yurtdışından engelli araç getiren firmalar
yurtdışından engelli araç getiren firmalar Ne90'dan bulabilirsiniz
Yurtdışından Engelli Araç Getirme 2022 - İkinciyeni Blog - İkinciyeni Blog
Engelliler, Türkiye’de otomobil alırken ÖTV muafiyetinden yararlanabiliyor. Yurt dışından getirttikleri otomobillerdeyse ÖTV’ye ek olarak başka muafiyetler de bulunuyor. Yurt dışından gelen ürünlerin tamamı, Gümrük Vergisi Kanununa tabii olsa da Gümrük Vergisi Kanununun 167. maddesine göre engelliler, istisnai bazı haklara sahip oluyor. Kısacası engellilerin kullanımlarına mahsus eşyalar, gümrük vergisinden muaf tutuluyor.
Engellilerin gümrük vergisi ve ÖTV ödemeden araç getirtme süreçlerini sizin için başlıklar halinde ele aldık.
Yurt Dışından 2022'de Engelli Araç Nasıl Getirilir?
Türkiye Cumhuriyeti, engellilerin hayatını kolaylaştırabilmek için çeşitli alanlarda indirimler ve muafiyetler uyguluyor. Örneğin otobüs gibi toplu taşıma araçlarında ücretsiz olarak seyahat etmeleri veya internete indirimli olarak erişebilmeleri sağlanıyor. Aynı zamanda seyahatlerini özel araçları ile gerçekleştirmek isteyenler için ÖTV muafiyeti gibi özel düzenlemeler bulunuyor.
Yurt dışından araç getirmek isteyen engelliler için de ayrıca özel düzenlemeler bulunuyor. Bu düzenlemelere göre 2022 yılında yurt dışından araç getirme işlemleri şöyle gerçekleşiyor:
Engel Türü Ne Olmalı?
ÖTV muafiyetinden görme engelliler faydalanabiliyor. Ancak yurt dışından araç getirtme işleminde böyle bir durum söz konusu değil. Araç getirtecek kişinin ortopedik engelli olması gerekiyor. Ortopedik engelli olma tarihinin ise bir önemi bulunmuyor. Yani hareket kısıtına neden olan engel sonradan ortaya çıkabileceği gibi doğuştan da olabiliyor. Ortopedik engelli kategorizasyonu ise iskelet, kas ve/veya sinir sisteminde meydana gelen rahatsızlıklar nedeniyle engelli olan kişileri kapsıyor.
Hangi Ortopedik Engelliler Araç Getirtebiliyor?
Ortopedik engelliler iki farklı şekilde değerlendiriliyor. Birincisi özel tertibat ile araç kullanabilenleri kapsıyor. Örneğin sağ üst ve alt ekstremite durumunda; sağ tarafta yer alan kol, pedal ve vites gibi aksam, özel tertibat ile sol tarafa taşınıyor. İkincisi olarak da engellinin, aracı kendisinin kullanmayacağı ama tertibat ile rahatça binip inebileceği araçlar kapsam dahilinde yer alıyor.
Bu kapsamda yer alan engelliler, yurt dışından kolayca araç getirtebiliyor. Ancak yurt dışından araç alımı, 2022 yılında bazı şartlara tabii tutuluyor.
Engelli Araç Getirme Şartları (2022)
Engellilerin durumuna ve nerede yaşadıklarına göre araç getirme şartları değişiklik gösterebiliyor. Engellilerin araç getirme şartları kısaca şöyle:
Engellilerin getiremeyecekleri araçlar ise şöyle sıralanıyor:
Araçların mutlaka engel durumuna uygun olarak özel tertibatlı olması gerekiyor. Aksi takdirde araçların getirtilmesi sırasında muafiyetten yararlanılamıyor ve araç ithal ediliyormuş gibi ücret ödenmesi gerekiyor.Ancak şartlarla ilgili bir esneme bulunuyor. 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında sol alt ekstremite sahibi gaziler için araçların tertibatlı olması şartı aranmıyor.
