Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    zorunlu durumlarda kan alışverişi yapılırken kanda bulunan protein çeşidine ve neye bakılır

    1 ziyaretçi

    zorunlu durumlarda kan alışverişi yapılırken kanda bulunan protein çeşidine ve neye bakılır Ne90'dan bulabilirsiniz

    5. 6. 7. Alyuvarında protein bulundurma... - Ortaokul Fen Bilgisi

    6. Sınıf Fen Bilgisi Kan Grupları konu anlatımı

    6. Sınıf Fen Bilgisi Kan Grupları konu anlatımı

    Canlılığın devam edebilmesi için oksijen ve besinin bütün hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucunda açığa çıkan zararlı atıklar ile karbondioksitin uzaklaştırılabilmesini sağlayan sistem dolaşım sistemidir. Dolaşım sistemi damarlar, kan ve kalpten oluşmaktadır. Besinlerin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasının yolu ise kan yoludur. Kalpten çıkan kan damarlar yoluyla tüm hücrelere besinleri ve oksijeni taşır.

    6.Sınıf Fen Bilgisi Kan Grupları Konu Anlatımı

     Kan oksijenin ve besinin tüm hücrelere iletilmesi, hücrelerde ortaya çıkan zararlı olan maddeler ile karbondioksitin de hücrelerden uzaklaştırılmasını gerçekleştirir. Kan kalpten pompalanarak çıkar ve damarlar aracılığıyla tüm vücudu dolaşır. Kanın yüzde 55 kadarı plazmadan oluşmaktadır. Plazma kanın sıvı kısmıdır. Kanın yüzde 45 kadarı kan hücrelerinden oluşmaktadır. Kandaki plazma kısmının içinde hormon, mineral, vitamin, protein, glikoz, yağ, su gibi maddelerden oluşmaktadır. Aynı zamanda kanlar gruplandırılmaktadır. Kan grupları oldukça önemlidir.

     Kan Grupları

     İnsanların kanlarında birçok genetik özellik bulunur. Bu özelliklerden A, B, O karakterleri ve Rh karakterleridir.

     A – B – 0 Karakterleri

     Hem çok allellik hem de eş baskınlık özellikler gösteren karakterlerden biridir. A, B, 0 olacak şekilde üç çeşit gen bulunmaktadır. A geniyle B geni eş baskındır. A ve B geni 0 genine göre de baskınlardır. 0 çekinik bir gendir. AB, O, B ve A kan gruplarıyla ilgili olana A antijeni ile B antijeni olmak üzere iki farklı çeşitte antijen bulunmaktadır. Aynı şekilde anti-A ile anti-B ile iki farklı çeşitte antikor bulunmaktadır.

     Kan gruplarının arasında kan alışverişlerinin yapılması kanın plazmasında olan antikorlara bağlıdır. Kan alış verişinin olabilmesi için kanı vermekte olan kişinin antijeniyle, kanı olacak olan kişinin kanında bulunan antikoruyla aynı grup olmamalıdırlar.

    Kan grubu genel verici olarak tanılanır. O kan grubu tüm kan gruplarına kan verebilir. Fakat O kan grubu sadece kendi grubundan kan alabilir.

    AB kan grubu ise genel alıcı olarak tabir edilir ve tüm kan gruplarından kan alabilir. Fakat sadece AB kan grubundaki kişilere kan verebilir.

    A kan grubu hem O grubundan hem de A grubundan kan alabilir. A grubu ve AB grubuna da kan verebilir.

    B grubu ise sadece O ve B gruplarından kan alabilir, B ve AB gruplarına kan verebilir.

    Kan grupların her birinin arasında en doğru şekilde kan alışverişi aynı grupta olan bireyler arasında gerçekleşir. Bu şekilde yapılan kan alışverişi sırasında çökelme olmaz. Bunun dışında kan alışverişi yapıldığı sırada az veya çok çökelme oluşur. Birbirleriyle uygun olmayan kanların alışveriş yapılmasında kan plazmasındaki antikorlar alyuvarları birbirine bağlar ve pıhtılaşmaya sebebiyet verir. Bu duruma çökelme denilir. A antijeni ve Anti A birleşirse Çökelme olur. B antijeni ile Anti B birleşirse çökelme olur.

