğer hastalığı ile ortaya çıkan sarılık olabilir:
Yazı kaynağı : cetinkaraca.com
Sarılık Belirtileri Nelerdir?
Ülkemizde oldukça sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biri olan sarılık, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Kandaki bilirubinin artması neticesinde ortaya çıkan bu hastalık, cildin ve gözlerin renginin sarıya dönmesi ile kendini belli eder. Sarılık aynı zamanda farklı bir hastalığın da belirtisi olabilir. Bebeklerde meydana gelen sarılık ile yetişkinlerde meydana gelen sarılık farklıdır. Aynı zamanda nedenlerinin de farklı olduğunu belirtmek isteriz.
Sarılık Tipleri Nelerdir?
Sarılık hastalığının 3 farklı türü bulunuyor.
Hepatosellüler sarılık
Genellikle karaciğerde bir yaralanma meydana geldiğinde ortaya çıkan sarılık türüdür.
Hemolitik sarılık
Alyuvarların hızlanması ve bilirubin seviyesinde artışa neden olması ile birlikte görülen sarılık türüdür.
Obstrüktif sarılık
Safra kanalında bir engel meydana gelmesi ve bu durumun neticesinde bilirubinlerin karaciğere gitmeye başlaması ile görülen sarılık türüdür.
Hemolitik Sarılık Nedenleri
Hepatosellüler Sarılık Nedenleri
Obstrüktif Sarılık Nedenleri
Sarılığın Nedenleri Nelerdir?
Sarılığa neden olan kandaki bilirubin seviyesinin yükselmesidir. Bilirubinlerin yükselmesine neden olabilene unsurları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Karaciğer Akut İltihabı
Konjuge ile bilirubinlerin birikmesiyle görülen ve aynı zamanda karaciğerin fonksiyonlarında bozulmaya neden olabilen bir durumdur. Sarılığa da neden olabilir.
Safra Kanalı İltihabı
Safranın işlevlerinde bazı bozulmalara neden olabilen bu rahatsızlık, aynı zamanda bilirubinlerde de artışa sebebiyet verebiliyor.
Safra Kanalının Tıkanması
Safra kanalının herhangi bir nedenle tıkanması neticesinde bu durum ortaya çıkabilir.
Sarılık Belirtileri Nelerdir?
Sarılık hastalığı kendini birkaç farklı şekilde belli eder. Sarılık belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Deride ve Gözde Sararma
En yaygın sarılık belirtisidir. Ciltte ve aynı zamanda gözlerde sararma meydana gelir. Genellikle ilk olarak vücudun kafa bölgesinde başlayan sararma kısa sürede tüm vücuda yayılır.
Kaşıntı
Sararmaya genellikle kaşıntı da eşlik eder. Kaşıntı neticesinde hastalarda deri dökülmeleri de meydana gelebilir.
Yorgunluk
Sarılık hastalığına yakalanan bireyler yorgunluk hissinden de şikayetçi olur. Çoğu zaman halsizlik nedeniyle çalışma hayatına ara verilmesi dahi gerekebilir.
Karın Ağrısı
Sarılığın belirtilerinden bir diğeri de karın ağrısıdır. Oldukça şiddetli bir şekilde ortaya çıkan karın ağrısı bazen safra kanalının tıkanmasının bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.
Kilo Kaybı
Aslında sarılık direkt olarak kilo kaybına neden olmaz. Sarılığa bağlı olarak beslenme düzeni değişebilir ve iştahsızlık görülebilir. Bu da kilo kaybı sonucunu doğurabilir.
Kusma
Kusma sarılık hastalığında yine yaygın görülen bir belirtidir. Bazen hastaların kilo kaybetmesinin tek nedeni de devam eden kusmalardır.
Yüksek Ateş
Sarılık belirtileri arasında en dikkatli olunması gereken yüksek ateştir. Ateşin 38 derecenin üzerine çıkması durumunda hiç beklenmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Dışkı
Sarılık hastalığında kandaki bilirubin seviyesinin yükselmesine bağlı olarak dışkının renginde de değişme olur ve çok daha açık renktedir.
İdrar
Bu hastalıkta dışkının rengi açılır ancak idrar çok daha koyu renklidir.
Sarılık Tanısı Nasıl Konur?
Doktor tarafından yapılan muayene ile sarılık tanısı konması mümkün olur. Zaten derideki sararmalar hekimlerde ilk olarak sarılık şüphesini doğurur. Bununla beraber hastanın karaciğeri de kontrolden geçirilecektir. Çünkü siroz ya da karaciğerden kaynaklanan bazı sorunlar da sarılık hastalığının belirtilerini taklit edebiliyor. Bu nedenle kati sarılık tanısı konmadan önce karaciğerin mutlaka kontrolden geçirilmesi gerekiyor. Bunun için bazı testlerin yapılması istenebilir.
Sarılık tanısı konması için yapılan testleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Sarılık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sarılık tedavisinin yapılabilmesi için sarılık nedeninin biliniyor olması gerekir. Tanı aşamasında sarılığın hangi nedenden kaynaklandığı da araştırıldığı için tedavi şekli bu yolla belirlenir. Şayet anemiden kaynaklanan bir sarılık durumu söz konusu ise kandaki demir oranının yükseltilmesine yönelik bir tedavi şekli planlanır. Demir yönünden güçlü gıdaların tüketilmesi ya da takviye olarak demir alınması tercih edilebilir. Hepatit kaynaklı olarak ortaya çıkan sarılık durumunda anti viral ilaç kullanımına bağlı bir tedavi metodu tercih edilebilir. Obstrüksiyon kaynaklı olarak ortaya çıkan sarılık durumunda ise mevcut tıkanıklığın ilaç ile giderilmesi mümkün olmaz. Bu yüzden cerrahi operasyon gerekebilir.
Yazı kaynağı : esencanhastanesi.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.