Yurt Dışından Engelli Araç Getiren Firmalar
İthalat firmalarına verilen vekalet yoluyla araç getirtilebiliyor. Ancak engelliler bu işlem için belirli bir ücret ödemek zorunda. Ayrıca kendileri de yurt dışından araç getirebiliyorlar. Ancak böyle bir durumda aracın nakliye için gemi veya çekiciye yüklenmesi, gümrüğe geldiğinde işlemlerinin yapılması ve teslim alınması gerekiyor. Bu bürokratik süreçler iyi bilinmediğinde sorunlar yaşanılabiliyor.
Kısacası yurt dışından engelli aracı getiren firmalar ile çalışılması öneriliyor.
Yurt Dışı Engelli Araç Fiyatları Ne Kadar?
Yurt dışı engelli araç fiyatları, liste fiyatı olarak değerlendiriliyor. Yani araç alınmak istenen markanın liste fiyatlarına bakılması gerekiyor. Bazı ülkelerde Türkiye gibi engellilere yönelik indirimler bulunuyor. Bu indirimlerden yararlanarak yurt dışından araç getirtilebiliyor.
Yurt Dışından Gelen Engelli Araçlarında 2022 Yılında Muafiyet Ne Kadar?
Yurt dışından getirtilen araçlar için gümrük vergisi, katma değer vergisi (KDV) ve özel tüketim vergisi (ÖTV) muafiyeti uygulanıyor. Ancak gümrüklenmiş değeri 450.500 TL’yi aşan araçlar için ÖTV istisnası uygulanmıyor.
Engelliler İçin Yurt Dışından Araç Alımı
Yurt dışından engelli aracı getirecek engellilerin; nüfus cüzdanı örneği, vukuatlı nüfus cüzdanı örneği ve engelli sağlık kurulu raporu gibi resmi evrakı toplaması gerekiyor. Ardından yurt dışından engelli aracı getirmeden önce gümrük idarelerinden birine başvurulmalı. Başvuru kabul eden gümrük idareleri şöyle sıralanıyor:
Müracaat sonrasında aracın satın alım veya devir işlemlerine geçiliyor. Araç bir kurum veya kişi tarafından bağış ile devredilecekse ilk etapta bağışçının mülkiyet sahibi olduğuna dair belge şart. Daha sonra engelli vatandaşın mülkiyetine geçiş belgesinin eklenmesi gerekiyor.
Satın alınan araçlarda ise nihai faturaya ek olarak özel tertibat için yapılan harcamanın faturalandırılması gerekiyor. İşlemler tamamlandığında ise araç Türkiye Gümrük Bölgesi’ne girebiliyor.
Yazı kaynağı : www.ikinciyeni.com
Özel Tertibatlı Engelli Araçları
Özel Tertibatlı Engelli Araçları
El, kol, ayak, bacak gibi bölgesel ortopedik engeli olup, H sınıfı sürücü belgesi olan kişiler kendileri kullanmak koşulu ile özel tertibatlı binek otomobil, El ve ayak fonksiyonlarını yitirmiş, araç kullanamayacak durumda olan ortopedik engelli kişiler ise, 3. dereceye kadar kan bağı olan yakınları tarafından kullanılmak üzere Rampa veya asansör sistemi olan özel donanımlı sakat araçlarını vergilerden muaf olarak ithal edebilirler.
İthalat işlemi 3 ayrı şekilde yapılmaktadır.
1- Hibe kaydı ile , ( Araç Hibesi Yurtdışında ikamet eden kişiler tarafından yapıla bilir )
2- Yurtdışına Döviz Transferi yapmak sureti ile , ( Banka aracılığı ile veya nakit olarak yapılır )
3- İkamet Nakli sureti ile, (Yurtdışından Türkiye’ ye kesin olarak dönen bedensel engelli vatandaşlar için )
ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ İTHALATI KONUSUNDA ŞİRKETİMİZİN HİZMETLERİ
Her ayın ilk salı günleri; Ankara Gar, İstanbul Yeşilköy, İzmir, Gebze, Rize, Malatya ve Mersin Gümrük Müdürlüklerinde yapılmakta olan heyet toplantısına katılıp ithal izni belgesi almış olan engelli vatandaşlara
1- Yurt dışından araç temin etmek,
2- Engelliden Engelliye araç devir işlemlerini yapmak,
3- İthal tarihinden itibaren 3 yıl geçmiş olan araçların kati ithal işlemlerini yapmak,
4- Hibe kaydı, Döviz transferi, Kesin dönüş kaydı ile gelmiş araçların ithalat işlemlerini yapmak.
Şirketimizin Ortopedik engelli vatandaşlarımıza sunmuş olduğu danışmanlık hizmetleri 1997 yılından beri devam etmektedir. BERKAY işi zamanında, uygun fiyata ve tutarlılıkta yaparak siz sayın müşterimize, güvenilir firma kimliği, uzman kadrosu ve yenilenen vizyonu ile tek adresten, anahtar teslimi hizmet imkânı sunmaktadır. Bizimle çalışmanın keyfini başka adreste bulmanız mümkün olmayacaktır. Sizleri Şirketimizin sunmuş olduğu kaliteli hizmetlerinden yararlanmaya davet ediyoruz.
Detaylı bilgi edinmek ve hizmetlerimizden yararlanmak için İstek ve öneriler formunu tıklayınız.
Yazı kaynağı : www.berkay.com.tr
Engellilerin Yurt Dışından Araç İthali
ENGELLİLERE SAĞLANAN DİĞER VERGİ AVANTAJLARI
A. GÜMRÜK VERGİSİNDE SAĞLANAN VERGİ AVANTAJLARI
Gümrük Vergisi Kanunu (Madde 167/12)’de malul ve engellilerin kullanımına mahsus eşyanın gümrük vergilerinden muaf olduğu belirtilmiştir.
1. Gümrük Vergisinden İstisna Edilen Eşya
a. Görme engelliler hariç olmak üzere, malul ve engellilerin hayatlarını idame ettirmesi için kişisel kullanımlarına mahsus özel surette imal edilmiş olup, engelli kişilerin bizzat kendileri tarafından, veya engelli kişilere yardım sağlanması amacına yönelik olarak vakıflar ve kamu yararına çalışan dernekler ile resmi kurumlara karşılıksız gönderilen ve ücretsiz dağıtılmak üzere belirtilen dernek, vakıf ve resmi kurumlar tarafından serbest dolaşıma sokulan motorlu veya motorsuz koltuk, bisiklet ve diğer eşyaya,
b. Vakıflar ve kamu yararına çalışan dernekler ile Sağlık Bakanlığınca yetki verilenler tarafından ithal edilen, malul ve engelli kişileri toplu olarak taşımaya yönelik, malul ve engelli kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan motorlu kara nakil vasıtalarına,
c. Gümrük idaresine sunulduğu tarih itibarıyla, kayıt ve model yılı dahil, üç yıldan eski olmamak kaydıyla;
○ Münhasıran engelli kişi tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan (3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren sol bacak engeli olan gazilerde özel tertibat aranmaz) ve bu kişiler tarafından serbest dolaşıma sokulan, motosiklet ve motor silindir hacmi 1600 cc.’ye kadar olan otomobiller ile,
○ El ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olmaları nedeniyle bizzat engelli kişi tarafından kullanılamayan, kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan, engelli kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya kişi ile iş akdine bağlı olarak istihdam edilen sürücü tarafından kullanılacak vasıtalardan motor silindir hacmi 2500 cc.ye kadar olan alan minibüslere ve portatif koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dahil altı ila dokuz oturma yeri olan, malul ve engelli kişinin rahatça taşınabilmesine imkan verecek tavan yüksekliğine sahip olan motorlu kara nakil vasıtalarına gümrük vergilerinden muafiyet tanınır.
Bahsi geçen eşyaya mahsus olan ve eşya ile birlikte getirilen parça, yedek parça ve aksesuarlar veya bu eşyanın bakım, kontrol, ayarlama ya da tamiri için gerekli olan aletler de bu muafiyet kapsamındadır.
Söz konusu parça, yedek parça ve aksesuarlar ile sair aletlerin, eşyanın ithalinden sonra yurda getirilmesi halinde de muafiyetin uygulanabilmesi için bunların muafiyetten yararlanarak ithal edilen eşya ile ilgili olduklarının gümrük idaresine kanıtlanması gerekmektedir.
2. Özel Tertibatlı Engelli Aracını İthal Edecek Kişiler
Özel tertibatlı engelli aracını ithal edecekler el ve ayaklarında ortopedik engeli bulunan kişilerdir. 1 Sıra No'lu Gümrük Muafiyeti Tebliği'nin 26 ncı maddesine göre "ortopedik engel" ibaresi, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle, iskelet, kas ve sinir sistemindeki bozukluklar sonucu bedensel yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle alt ve üst ekstremite engelliliklerini ifade eder. Ortopedik engeli bulunmayan kişilerin gümrük vergisinden muaf olarak özel tertibatlı araç ithal etmeleri mümkün bulunmamaktadır.
Bu kişiler;
• Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik ise ikametini Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakletmesi halinde, (bu şart sadece bizzat engelli kişi tarafından kullanılamayan araç, binek otomobil ve motosiklet için geçerlidir. Motorlu ve motorsuz koltuklar ile bisikletler zati eşya kapsamında kesin dönüş şartı aranmaksızın engelli kişi tarafından muaf olarak ithal edebilir.)
• Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik ise; Türkiye Gümrük Bölgesi dışındaki gerçek ve tüzel kişiler (dernek, vakıf vb.) tarafından kendisine bağış yoluyla gönderilen veya bedel karşılığı alınan özel tertibatlı engelli aracını ithalat vergilerinden muaf olarak ithal edebilir.
3. İthal Edilen Özel Tertibatlı Araçlarda Aranılan Şartlar
Gümrük Vergisi ödenmeksizin ithal edilen Özel Tertibatlı Engelli Araçlarında aşağıdaki şartlar aranacaktır:
• Binek otomobil ise; binek otonun engelli kişi tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunmalı ve silindir hacmi 1600 (dahil) cc’ ye kadar olmalıdır. Arazi Taşıtları bu istisnanın dışında tutulmuştur.
• Bizzat engelli kişi tarafından kullanılamayan araç ise; bu aracın el ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş engelli kişinin araca binip inmesiyle, taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunmalı ve engelli kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya engelli kişi tarafından iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılmalı ve aracın silindir hacmi 2500 (dahil) cc’ye kadar olmalıdır. Arazi taşıtları ve binek otomobiller bu istisnanın dışında tutulmuştur.
• Motosiklet ise; engelli kişiler tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş olması halinde gümrük vergileri ödenmeyecektir.
Sadece otomatik vitesli olan ve özel surette yapılmış hareket ettirici tertibatı bulunmayan bizzat engelli kişi tarafından kullanılamayan araç ile engelli kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunmayan aracın ithali mümkün değildir. Ancak, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren sol bacak engeli olan gazilerde özel tertibat aranmaz. Bu kapsamdaki kişilerin özel tertibatı bulunmayan (örneğin otomatik vitesli) araçları da ithal edebilmesi mümkündür.
Özel olarak engelli kişilerin kullanımına mahsus olan yukarıda belirtilen eşya ile birlikte getirilen parça, yedek parça ve aksesuarlar veya bu eşyanın bakım, kontrol, ayarlama ya da tamiri için gerekli olan aletler de muafiyet kapsamındadır. Söz konusu parça, yedek parça ve aksesuarlar ile sair aletlerin eşyanın ithalinden sonra getirilmesi halinde muafiyetin uygulanması için bunların ithal edilen eşyayla ilgili olduklarının gümrük idaresine kanıtlanması gerekmektedir.
4. Özel Tertibatlı Araç İthalinde Aranan Belgeler
a. “Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik”e uygun Sağlık Kurulu Raporunun aslı, (Yönetmelik kapsamında “Engellilere Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Sağlık Kuruluşları” Ek Tablo-1’de bulunmaktadır. (bu raporda; ilgilinin engelliliği ile bunun derecesinin ve haline göre kullanabileceği taşıt özelliğinin belirtilmesi gerekir. Şayet ilgili, yurt dışında iken resmi bir hastaneden aldığı ve dış temsilciliklerimize onaylattığı bir rapor ibraz ederse bu raporun 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun “Sürücü Adaylarında Aranacak Şartlar”ı içeren 41 inci maddesine uygunluğunun da ayrıca belgelenmesi gerekir.)
b. Aracı kendisi kullanacak engelli kişi için, Trafik dairesince düzenlenen ve ilgili şahsın engellilik durumu itibariyle, taşıt kullanabileceğini gösterin (H) sınıfı sürücü belgesi,
c. Yurt dışında ikamet eden engelliler için; Yurda kesin döndüğünü gösteren Konsoloslukça onaylı belge ile yurda kesin dönüşünden önce satın alınan taşıtın mülkiyetinin kendisine ait olduğunu gösterir mülkiyet belgesi ile yurtdışı giriş-çıkış kayıtlarını gösterir pasaport vb. doküman,
d. Türkiye’de ikamet eden engelli kişiye bağış yapılması halinde; taşıtın bağışlayana ait olduğunu gösterir mülkiyet belgesi ile noter veya Konsoloslukça düzenlenmiş bağış belgesinin aslı,
e. Taşıtın bir bedel karşılığı;
○ Tüzel kişiden alınması halinde, ithal edilmek istenilen taşıtın cins, marka ve özellikleri
ile fiyatını gösteren proforma fatura ve ithal sırasında fatura aslı,
○ Gerçek kişiden alınması halinde, taraflar arasında düzenlenen satış sözleşmesi.
f. Nüfus cüzdan örneği ve vukuatlı nüfus kayıt örneği,
g. Taahhütname;
○ İthal olunacak motosiklet veya binek otomobilinin engelli kişinin kendisi tarafından kullanılacağına başkasının kullanımına veya istifadesine izin vermeyeceğine,
○ İthal olunacak bizzat engelli kişi tarafından kullanılamayan aracın el ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya engelli kişi tarafından iş sözleşmesine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılacağına, başkasının kullanımına veya istifadesine izin vermeyeceğine,
○ Ankara Gar Gümrük Müdürlüğünün izni olmadan anılan taşıtların başkasına devredilmeyeceğine ve
satılmayacağına, kiralanmayacağına, ödünç verilmeyeceğine, ithal olunan taşıt üzerindeki özel tertibata da hiç bir değişiklik yapılmayacağına, ikametgah adresinde bir değişiklik olması halinde bu değişikliği Ankara Gar Gümrük Müdürlüğüne bildireceğine dair taahhütname, (taahhütname örnekleri ilgili Gümrük Müdürlüğünde doldurulup imzalanabilir.
h. Özel tertibata ilişkin fatura.
5. Özel Tertibatlı Araç İthalinde Müracaat Edilecek Yer
Özel tertibatlı otomobil ile bizzat engelli kişi tarafından kullanılamayan araç için, araç Türkiye’ye getirilmeden önce engelli kişiler veya bunlar hesabına bu kişinin vekil tayin ettiği ve Türkiye Gümrük bölgesinde yerleşik kişiler tarafından Ankara Gar Gümrük Müdürlüğüne, aşağıda belirtilen belgelerin biri asıl olmak üzere iki nüshası ile birlikte müracaat edilir.
• Engellilik durumunu gösteren sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kurumlarından alınmış heyet raporunun aslı (ve bir örneği),
• Bizzat engelli kişi tarafından kullanılacak araç için H sınıfı sürücü belgesi (aslı ve bir örneği),
• Nüfus cüzdanı örneği,
• Adına ithalat yapılacak engelli kişinin hukuki tasarruf ehliyetinin bulunmaması halinde vasilik belgesi.
(*) Bir önceki alt başlıkta sayılan diğer belgeler, Ankara Gar Gümrüğünden olumlu komisyon/heyet raporu alınması halinde ve ithalat işlemlerinin gerçekleştirilmesi sırasında aranacaktır.
6. Özel Tertibatlı Araçların İthalat İşlemi
Özel tertibatlı otomobil ithalatı talebi ve otomobilde bulunması gereken özel tertibat, Ankara Gar Gümrük Müdürlüğünde oluşturulan heyet tarafından karara bağlanır. Heyetin toplandığı her ayın ilk Salı günü ilgili engelli kişiler de anılan gümrükte hazır bulunur.
Binek otomobili veya bizzat engelli kişi tarafından kullanılamayan aracın ithaline ilişkin olumlu kararların Komisyon tarafından oybirliği ile verilmesi gerekir.
Komisyon kararı olumlu ise, otomobil veya minibüs için Ankara Gar Gümrük Müdürlüğü’nce “İthal İzin Belgesi” düzenlenir.
İzin belgesinin geçerlilik süresi 6 (altı) aydır. Taşıt, izin belgesinin geçerlilik süresi içerisinde Ankara Gar Gümrük Müdürlüğü’ne teslim edilir.
Gümrük Müdürü veya yetkili kılacağı Gümrük Müdür Yardımcısı başkanlığında iki muayene memurundan oluşan heyet tarafından aracın söz konusu heyet kararına uygun olup olmadığı araştırılarak uygun bulunması halinde ithaline izin verilir.
Gümrük İdaresince, ithal işlemi tamamlanan binek otomobil ve minibüs için düzenlenecek trafik şahadetnamesine şerh konularak ilgili trafik tescil dairesine gönderilir.
7. İthal Edilen Özel Tertibatlı Araçların Devir ve Satışı
Gümrük vergilerinden muafiyet kapsamında ithal edilen eşya, Gümrük İdaresinin izni olmadan ve Gümrük Vergileri alınmadan engelli olmayanlara ödünç verilemez, kiralanamaz, devredilemez veya satılamaz.
Söz konusu eşya ve malzemeler muafiyetin veriliş amacına uygun kullanılmak ve ilgili
Gümrük Müdürlüğünün izni dahilinde muafiyet hakkı tanınmış başka bir kurum veya kuruluşa ödünç verilir, kiralanır, devredilir veya satılırsa Gümrük Vergileri aranmaz.
Engelli kişiler; mülkiyetlerinde Gümrük Vergisi ödemeden ithal edilmiş özel tertibatlı otomobil, minibüs ve motosiklet kayıtlı olduğu sürece ve bunların fiilen ithal edildiği tarihten itibaren 5 (beş) yıl geçmedikçe, bu taşıtları satamaz ve yeniden aynı şekilde muafiyet kapsamında otomobil, minibüs ve motosiklet ithal edemezler.
Fiili ithal tarihinden itibaren 5 yıl geçtikten sonra Gümrük Vergilerinin tahsili koşuluyla; fiili ithal tarihinden itibaren 10 yıl geçtikten sonra ise Gümrük Vergileri ödenmeksizin söz konusu taşıtların muafiyet hakkı bulunmayan kişilere satış veya devri mümkün bulunmaktadır. Ancak trafik tescil şubesince aracın tescil belgesine konulan şerhin kaldırılması için Ankara Gar Gümrük Müdürlüğü’ne trafik şahadetnamesi ve trafik tescil belgesi ile birlikte müracaat edilmesi gerekmektedir.
Özel olarak dizayn edilmiş aracı devralacak kişinin engellilik durumunun farklı olması halinde, devredilecek taşıtın Ankara Gar Gümrük Müdürlüğü’ne teslim edilmesi ve devralacak kişinin engellilik durumuna uygun olarak aracın anılan Gümrük İdaresinin gözetimi altında yeniden dizayn edilmesi gerekmektedir.
18 Ağustos 2014 tarihli Resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile şu madde yürürlüğe girmiştir:
“(5) a) 104 üncü maddenin ikinci fıkrasında belirtilen araçların serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren on yıl geçmedikçe engelli olmayan kişilere gümrük vergileri tahsil edilmeden satışı, hibesi veya devri yapılamaz. On yıl sonrasında, söz konusu araçların devrinde gümrük vergileri aranmaz.
b) Engelli kişinin vefatı halinde;
1) Aracın varise intikalinde 107 nci maddenin birinci fıkrası uygulanmaz ve gümrük
vergileri aranmaz.
2) Aracın varise intikali sonrasındaki satış ve devirlerde 107 nci maddenin birinci fıkrası uygulanmaz.
3) Aracın, serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren beş yıl geçmeden varis tarafından engelli olmayan kişilere satılması veya devredilmesi durumunda gümrük vergileri tahsil edilir.”
Kaynak : Ayşe SARI
Yazı kaynağı : www.enkamuder.org.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.