     RH Faktörü

     İnsanlarda birde Rh faktörü bulunur ve R baskın gen iken h çekinik gendir. Bu genler ilk olarak Rhesus macacus türündeki maymunlardan alınmış olan kanın tavşanlara verilmesiyle, tavşanların kanında maymunların antijenine arşı olan antikorların oluşmasıyla tespit edilmiştir.

     Kanda (Rh) faktörü (Rh+) ve (Rh-) olmak üzere iki karakter bulunur. “RR” ve “Rr” şeklindeki genotipler (Rh+) fenotipini oluşturur. Bu iki genotip de Rh antijeni vardır fakat Rh antikoru yoktur. Bunun yanı sıra “rr” genotipi (Rh-) fenotipinin ortaya çıkarır. Bu genotipte ise Rh antijeni yoktur, Rh antikoru vardır.

     Kandaki Rh faktörü kan alışverişi açısından önemlidir. (Rh-) olan bir kişiya ilk defa (Rh+) kan verilirse bu durumda bir reaksiyon oluşmaz. Bu durumda kişinin kanında hazır olan bir Rh antikorunun olmamasıyla reaksiyon oluşmaz fakat bir sonraki sefer kişi ikinci defa (Rh+) kan verildiğinde, ilk kez verildiğinde oluşan Rh antikoru oluştuğu için Rh antijenlerini taşıyan alyuvarlar çökerek kişinin ölümüne neden olur.

    Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr

    Gebelik Kan Testi Nedir, Ne Zaman Yapılır?

    Hamilelik için kan testi için en uygun zaman nedir?

    Hamilelik tanısının konulması için en belirleyici etkenlerden biri beta HCG hormonundaki değişimdir. Beta HCG yüksekliği hamileliğe işaret eder. Bu hormonun kanda artma oranı kişiden kişiye farklılık gösterir. Hamileliğin son evresine kadar HCG oranı aşama aşama artar. Bazı kadınlarda regl gününe iki gün kala beta HCG değerleri yükselebilir.

    Bu testi aç ya da tok karnına yaptırmayı tercih edebilirsiniz. Kalitatif kan serumu testi ile kan değerleriniz incelenerek beta HCG yüksekliğinize göre hamilelik teşhisi konulabilir. Döllenme sonrasındaki birkaç günde veya döllenme sonrası ilk yumurtlama evresinde HCG değerleri yüksek çıkmayabilir.

    Hamilelik için yapılan kan testlerini cinsel ilişkiden çok kısa bir süre sonra tercih etmek güvenilir sonuçlar vermez. Bu nedenle regl tarihinin geçmesini beklemenin önemi büyüktür. Bu süreçte beta HCG hormonunun 10 mlu/ml seviyesinin üzerine çıkması hamilelik durumunun netleşmesini sağlar.

    Yazı kaynağı : www.unibaby.com.tr

    Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır?

    Gebelik testi çeşitleri nelerdir?

    Hamilelik testi, kan ve idrar tahlilleriyle yapılabilir. İki testte de hCG hormonu değerleri takip edilir. hCG (human chorionic gonadotropin), embriyo rahim içerisine yerleştikten sonra üretilmeye başlanır. Plasentada üretilen bu hormon, kanda yükselirse hamilelik belirtisini yani döllenmeye işaret eder.

    Evde gebelik testi yaparken idrardaki hormon seviyesini takip eden yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Bunun için idrarı hamilelik açısından değerlendiren gebelik kitlerinden yararlanarak birkaç dakika içinde sonuç alabilirsiniz.

    Kan testlerinde ise idrar testine oranla daha güvenilir ve kesin sonuçlar alabilirsiniz. Bu testlerin hastane ortamında yapılması ve laboratuvar analizleriyle uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerekir.

    Yazı kaynağı : www.unibaby.com.tr

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap